Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Auto verzekeren zonder rijbewijs: een autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs

Een auto verzekeren zonder rijbewijs klinkt raar in de oren. Want rijden mag toch alleen met een geldig rijbewijs? Toch is verzekeren zonder rijbewijs in sommige gevallen mogelijk! Wij vertellen u meer over een autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs.

Auto verzekeren geen rijbewijs

 

Auto verzekeren zonder rijbewijs, kan dat?

Wanneer u een autoverzekering afsluit, zal uw autoverzekeraar u enkele acceptatievragen stellen. Eén, of meerdere, van die acceptatievragen heeft te maken met uw rijbewijs. Een acceptatie van de autoverzekering is dus niet gegarandeerd.

Of u wordt geaccepteerd, is altijd afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Hoewel er veel verschillende situaties denkbaar zijn, bespreken wij in dit artikel één situatie waarom u wel en één situatie waarom u niet zou worden geaccepteerd:

Voorbeeld 1: autoverzekering wordt afgewezen

Stel: u koopt een auto en zet deze op naam. Vanaf het moment dat u een auto bezit, bent u verzekeringsplichtig. U vraagt daarom direct een autoverzekering aan en geeft uw partner op als bestuurder. 

Uit de acceptatievragen blijkt dat u - de aanvrager - geen geldig rijbewijs heeft. Ook blijkt dat uw partner de auto niet op naam mag verzekeren, omdat hij of zij onder bewind staat. De verzekeraar zal de aanvraag afwijzen.

Voorbeeld 2: autoverzekering wordt geaccepteerd

Stel: u koopt een auto en zet deze op naam. Omdat u verzekeringsplichtig bent, sluit u een autoverzekering af. Bij de aanvraag geeft u uw nicht op als regelmatige bestuurder.

U geeft aan dat u geen rijbewijs heeft, maar dat uw nicht u iedere dag naar het ziekenhuis brengt. Omdat u de auto graag in eigen vermogen houdt, heeft u daarom de auto op uw naam gezet. Deze constructie is vaak wel mogelijk en de aanvraag wordt goedgekeurd. 


 

Autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs: waarom?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een auto te verzekeren zonder rijbewijs, zoals bijvoorbeeld:

U heeft bijna uw rijbewijs behaald en heeft alvast een auto gekocht

In Nederland kunt u al beginnen met het behalen van uw rijbewijs zodra u 16,5 jaar bent. En als u geluk heeft, kopen uw ouders voor uw 18e verjaardag een klein autootje voor u. Of misschien heeft u al een tijdje gespaard én komt u toevallig een leuke auto tegen die u niet kunt laten staan en daarom direct koopt.

In dit geval heeft u als bestuurder nog geen rijbewijs, maar als autobezitter dient u wel een autoverzekering af te sluiten. Vraag daarom wat de mogelijkheden zijn bij uw autoverzekeraar. Sommige verzekeraars kunnen hier creatieve oplossingen voor bieden!

Rijbewijs ingevorderd of verlopen

Een ingevorderd of verlopen rijbewijs hoeft niet direct gevolgen te hebben voor uw autoverzekering. U mag niet in uw auto rijden, maar deze kan wel gewoon verzekerd blijven. Bij een verlopen rijbewijs moet u vaak aan kunnen tonen dat u een afspraak heeft staan om het rijbewijs te verlengen. Uw autoverzekeraar kan besluiten om uw autoverzekering te beëindigen als blijkt dat uw rijbewijs is ingevorderd.

Wilt u een auto verzekeren zonder rijbewijs? Dan bent u verplicht om aan te geven dat uw rijbewijs ingevorderd is (geweest). Helaas mag een verzekeraar u op basis hiervan weigeren.

Auto geërfd of gewonnen

Als u een auto erft of wint, bent u verplicht om deze direct op naam te zetten en te verzekeren, te verkopen of te laten schorsen. Of u een autoverzekering kunt afsluiten, hangt af van uw situatie en de acceptatiecriteria van de verzekeringsmaatschappij.

Tip: Wat uw situatie ook is, ga altijd een open en eerlijk gesprek aan met uw verzekeraar. Uw autoverzekeraar kijkt graag samen met u wat de mogelijkheden zijn. Is verzekeren bij hen niet mogelijk? Dan geven zij u tips over wat u wel kunt doen, zoals bijvoorbeeld schorsen of verzekeren bij een andere verzekeringsmaatschappij met een breder acceptatiebeleid. 


 

Rijden zonder rijbewijs verzekering

Autorijden zonder geldig rijbewijs heeft serieuze consequenties. Naast een boete van de politie, is uw auto tevens onverzekerd. Veel verzekeraars bieden namelijk geen dekking wanneer u niet in het bezit bent van een rijbewijs.

Klimt u toch achter het stuur zonder rijbewijs? Dan dient u de schades die u veroorzaakt zelf te betalen. Die kosten kunnen behoorlijk oplopen, zeker als er sprake is van letselschade. Bovendien is het strafbaar, waardoor u ook op juridisch gebied met grote problemen te maken krijgt. Rijd dus geen auto zonder geldig rijbewijs!


 

Autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs

Sluit u een autoverzekering af via UnitedConsumers? Dan ontvangt u altijd minimaal 5% korting op uw maandelijkse premie. Wel zo fijn, want zo houdt u meer over voor andere leuke dingen in uw leven! Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen? Kies hieronder een autoverzekering met korting en bekijk direct uw persoonlijke aanbod.

UnitedConsumers autoverzekering

WA verzekering vraagteken


 • Goedkoopste autoverzekering
   
 • Schade aan anderen
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie
   

Bekijk mijn aanbod

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA Beperkt Casco vraagteken


 • Zeer uitgebreide autoverzekering
   
 • Schade aan anderen
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie   

Bekijk mijn aanbod

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA Casco (All Risk) vraagteken


 • Meest complete autoverzekering
   
 • Schade aan anderen 
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren
   
 • Aanrijding, slippen, te water raken en overige onheilen
   
 • Minimaal 5% korting op uw premie
   

Bekijk mijn aanbod


Aanbevolen voor u


Appen achter het stuur

Kiezen voor een goedkope autoverzekering met korting

> Bereken mijn korting

 

Alcohol verkeer

Hoe werken de punten op het beginnersrijbewijs?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

WA verzekering vs. aansprakelijkheidsverzekering

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven