Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Top 5 trends op het gebied van veiligheid in uw auto

Smartphones, navigatiesystemen en muziekinstallaties zorgen ervoor dat we altijd op de hoogte blijven tijdens het autorijden. De keerzijde is dat we vaak afgeleid zijn, wat gevaarlijke situaties kan veroorzaken. We zien daarom in de autobranche trends en ontwikkelingen die niet alleen met uw autoverzekering of innovatie, maar ook vooral met veiligheid te maken hebben. Voorheen lag de nadruk van trends vaak op het plezier, nu is dat verschoven naar innovatieve technologieën die mede de veiligheid bevorderen. Zo streeft de autobranche ook in 2017 naar een veiliger en innovatiever Nederland op de weg. Goed voor elkaar.

1. Assistentie bij het rijden

Het klonk jarenlang als toekomstmuziek, maar in 2017 gaat deze trend dan toch echt doorzetten. Lang werd gedacht dat dit niet veilig kon zijn. Nu zijn de bewijzen er; een zelfrijdende auto kan juist de veiligheid bevorderen.

De auto moet beschikken over diverse omgevingscamera’s die 360 graden zicht bieden rond de auto en tot 250 meter vanaf de auto. Verder moet de auto beschikken over ultrasone sensoren en een radar waardoor continu foto’s worden genomen. Dit is nodig om zo de omgeving rond de auto non stop in de gaten te houden.

De belangrijkste functies:

 • Navigeren tijdens het rijden: op de weg kan uw auto zelf bepalen in welke baan u moet rijden en of u een snellere rijbaan neemt bij langzaam rijdend verkeer. Wanneer er iets in de blinde hoek zit, zal de auto ook niet van baan wisselen. Tevens weet uw auto precies welke afrit u moet nemen, zodat u nooit meer een afslag mist.
 • Van piloot naar copiloot: de auto herkent verkeersborden, regelt zelf de afstand regelt tot de voorganger en remt automatisch bij een ongeval.
 • Minder nadenken: dit zorgt ervoor dat u scherper bent op de momenten dat uw concentratie wel 100% moet zijn. Uw auto kiest de juiste baan, rijdt midden in het baanvak en rijdt exact de goede snelheid, waardoor u zich nooit meer druk hoeft te maken over mogelijke trajectcontroles of flitscamera’s.
 • Extra veiligheid: innovatieve veiligheidssystemen, zoals Pre Safe Plus, bieden extra bescherming bij aanrijdingen van achter of van de zijkant. Deze slimme systemen detecteren wanneer achteropkomend verkeer niet op tijd meer kan remmen. Als reactie hierop geeft de auto automatisch een waarschuwing af met lichtsignalen. Bovendien wordt de stand van de bestuurdersstoel aangepast en de gordels aangetrokken. Daarnaast worden systemen ontwikkeld waardoor auto’s onderling verbonden zijn en informatie met elkaar kunnen wisselen.

2. CarPlay & Android Auto - de ultieme copiloot

Iedereen wil graag op de hoogte blijven tijdens het autorijden. Ondanks de hoge boetes versturen we toch vaak berichten of lezen we e-mails tijdens het autorijden. Boetes lijken niet te helpen om deze gevaarlijke situaties tegen te gaan. Daarom is een andere soort aanpak nodig om te zorgen voor meer veiligheid op de weg. Apple en Android hebben daarom apps ontwikkeld waarmee u veel functies van uw smartphone gewoon kunt gebruiken tijdens het autorijden, maar dan op een veilige manier.

Zowel de Apple CarPlay als de Android Auto app verbinden uw auto met uw smartphone. Hiermee koppelt u uw smartphone eenvoudig aan het entertainmentsysteem in uw auto. Zo kunt u eenvoudiger en sneller navigeren, handsfree bellen, berichten versturen en muziek beluisteren. Hiermee vormen deze apps de ultieme copiloot en een onmisbare schakel in de toekomst van het veilig autorijden.

De belangrijkste functies:

 • Navigeren: spreek een adres in of kies een bestaand adres uit uw contactenlijst. Er wordt tevens aangegeven wat de verkeersomstandigheden zijn en wat de verwachte aankomsttijd is.
 • Muziek beluisteren: u speelt muziek af met het bedieningspaneel in uw auto. Zo past u eenvoudig en veilig het volume aan of gaat u naar het volgende nummer. Dit geldt ook voor audioboeken, podcasts en Spotify.
 • Bellen en terugbellen: door spraakherkenning kunt u uw voicemail afluisteren, iemand bellen of terugbellen.
 • Tekstberichten beluisteren: wanneer u berichten ontvangt kunt u dit bij een iPhone laten uitspreken door Siri, zodat u niet meer op uw telefoonscherm hoeft te kijken.

