Vergelijk hier uw autoverzekering

Beginnersrijbewijs: het rijbewijs voor beginners

Bent u geslaagd voor uw rijbewijs? Gefeliciteerd! Of u nu glansrijk geslaagd bent of net met de hakken over de sloot: iedereen begint met een beginnersrijbewijs. Het beginnersrijbewijs geldt voor alle categorieën rijbewijzen en voor alle leeftijden. U hoeft dus geen 18 te zijn om een beginnersrijbewijs te krijgen.

Wat is een beginnersrijbewijs?

Een beginnersrijbewijs is een normaal rijbewijs. Het verschil zit hem in een zwaardere aanpak van verkeersovertredingen door beginnende bestuurders. Iedereen van 18 jaar en ouder die voor het eerst zijn rijbewijs heeft gehaald is een beginnend bestuurder. Het beginnersrijbewijs geldt voor de duur van vijf jaar. 16- en 17-jarigen die hun eerste rijbewijs halen, krijgen zeven jaar lang een beginnersrijbewijs.

Rijbewijs op basis van strafpunten

Het beginnersrijbewijs werkt op basis van strafpunten. Deze strafpunten krijgt u als de politie u staande houdt voor een verkeersovertreding. Deze overtredingen zijn:

  • Op hoge snelheid bumperkleven.
  • Gevaar of hinder veroorzaken in het verkeer.
  • Een ongeval veroorzaken met dodelijk gevolg of zwaar letsel.
  • Meer dan 30 kilometer per uur te hard op wegen, meer dan 40 kilometer per uur te hard op snelwegen.
  • Veroorzaken van materiële schade of lichamelijk letsel door het niet goed opvolgen van de verkeersregels.

Bij drie strafpunten wordt uw rijbewijs ingevorderd. U bent het dan echter nog niet helemaal kwijt. Bij het CBR neemt u deel aan een praktisch en theoretisch rijvaardigheidsonderzoek. Slaagt u, dan krijgt u uw rijbewijs terug. Zakt u, dan verklaart het CBR uw rijbewijs ongeldig. De enige manier om dan nog aan een rijbewijs te komen is door opnieuw rijexamen te doen.

Lager alcoholpromillage voor beginnende bestuurders

Rijden onder invloed leidt tot meer risico’s in het verkeer. Het best drinkt u niets voor u de weg op gaat. Een bepaald promillage is echter wel toegestaan. Voor ervaren bestuurders is dat promillage vastgesteld op 0,5. Dit staat gelijk aan twee tot drie glazen alcoholhoudende drank.

Beginnende bestuurders mogen een maximaal alcoholpromille van 0,2 in hun bloed hebben. Dit staat gelijk aan één glas alcoholhoudende drank. Is het promillage hoger dan 0,8, dan wordt het rijbewijs direct ingenomen.

Beginnersrijbewijs of puntenrijbewijs?

Veel mensen verwarren het beginnersrijbewijs met het puntenrijbewijs. Het beginnersrijbewijs geldt alleen voor beginnende bestuurders. Het puntenrijbewijs geldt voor iedereen, beginnend bestuurder of niet. Dit systeem is ingevoerd om rijden onder invloed tegen te gaan. Wordt u binnen vijf jaar twee keer veroordeeld voor rijden onder invloed, dan bent u uw rijbewijs kwijt.

Heeft u een eigen auto? Die moet natuurlijk goed verzekerd zijn. Bij UnitedConsumers is uw auto goed verzekerd én krijgt u 5% extra korting op de al lage premie! Doe de gratis Premie-Check. U kunt gratis autoverzekeringen vergelijken om de meeste geschikte te vinden.

Autoverzekering voor jongeren

Bent u op zoek naar een autoverzekering speciaal voor jongeren? Ook dan helpen wij u graag verder. Let op dat het verzekeren van uw auto op naam van uw ouders geen verstandige keuze is. Wij leggen u graag uit waarom een eigen autoverzekering altijd verstandiger is.