Contact
Mijn UnitedConsumers

De voor- en nadelen van een elektrische auto

Elektrisch rijden: daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Want, is elektrisch rijden beter? En waarom dan? Wij zetten de voor- en nadelen van een elektrische auto voor u op een rij!

voordelen en nadelen elektrisch rijden banner


 

Voordelen elektrische auto

Aan elektrisch rijden zitten natuurlijk een hoop voordelen. Denk bijvoorbeeld aan fiscale voordelen, zoals subsidie of geen wegenbelasting. Bovendien is elektrisch rijden goed voor het milieu. Dit zijn alle voordelen van elektrisch rijden:

vink Lagere onderhoudskosten

Veel onderdelen in een elektrische auto gaan jarenlang mee. De kans op slijtage is bij een elektrische auto daarom een stuk lager. Zo heeft een elektrische auto minder onderhoudskosten. Een fijn voordeel van elektrisch rijden!

vink Fiscale voordelen met een elektrische auto

Een ander voordeel van elektrisch rijden is dat het fiscaal aantrekkelijk is om elektrisch te rijden. Met een elektrische auto kunt u bijvoorbeeld in aanmerking komen voor de subsidie elektrische auto. Daarnaast hoeft u geen BPM en wegenbelasting te betalen met een elektrische auto.

Goed om te weten: zakelijke rijders hebben extra voordelen. Een van de voordelen van een elektrische auto voor zakelijk gebruik is een verlaagde bijtelling.

vink Elektrisch rijden is goedkoper

In verhouding met diesel en benzine, is rijden op elektriciteit een stuk goedkoper. De kosten van een auto thuis opladen of op het werk zijn vaak de helft goedkoper dan tanken op brandstof. Goed om te weten: openbare laadpalen zijn vaak wel duurder dan thuis laden, maar in verhouding nog steeds goedkoper dan brandstof.

Tip: heeft u daarnaast zonnepanelen? Dan is het al helemaal voordelig. Met uw zonnepanelen kunt u goedkoop of zelfs gratis uw elektrische auto opladen.

vink Elektrisch rijden is beter voor het milieu

Hoewel een elektrische auto niet volledig klimaatneutraal is, zijn elektrische auto's een stuk milieuvriendelijker dan brandstofauto's. Een elektrische auto stoot namelijk per gereden kilometer zo'n 35% tot 55% minder CO2 uit dan een brandstofauto. Laadt u uw auto daarnaast op met groene stroom? Dan bent u helemaal goed bezig!


 

Nadelen elektrische auto

Naast de vele voordelen van elektrisch rijden, zijn er ook nadelen aan elektrische auto's. Welke nadelen van elektrische auto's zijn er?

kruis Opladen kost veel tijd

Een nadeel van elektrisch rijden is dat het opladen van een elektrische auto over het algemeen veel tijd kost. Gebruikt u een laadpaal thuis? Dan duurt het opladen van een elektrische auto tot 8 uur. Bij een openbare laadpaal kunt u rekenen op 1 à 2 uur en bij een snellader op zo'n 30 minuten.

kruis Elektrische auto's zijn duurder in aanschaf

Als u een nieuwe auto gaat kopen, zult u merken dat elektrische auto's duurder zijn in aanschaf. Dit komt doordat elektrische auto's nog niet massaal zijn geproduceerd. De accu's zijn daarnaast prijzig. Goed om te weten: hoewel elektrische auto's duurder zijn in aanschaf, zijn de kosten van een elektrische auto per kilometer gunstiger.

kruis De actieradius is beperkt

Terwijl de meeste brandstofauto's zo'n 750 kilometer kunnen rijden op een volle tank, kunt u met een volle accu ongeveer 300 kilometer rijden. Gaat u op vakantie of maakt u lange ritten met uw elektrische auto? Dan is het slim om rekening te houden met een langere reistijd. Doordat een elektrische auto een beperkte actieradius heeft, moet u namelijk vaker en langer uw elektrische auto opladen. 


 

Is elektrisch rijden beter?

Wanneer we alle voor- en nadelen van een elektrische auto tegen elkaar afwegen, kunnen we zeggen dat de elektrische auto het op papier wint van de brandstofauto. Met de elektrische auto bent u klaar voor de toekomst en profiteert u van een subsidie en fiscale voordelen. 

Overweegt u om elektrisch te gaan rijden? Dan is het slim om uzelf af te vragen of elektrisch rijden beter is voor u. Dat hangt namelijk af van meerdere factoren, zoals hoe u de auto wilt gebruiken en wat uw budget is. 


Ook interessant voor u
 

elektrische auto kopen

Wel of geen elektrische auto kopen?

> Lees meer

 

diesel, benzine of elektrisch

Wat is beter: diesel, benzine of elektrisch?

> Lees meer

 

stroomverbruik elektrische auto

Dit is het stroomverbruik van uw elektrische auto

> Lees meer

 

Elektrisch rijden homepage