Beginnersrijbewijs

Bent u geslaagd voor uw rijbewijs? Gefeliciteerd! Mocht u nu met vlag en wimpel zijn geslaagd of net met de hakken over de sloot: iedereen begint met een beginnersrijbewijs. Het beginnend rijbewijs geldt voor alle categorieën rijbewijzen en voor alle leeftijden. U hoeft dus geen 18 jaar te zijn om een beginnersrijbewijs te krijgen. Maar wat houdt dat nou precies in, een beginnersrijbewijs?

Beginnersrijbewijs

Wat is een beginnersrijbewijs?

Een beginnersrijbewijs is hetzelfde als een normaal rijbewijs. Het verschil zit hem in een zwaardere aanpak van verkeersovertredingen door beginnende bestuurders. Bovendien zijn er erg strikte regels voor alcoholgebruik onder beginnende bestuurders.

Iedereen van 18 jaar en ouder die voor het eerst zijn rijbewijs heeft gehaald, is een beginnend bestuurder. Het beginnersrijbewijs geldt voor iedereen vanaf 18 jaar voor de duur van vijf jaar. 16- en 17-jarige bestuurders krijgen zeven jaar lang een beginnersrijbewijs.

Regels beginnersrijbewijs: punten

Het beginnersrijbewijs werkt op basis van strafpunten. Dat klinkt natuurlijk erg heftig. Maar wij leggen graag uit wat dit precies betekent. Het beginnend rijbewijs begint met twee beginnerpunten. U krijgt een strafpunt als u voor een verkeersovertreding staande wordt gehouden door de politie. Deze overtredingen zijn:

  • Gevaar of hinder veroorzaken in het verkeer.
  • Op hoge snelheid bumperkleven (vanaf 80 km/u).
  • Een ongeval veroorzaken met dodelijk gevolg of zwaar letsel.
  • Veroorzaken van materiële schade of lichamelijk letsel door het niet goed opvolgen van de verkeersregels.
  • Meer dan 30 kilometer per uur te hard op normale wegen, meer dan 40 kilometer per uur te hard op snelwegen. 

Zijn door overtredingen uw twee beginnerpunten op? Dan wordt het rijbewijs ingenomen.

Beginnersrijbewijs en alcohol

Het beginnend rijbewijs kent extra strenge regels om rijden onder invloed tegen te gaan. Uit cijfers blijkt dat een kwart van de slachtoffers door alcohol in het verkeer een beginnend bestuurder is. Daarom pakt de overheid alcoholgebruik onder beginnende bestuurders extra hard aan!

Beginnende bestuurders mogen een maximaal alcoholpromillage van 0,2 in hun bloed hebben. Afhankelijk van uw lichaam, betekent dit dat u met één drankje de limiet al kunt overschrijden.

Bij een alcoholpromillage van 0,8 of hoger wordt het rijbewijs direct ingenomen. Hierna volgt de verplichte EMA-cursus (Edicatieve Maatregel Alcohol). Dit kost u drie vrije dagen en een aardige geldsom. De officier van justitie bepaalt of en wanneer u het rijbewijs terugkrijgt. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kunt u dus beter niets drinken in plaats van één glaasje.

Beginnend bestuurder rijbewijs kwijt

Als beginnend bestuurder wordt het rijbewijs ingenomen bij twee strafpunten. Maar u bent het rijbewijs dan nog niet helemaal kwijt. Het CBR onderzoekt namelijk uw rijvaardigheid. Slaagt u? Dan krijgt u uw rijbewijs terug. Zakt u? Dan bent u het rijbewijs wel definitief kwijt. De enige manier om dan nog aan een rijbewijs te komen, is door opnieuw rijexamen te doen.

Beginnersrijbewijs of puntenrijbewijs?

Veel mensen verwarren het beginnersrijbewijs met het puntenrijbewijs. Het beginnersrijbewijs geldt echter alleen voor beginnende bestuurders. Het puntenrijbewijs geldt voor iedereen, beginnend bestuurder of niet. Dit systeem is ingevoerd om rijden onder invloed tegen te gaan.

Het puntenrijbewijs werkt als volgt: Bent u voor de tweede keer in 5 jaar aangehouden voor rijden onder invloed met minder dan 1,3 promille alcohol in uw bloed? Dan gaat de periode van 5 jaar opnieuw in. U heeft er dan een strafpunt bij. Bent u voor de tweede keer in 5 jaar aangehouden voor rijden onder invloed met meer dan 1,3 promille alcohol in uw bloed? Dan bent u uw rijbewijs meteen kwijt. U moet dan opnieuw rijexamen doen. U moet tevens aantonen dat u rijgeschikt bent.

Autoverzekering voor jongeren

Heeft u net uw rijbewijs behaald? Dan zoekt u natuurlijk een autoverzekering voor uw eerste auto! Een autoverzekering voor jongeren is vaak erg duur. Dit heeft te maken met het feit dat u een hoger risico bent voor de autoverzekeraar. Jongeren veroorzaken gemiddeld meer schades dan ervaren bestuurders. Wij raden u daarom aan om verschillende autoverzekeringen te vergelijken, zodat u de beste autoverzekering tegen de laagste prijs afsluit.

Autoverzekering vergelijken

Blog homepage