Contact
Mijn UnitedConsumers

Cruise control: hoe werkt het?

Cruise control is een uitkomst voor wie vaak lange afstanden rijdt. Dankzij cruise control kunt u een lange tijd dezelfde snelheid aanhouden, zonder het gaspedaal in te drukken. Maar hoe werkt cruise control? En is cruise control zuiniger? 

Cruise control banner

 

Wat is cruise control?

Cruise control is eigenlijk een elektronische snelheidsregelaar die ervoor zorgt dat uw voertuig de gewenste snelheid automatisch aanhoudt. Met cruise control hoeft u dus geen gas te geven met uw voet.

Cruise control is vooral handig wanneer u vaak lange afstanden op de snelweg aflegt. Een extra voordeel is dat u dankzij cruise control zeker weet dat u niet boven de gewenste snelheid uitkomt en zo dus snelheidsboetes voorkomt! Daarnaast is rijden met cruise control een stuk zuiniger. Het zorgt namelijk voor minder CO2-uitstoot én u bespaart brandstof!


 

Hoe werkt cruise control?

Cruise control herkent u aan het woordje 'cruise', 'cruise control' of een snelheidsmeter met een pijltje. Wanneer u cruise control instelt en op 'set' klikt, houdt uw auto automatisch de gewenste snelheid aan.

Zodra u remt, schakelt het cruise control systeem weer uit. Bij sommige auto's pauzeert cruise control als u lichtjes remt. De snelheid van cruise control is vaak middels pijltjes hoger of lager in te stellen. Ook is er vaak een 'reset' of 'cancel' knopje te vinden. Hoe cruise control precies werkt, hangt af van uw auto. Raadpleeg daarom het instructieboekje! 

Cruise control teken


 

Is cruise control zuiniger?

Naast goed onderhoud en de juiste bandenspanning, is autorijden met cruise control ook een stuk zuiniger. Met cruise control blijft uw auto constant op dezelfde snelheid rijden. Wanneer u zonder cruise control rijdt en telkens wisselt van snelheid, moet uw auto hogere toeren draaien om op snelheid te komen.


 

Hoe werkt adaptive cruise control?

Adaptive cruise control is net iets intelligenter dan normale cruise control. Een adaptive cruise control systeem maakt namelijk gebruik van een radar die is geïnstalleerd aan de voorkant van de auto. De radar ziet hoe snel het verkeer voor u rijdt. Met deze informatie zorgt dit systeem ervoor dat de snelheid van uw auto automatisch wordt afgestemd op de snelheid van de auto's voor u.

Vaak kan een adaptive cruise control systeem zelfs een noodstop maken, wat het systeem extra veilig maakt. Let wel op, want een adaptive cruise control systeem is géén automatische piloot. Houd daarom altijd uw ogen op de weg en uw handen aan het stuur! 


Ook interessant voor u
 

Appen achter het stuur

Waarom is het kiezen voor een zuinige auto interessant?

> Lees meer

 

Alcohol verkeer

Ik wil mijn rijangst overwinnen. Hoe doe ik dat?

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Hoe kan ik mijn hond veilig vervoeren in de auto?

> Lees meer

 

Blog homepage