Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Handsfree bellen in de auto: de mogelijkheden

Handsfree bellen is het veilige alternatief voor 'handheld' bellen. U kunt op verschillende manieren handsfree bellen, zoals bluetooth bellen of met een carkit. Maar, welke manier van handsfree bellen past het beste bij u?

Handsfree bellen

 

Handsfree bellen in de auto

Het is in Nederland verboden om als bestuurder uw telefoon, of andere elektronische apparaten, vast te houden tijdens het autorijden. Er staat dan ook een flinke boete van € 250,- (2021) op. Dat is niet voor niets, want jaarlijks gebeuren er tal van ongelukken door bellen en appen in het verkeer.

De wet- en regelgeving in Nederland zegt dat u het toestel niet mag vasthouden vraagteken . Maar, u mag wel bellen wanneer u de smartphone niet vasthoudt. U mag dus wel handsfree bellen! 


 

Handsfree bellen op de volgende manieren

Voor handsfree bellen zijn er tegenwoordig verschillende opties. Wilt u liever handsfree bellen met een oortje, of kiest u voor handsfree bellen met een Parrot? Wij zetten de verschillende opties voor u op een rij:

Handsfree bellen oortje

Er zijn talloze bluetooth headsets en oortjes te koop. Deze kunt u in de auto gebruiken, maar ook als u de hond uitlaat of onderweg bent met het openbaar vervoer of de fiets. Handsfree bellen met een oortje is erg makkelijk, want u kunt het telefoontje aannemen middels een knop op het oortje zelf. U hoeft de smartphone zelf dus niet te bedienen en zo kunt u veilig rijden!

Bluetooth bellen 

De nieuwste auto's hebben tegenwoordig de beste technologie, en zijn vaak voorzien van een bluetooth-functie. Met deze bluetooth-functie kunt u de auto verbinden met uw telefoon. U kunt het zelfs zo instellen dat deze connectie automatisch wordt gemaakt iedere keer dat u in de auto stapt. Dit maakt handsfree bellen een makkie!

Draadloos bellen auto

Wilt u graag draadloos bellen in de auto, maar heeft uw auto geen bluetooth-functie? Dan kunt u altijd nog een autohouder aanschaffen die speciaal is gemaakt voor uw type smartphone. Deze houder plaatst u bijvoorbeeld op de voorruit of aan het ventilatiesysteem in de auto. Zo kunt u gemakkelijk handsfree bellen. Wist u dat u met sommige autohouders uw toestel zelfs draadloos kunt opladen? Win-win, dus.

Carkit handsfree bellen auto

Carkits bestaan al enige tijd, maar de meest populaire is de bluetooth carkit. Met deze carkit kunt u gemakkelijk handsfree bellen in de auto, omdat u de microfoon aan uw zonneklep klemt. U kunt vervolgens - met bluetooth - handsfree bellen via de autoradio. Hierdoor zijn uw handen én uw oren vrij! Handsfree bellen met Parrot is een voorbeeld van een (populaire) carkit.

Handsfree bellen met Android Auto

Middels Android Auto maakt uw Android-smartphone een bluetooth verbinding met het display van uw auto. Android Auto zorgt ervoor dat notificaties kunnen worden uitgezet en apps er duidelijker en groter uitzien, zoals bijvoorbeeld Google Maps en Spotify. Android Auto maakt het mogelijk dat u veilig handsfree kunt bellen.

Handsfree bellen met Apple CarPlay

Dankzij Apple Carplay werkt Siri als een slimme assistent en helpt u verschillende taken uit te voeren, zoals bellen, appen of routes vinden. Apple Carplay toont grotere knoppen en biedt gemakkelijk toegang tot apps, zoals Contacten en Kaarten. Apple Carplay kunt u middels een USB- of bluetoothverbinding aansluiten. Zo hoeft u uw smartphone niet meer te bedienen, maar geeft u Siri een opdracht via spraak. Échte handsfree, dus!


 

Wanneer mag ik mijn smartphone wel gebruiken?

Indien de smartphone in een daarvoor bestemde houder zit, mag u in een zekere zin de smartphone of het navigatiesysteem bedienen indien noodzakelijk. Denk hierbij aan simpele handelingen, zoals het accepteren van een nieuw voorgestelde route. Appen of een route instellen vergt meer werk, en is daarom tijdens het autorijden onverantwoord en tevens verboden. 

Volgens de Rijksoverheid mag u zelfs uw telefoon vasthouden wanneer u met de auto stilstaat, zoals op een parkeerplaats, voor het stoplicht of in de file. In een rijdende file mag u uw smartphone overigens niet vasthouden.

Tip: wees verstandig, en rijd altijd offline. Zo wordt u niet gestoord tijdens het rijden. 


Aanbevolen voor u


 

Regels en boetes homepage

Terug naar boven