Welke factoren zijn van invloed op uw autopremie?

Als u een autoverzekering gaat afsluiten, heeft de verzekeraar een aantal gegevens van u nodig. Met deze informatie wordt de hoogte van uw autopremie bepaald. We hebben voor u op een rijtje gezet welke factoren van invloed zijn op de premie van uw autoverzekering. 

Woonplaats 

Woont u in het centrum van een grote stad, of aan de rand van een dorp? Het verkeer in de ene woonplaats is veel drukker dan ergens anders. De premie van uw autoverzekering hangt dan ook af van uw woonplaats. Sommige verzekeraars maken zelfs onderscheid op basis van uw postcode. Zo kan de autopremie verderop in de straat hoger zijn als daar statistisch gezien meer ongelukken of diefstallen plaatsvinden.

Leeftijd van de bestuurder 

Minder ervaren bestuurders maken vaker ongelukken dan mensen die al langer hun rijbewijs hebben. Daarom is de autopremie afhankelijk van de leeftijd van de verzekeringnemer. Tot 24 jaar ligt de premie flink hoger, maar ook senioren betalen vaak meer voor hun autoverzekering. 

Aantal schadevrije jaren 

Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe lager uw autopremie wordt. Als u meerdere schades in een jaar claimt, kan het zijn dat u een negatief aantal schadevrije jaren heeft. In plaats van een premiekorting krijgt u dan een premietoeslag op uw autoverzekering. Uw schadevrije jaren worden automatisch bijgehouden in de centrale database Roy Data. 

Merk en model van de auto

De premie van uw autoverzekering is ook afhankelijk van het merk en model van uw auto. Een grotere en/of snellere auto kan meer schade veroorzaken, waardoor de autopremie hoger uitvalt. De nieuwwaarde of dagwaarde van uw auto speelt een rol bij de autopremie van WA beperkt casco en All risk autoverzekeringen.

Dekking van de autoverzekering

Het soort dekking van uw autoverzekering heeft ook invloed op de hoogte van de autopremie. Voor de minimaal verplichte WA autoverzekering betaalt u minder dan voor een All risk dekking. 

Aanvullende autoverzekeringen

Kiest u voor extra aanvullende verzekeringen, dan betaalt u een hogere autopremie. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een accessoireverzekering, verkeersrechtsbijstandverzekering of ongevallenverzekering af te sluiten.

Aantal kilometers per jaar

Bent u veel onderweg en maakt u dus veel kilometers per jaar, dan heeft u meer kans om schade te rijden. Verzekeraars rekenen een hogere autopremie als u meer kilometers per jaar rijdt.

Betalingstermijn: per maand of per jaar

Betaalt u de premie voor uw autoverzekering een keer per maand, of betaalt u een keer per jaar het gehele bedrag? U krijgt een korting van 1 tot 2 procent op uw autopremie als u voor een betalingstermijn per jaar kiest. 

Goedkope autoverzekering afsluiten >>

De hoogte van uw eigen risico

Bij de meeste autoverzekeraars kunt u de hoogte van uw eigen risico zelf bepalen. In de meeste gevallen is het standaard eigen risico € 135,-. Kiest u voor een hoger eigen risico, dan gaat uw autopremie omlaag. U moet dan bij schade wel een hoger bedrag zelf betalen.

Goedkope autoverzekering

UnitedConsumers biedt u de goedkoopste autoverzekering die het beste bij uw situatie past. Hoe jong of oud u ook bent, of u nu veel of weinig kilometers per jaar rijdt in wat voor auto dan ook. Wij vergelijken in enkele seconden meer dan 100 verschillende autoverzekeringen. We laten u de goedkoopste opties zien en u kiest de dekking die u wilt. Zo heeft u altijd de beste autoverzekering met de laagste premie. Goed voor elkaar.

> Alles over autoverzekeringen