Winterbanden: ook in Nederland

In de kerst- en voorjaarsvakantie trekken Nederlanders massaal naar de sneeuw. Bergen en skipassen zijn de enige zaken die ze nodig hebben. En winterbanden natuurlijk. Ook in Nederland is het raadzaam om in de winterperiode winterbanden onder uw auto te monteren. Door een dieper profiel (lamellen) en natuurrubbers heeft een winterband meer grip op de weg. Ook al ligt er geen sneeuw: met een temperatuur onder de 7 graden zijn winterbanden een veilige keuze.

Wanneer begint het winterbandenseizoen?

Zodra de temperaturen beginnen te dalen komen de winterbanden in beeld. Vanaf de maanden oktober en november is het raadzaam om winterbanden onder uw auto te monteren. Wanneer het buiten 7 graden Celsius of kouder is, presteren de winterbanden het best. Doordat de natuurrubbers die in winterbanden zijn verwerkt soepel  blijven, heeft u meer grip op de weg. Zomerbanden zijn vaak van synthetisch materiaal, dat hard blijft. Met sneeuw en ijzel heeft u dan meer kans om van de weg te raken.

Kan ik het hele jaar op winterbanden rijden?

Het is mogelijk om het hele jaar op winterbanden te rijden, maar verstandig is het niet. Winterbanden bevatten natuurrubber. Daardoor blijven ze altijd soepel. Wanneer het warmer wordt, wordt dit rubber nog zachter dan in de winter. De remweg wordt daardoor langer. Ook verbruikt u met winterbanden meer brandstof dan met zomerbanden. Dit komt doordat ze meer weerstand hebben en daardoor minder gemakkelijk rollen. Bovendien zijn de banden na gebruik in de zomer niet meer geschikt voor gebruik in de winter. De profielen zijn niet zo diep meer. Daarom kunt u beter rond maart/april uw winterbanden voor zomerbanden wisselen.

Winterbanden op wintersport

Hoewel ze niet overal verplicht zijn, raden we u aan om altijd winterbanden onder uw auto te monteren als u op wintersport gaat. Zo voorkomt u niet alleen hoge boetes, maar zorgt u er ook voor dat u veilig op weg gaat. De landen die winterbanden verplicht stellen, inspecteren streng. In Oostenrijk, wintersportland nummer één, worden toeristen vaak al aan de grens gecontroleerd. Wie geen winterbanden heeft, kan een boete tot maar liefst € 5000,- krijgen.

Land Verplicht Boete Aansprakelijkheid
Nederland Aanbevolen bij temperaturen onder 7 graden Celsius n.v.t. n.v.t.
België Aanbevolen bij temperaturen onder 7 graden Celsius n.v.t. n.v.t.
Duitsland Verplicht bij winterse omstandigheden € 40 tot € 80 bij gevaar of hinder ja, en mede-aansprakelijkheid
Frankrijk Aanbevolen bij sneeuw en ijs. Sneeuwkettingen verplicht bij blauw verkeersbord. Bij onderbord 'Pneus neige admis' ook winterbanden toegestaan. € 135 ja, en mede-aansprakelijkheid
Italië Tussen 15 oktober en 15 april verplicht in Aostadal, overige gebieden verplicht indien aangegeven op verkeersbord.  € 80 ja, en mede-aansprakelijkheid
Luxemburg Verplicht bij winterse omstandigheden € 74 ja
Oostenrijk Verplicht tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden € 35 tot € 5000 bij gevaar ja, en mede-aansprakelijkheid
Zwitserland Sterk aanbevolen bij winterse omstandigheden. Verplicht indien aangegeven met borden. € 73 ja, en mede-aansprakelijkheid

Winterbanden in steeds meer landen verplicht

Wie vaak op wintersport gaat, heeft waarschijnlijk al gemerkt dat de wetten rondom het gebruik van winterbanden regelmatig veranderen. Er zijn steeds meer landen die het gebruik van winterbanden tijdens de wintermaanden verplicht stellen. Daarnaast zijn er verschillende soorten verplichtingen ontstaan: tijdens een bepaalde periode of in bepaalde gebieden. Alleen winterbanden of ook sneeuwkettingen. Of in bepaalde weersomstandigheden. Regels worden zomaar ineens ingevoerd. Daardoor ontstaat veel onduidelijkheid over wat nu wel en niet verplicht is. De EU is dan ook bezig om te zien of de wetgeving geharmoniseerd kan worden, zodat voor iedereen duidelijk is waar en wanneer op winterbanden moet worden gereden.

Gebruik winterbanden, neem sneeuwkettingen mee

Bereid u goed voor als u op wintersport gaat, bijvoorbeeld met onze autovakantiecheck. De boetes voor het rijden op gewone banden kunnen flink oplopen. Bovendien kunt u zomaar overvallen worden door winters weer. Het is dan veiliger om op winterbanden te rijden. Daarnaast zijn er speciale gebieden waar ook sneeuwkettingen verplicht zijn. Het is daarom aan te raden altijd sneeuwkettingen aan boord te hebben. Op de website van VACO, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche in Nederland, vindt u de meest actuele informatie voor de wetgeving rondom het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen in skioorden.

Goedkope autoverzekering: een goede voorbereiding

Wie echt goed voorbereid is, zorgt ook voor een passende autoverzekering. Doe de Premie-Check en start met autoverzekeringen vergelijken. Bij UnitedConsumers krijgt u maar liefst 5% extra groepskorting bovenop de lage premie van uw goedkope autoverzekering. U verdient meer.

>> Alles over autoverzekeringen