Contact
Mijn UnitedConsumers

Veilig autorijden in de herfst

Tijdens de herfst kan het weer snel omslaan, waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan op de weg. Zo is er kans op een laagstaande zon, gladheid, regen, wind en zelfs hagel. Ook is het steeds vroeger donker en neemt de kans op files toe. Tijdens de herfst is er daarom meer risico op autoschade. Dankzij onze tips gaat u ook in de herfst weer veilig de weg op!

Veilig autorijden in de herfst


Ga voorbereid de weg op

De herfst is een periode van extremen. Bijvoorbeeld plotse, heftige regenbuien, gevolgd door een periode met volop zon! Het is daarom belangrijk dat u extra voorbereid de weg op gaat. Wat kunt u zelf doen om veilig de weg op te gaan?

Leg een zonnebril in uw auto

Ook in de herfst is een zonnebril dragen tijdens het autorijden vaak erg fijn en slim. Hoe dichter we bij de winter komen, des te lager de stand van de zon. Leg daarom standaard een zonnebril in de auto. Zo voorkomt u dat de laagstaande zon u verblindt tijdens het autorijden.

Bewaar een extra jas in uw auto

Overdag denkt u ermee weg te komen, maar ’s avonds komt u erachter dat het toch echt te koud is zonder jas! U kunt dit gemakkelijk voorkomen door een extra jas in de auto te leggen. Dit is ook prettig als u onverwachts met pech langs de weg staat.

Zorg voor droge schoenzolen

Maak uw schoenzolen droog voordat u gaat autorijden. Met natte schoenen kunt u sneller van de pedalen glijden. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties en verhoogt de kans op een aanrijding.

Een nachtbril iets voor u?

Ruim 40% van de Nederlanders geeft aan minder goed te zien in het donker. Herkent u zich hierin? Een nachtbril biedt dan wellicht een oplossing. U kunt een nachtbril al voor een tientje aanschaffen. Liever een nachtbril op sterkte? Raadpleeg dan uw opticien.


Dit kunt u doen tijdens het autorijden in de herfst

In de herfst is het belangrijk dat u extra goed oplet in het verkeer. Dankzij onze tips, wordt de kans op een aanrijding een stuk kleiner. 

Zet uw verwarming niet te hoog!

In de herfst worden de dagen steeds korter en donkerder. Hierdoor kunt u tijdens het autorijden sneller vermoeid raken. Neem op tijd uw rust, zo voorkomt u oververmoeidheid. Zet bijvoorbeeld tijdens het autorijden uw verwarming niet te hoog, hiervan kunt u juist slaperig worden.

Let op uw verlichting

De laagstaande zon zorgt ervoor dat u ook overdag minder goed zichtbaar bent voor uw mede weggebruikers. Met uw lichten aan zien andere weggebruikers u beter. Zet dus niet alleen 's avonds uw lichten aan, maar ook overdag.

Houd afstand!

Door gladheid is de remweg langer dan u gewend bent op de normale droge weg. Houd daarom tijdens regenbuien genoeg afstand op uw voorganger en rijd niet te hard. Als u plotseling moet remmen, heeft u nog voldoende ruimte om tot stilstand te komen.

Voorkom beslagen autoruiten

Rijden met (deels) beslagen autoruiten is gevaarlijk. U kunt hier zelfs een boete voor krijgen. Rijd niet verder en zet uw airconditioning aan. Door de droge lucht neemt de condens af. Geen airco? Zet uw verwarming op de hoogste stand en richt de ventilator op de voorruit. Bewaar ook altijd een schone doek in uw auto zodat u de ruiten droog kunt maken.


Maak uw auto herfstklaar

Naast dat u zelf goed voorbereid bent, is het ook verstandig uw auto herfstklaar te maken. Zijn de bandenspanning en het profiel van uw banden nog in orde? Werken uw ruitenwissers nog goed? Check hier onze tips om uw auto herfstklaar te maken.

Controleer uw banden

Check uw bandenspanning en –profiel. Zo heeft u meer grip op de weg en loopt u minder risico op slippen of aquaplaning. Verwissel ook uw zomerbanden op tijd voor winterbanden. Met winterbanden heeft u namelijk meer grip op het wegdek bij regen, hagel en gevallen bladeren.

Ruitenwissers en -vloeistof

Goed werkende ruitenwissers is ook in de herfst essentieel voor een scherp zicht op de weg. Laten uw ruitenwissers strepen achter? Vervang ze dan op tijd. Is de ruitenwisservloeistof bijna op? Kies dan voor het bijvullen voor de wintervariant. Zo bent u alvast voorbereid op vorst.

Heeft uw auto een beurt nodig?

Is het al een tijd geleden dat uw auto een beurt heeft gehad? Dan is de herfst de perfecte periode om uw auto goed onder handen te laten nemen. Geef bij de garage aan dat ze uw accu controleren. De accu van uw auto is gevoelig voor lage temperaturen. Is het al een oudere accu? Dan heeft u kans dat u met pecht langs de weg komt te staan. 


Toch schade?

Heeft u ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen toch een aanrijding? Dan staan wij natuurlijk ook voor u klaar! U kunt de schade eenvoudig telefonisch of per mail aan ons doorgeven. Wij zorgen er dan voor dat u snel weer op weg bent. Met deze handige tips weet u precies hoe te handelen bij schade.


Ook interessant voor u
 

winterbanden

Wanneer moet ik mijn winterbanden wisselen?

> Lees meer

 

zomerbanden

Waarom heeft mijn auto zomerbanden nodig?

Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Hoe kan ik mijn hond veilig vervoeren in de auto?

>Lees meer

 

Blog homepage