3. Parkeren op afstand

Met het toenemende aantal grote auto’s en parkeerplaatsen die juist smaller lijken te worden, is parkeren een steeds grotere uitdaging. De kans op botsingen met andere auto’s bij het parkeren is hierdoor dan ook toegenomen. Daarnaast wordt het ook steeds lastiger om in en uit uw auto te komen, wanneer deze krap geparkeerd staat.

Een trend op het gebied van veilig parkeren is daarom het parkeren op afstand. Doordat de auto zelf kan parkeren, weet u zeker dat andere auto’s niet worden geraakt. Bovendien kunt u van tevoren uit uw auto stappen. Voorheen werd nog gedacht dat dit nooit zou kunnen, maar inmiddels wordt Remote Control Parking
steeds gangbaarder. Het is wel noodzakelijk dat uw auto is uitgerust met ultrasone sensoren van Parktronic, een 360 graden camera, het keyless-go-systeem en een automatische transmissie.

De belangrijkste functies:

 • Uw auto veilig automatisch parkeren: met een druk op de knop wordt uw auto veilig geparkeerd door Remote Control Parking. Zelfs wanneer er maar een paar centimeters ruimte is tussen uw auto en de andere auto’s.
 • Veilig in- en uitstappen: u hoeft nooit meer krap langs andere auto’s in uw auto te stappen. Eerst stapt u uit en dan rijdt uw auto in de parkeerplek. Wanneer u terugkomt rijdt uw auto eerst uit de parkeerplek zodat u handig kunt instappen.

4. Noodoproepsysteem

Het noodoproepsysteem is een systeem dat we in 2017 in veel auto’s zien. Wanneer u betrokken raakt bij een ongeval en uw airbag geactiveerd wordt, vindt er een automatische noodoproep plaats. Uw exacte locatie, het aantal inzittenden en de staat van de auto wordt zo goed mogelijk doorgegeven aan de alarmcentrale. Bij een zeer ernstig ongeval worden deze gegevens doorgestuurd naar de Europese noodoproepcentrale, zodat er hulpdiensten ingeschakeld kunnen worden.

Dit noodoproepsysteem zorgt voor meer efficiëntie bij ongelukken. Voorheen moest u rekenen op uw omstanders, die er in sommige gevallen misschien niet zijn. Nu wordt de alarmcentrale direct gebeld, zonder dat u uw locatie hoeft door te geven. Als het nog mogelijk is, wordt er vanuit de alarmcentrale een spraakbericht gestuurd naar de auto met de boodschap dat zij onderweg zijn. Zo hoeft u zelf niets te doen. Deze snelle manier van handelen bij ongevallen kan levens redden.

De belangrijkste functies:

 • Automatische noodoproep: bij een ernstig ongeval worden de locatie, de staat van de auto en het aantal inzittenden direct doorgegeven. Hierdoor kan er snel een hulpdienst komen.
 • Hulpdiensten direct onderweg wanneer nodig: wanneer uit de gegevens in uw auto blijkt dat het gaat om een ernstig ongeval, wordt direct een hulpdienst zoals de ambulance naar u toegestuurd. Door het systeem weet de ambulance precies waar u zich bevindt, zonder dat u het doorgeeft.

5. Aanvullende apps

Vrijwel ieder automerk heeft zijn eigen apps waarmee het autorijden comfortabeler en veiliger wordt. Deze apps hebben diverse functies, afhankelijk van het automerk en het type auto. De apps zijn allemaal ontwikkeld om het autorijden comfortabeler, maar zeker ook veiliger te maken. Met de app bent u bijvoorbeeld altijd op de hoogte van het brandstofpeil, de bandenspanning en u weet of de auto op slot staat. Deze functies zorgen ervoor dat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over uw auto.

Voorbeelden van functies van deze apps:

 • Meldingen ontvangen bij beweging, wanneer de auto bijvoorbeeld gestolen wordt.
 • Opvragen van het brandstofpeil, de bandenspanning of staat van de remmen.
 • Met de GPS functie vergeet u nooit meer waar u parkeerde.
 • Climate Control op afstand inschakelen.
 • Controleren of uw auto op slot staat.
 • Auto starten met een app.
 • Opvragen van functies.
 • Instellingen wijzigen.

Deze trends geven niet alleen de innovatieve snufjes weer die puur voor het plezier zijn, maar ze bevorderen ook daadwerkelijk de verkeersveiligheid. Kunnen alle ongevallen in de toekomst voorkomen worden door zelfrijdende en zelfdenkende auto's? Zeker niet. Denk daarom altijd aan uw veiligheid tijdens het autorijden en zorg voor een goede autoverzekering.

Check uw autoverzekering