Goedkope autoverzekering in 7 stappen

Uw autoverzekering goedkoop houden betekent dat u meer overhoudt voor andere leuke vinden in uw leven. Daarom gaat u op zoek naar een goede én goedkope autoverzekering. Maar, hoe kiest u voor een voordelige autoverzekering? Wij helpen u!

Autoverzekering goedkoop houden

U wilt zo weinig mogelijk kwijt zijn aan uw autoverzekering. Dit zijn namelijk kosten die, naast brandstof en wegenbelasting, telkens weer terugkomen. Met een goedkope autoverzekering houdt u meer over voor een leuker leven. Wij helpen u naar de goedkoopste autoverzekering met onze 7 tips!


 

Stap 1: Kenmerken van de auto

Het gewicht, het automerk en de dag- en cataloguswaarde van uw auto bepalen de kosten van de autoverzekering voor een groot deel. Voor een lichte auto betaalt u minder premie, omdat de schade bij een ongeval vaak minder duur is dan bij een zware auto. Ook de dag- en cataloguswaarde speelt een rol. Hoe lager de dag- en cataloguswaarde, hoe lager de premie.


 

Stap 2: Het aantal kilometers

Rijdt u overal naartoe met de auto, of pakt u vaker de fiets of het openbaar vervoer? Het aantal kilometers dat u rijdt met de auto, heeft invloed op hoe goedkoop u uw auto kunt verzekeren. Minder kilometers per jaar betekent minder kans op schade. En dat loont. Bij minder kilometers, is uw autoverzekering goedkoper.


 

Stap 3: Leeftijd

U kunt er weinig aan doen, maar uw leeftijd heeft invloed op de premie. Een goedkope autoverzekering afsluiten voor iemand van 18 jaar, is een uitdaging. Door de beperkte ervaring in het autorijden en het bijbehorende risico op schade, is de premie voor jongeren hoger. Vanaf 25 jaar bent u geen beginnend bestuurder meer en wordt uw autoverzekering goedkoper. 

U denkt misschien: kan ik de auto niet op een andere naam verzekeren? Het antwoord is: nee. Uuw auto moet op uw naam verzekerd worden. Verzeker uw auto dus ook niet op naam van uw ouders, dit kan als fraude worden gezien.

Er geldt één uitzondering. Mocht u samen met uw partner een auto aan willen schaffen en is hij of zij geen beginnend bestuurder meer, dan is het voordeliger om de auto op naam van uw partner te verzekeren. Let op: u en uw partner moeten wel op hetzelfde adres ingeschreven staan.


 

Stap 4: Schadevrije jaren

U bouwt schadevrije jaren op wanneer de auto op uw naam verzekerd is. Na elk verzekeringsjaar zonder schadeclaim, krijgt u er een extra schadevrij jaar bij. U wordt dus beloond en stijgt op de bonus malus ladder. Elk schadevrij jaar ontvangt u extra korting op uw autoverzekering.

Heeft u in één jaar schade gereden? Dan valt u 5 schadevrije jaren terug. Belangrijk om zuinig te zijn op uw auto, want dit scheelt in de portemonnee. In sommige gevallen is het zelfs goedkoper om geen schadeclaim in te dienen, maar deze uit eigen zak te betalen. Dit is met name van toepassing op kleine schades.


 

Stap 5: Meerdere auto’s

Heeft u al een auto in bezit, maar heeft u een tweede auto aangeschaft? Waarschijnlijk kunt u dan een voordelige autoverzekering afsluiten bij uw huidige verzekeraar, want u krijgt vaak korting op een tweede gezinsauto. Vaak is het zo geregeld dat u met uw tweede auto kunt profiteren van de no-claimkorting en schadevrije jaren van de eerst verzekerde auto.


 

Stap 6: Betaling

Ook het moment van betaling kan meespelen in de bepaling of u uw auto goedkoop kunt verzekeren. Bij een maandelijkse betaling liggen de kosten over het algemeen hoger. Veel verzekeraars geven korting bij betaling per half jaar of per jaar. Dat is natuurlijk hartstikke interessant, want dit zorgt ervoor dat uw autoverzekering goedkoper wordt.


 

Stap 7: Dekking

Een dekking kiezen die niet bij de auto past, is niet verstandig. U betaalt dan teveel of juist te weinig voor uw autoverzekering. Er zijn wel richtlijnen over welke dekking het beste gekozen kan worden. U kunt kiezen uit: WA, WA beperkt casco of WA casco (All Risk). U bepaalt uiteindelijk zelf welke dekking u het beste vindt passen bij uw auto.

Voor een WA verzekering geldt geen eigen risico. Eventuele schade moet u zelf vergoeden. Voor een WA beperkt casco of een WA casco (all risk) is er wel een eigen risico. Bij de meeste autoverzekeraars kunt u de hoogte van het eigen risico zelf bepalen. Dit heeft wel gevolgen voor de premie. Kiest u een hoger eigen risico, dan betaalt u maandelijks minder premie. Kiest u voor een lager eigen risico, dan gaat de premie omhoog. Kies nooit een eigen risico dat hoger is dan u kunt betalen, hoe aantrekkelijk de maandelijkse premie ook is. 

Leeftijd Dekking
0 - 5 jaar WA casco (All Risk)
6 - 10 jaar WA beperkt casco
ouder dan 10 jaar WA

Goedkope autoverzekering vergelijken

U wilt u autoverzekering goedkoop houden. Het is daarom slim om autoverzekeringen te vergelijken met een premie-check. Zo kiest u de beste en goedkoopste autoverzekering. Ons advies is om jaarlijks uw premie te vergelijken, zodat u zeker weet of de dekking nog past bij uw auto en of uw autoverzekering nóg goedkoper kan!

Premie-check


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage