Contact
Mijn UnitedConsumers

Kentekenbewijs gestolen of kwijt? Dit moet u doen!

Bent u het kentekenbewijs kwijt, de tenaamstellingscode kwijt of is uw kentekenplaat gestolen? Maakt u zich geen zorgen. Alles wat kwijt is kan vervangen worden! Wij vertellen u wat u kunt doen als u een belangrijk onderdeel van het kentekenbewijs kwijt bent. 

kenteken pasje kwijt

 

Kentekenbewijs kwijt of gestolen

Wanneer u het kentekenbewijs kwijt bent of uw kentekenbewijs gestolen is, dan is het verstandig om zo spoedig mogelijk een nieuwe set autopapieren aan te vragen.

Kentekenbewijs aanvragen na verlies of diefstal

Op de website van de RDW vraagt u heel eenvoudig een nieuw kentekenbewijs aan (kentekencard). De kosten van een nieuw kentekenbewijs bedragen ongeveer € 31,50. U ontvangt na betaling een nieuwe kentekencard van de RDW, en een dag later een brief met de tenaamstellingscode. Uw oude kentekendelen kunt u vernietigen. Deze zijn dan niet meer geldig. 


 

Kentekenplaat kwijt of gestolen

Bent u het kenteken kwijt? Erg vervelend, maar zonder kentekenplaten mag u niet de weg op. Wanneer u toch rijdt zonder kentekenplaten, bent u niet verzekerd. Indien uw kenteken gestolen is, dan is het verstandig om aangifte te doen. De politie is dan op de hoogte dat er diefstal heeft plaatsgevonden. Aangifte doen is echter niet verplicht. Vaak is het claimen van gestolen kentekenplaten op uw autoverzekering niet verstandig of mogelijk. Het eigen risico is vaak hoger dan de kosten voor het laten maken van een nieuwe set kentekenplaten. 

Kentekenplaten aanvragen na diefstal of verlies

U vraagt eenvoudig nieuwe kentekenplaten aan bij een RDW erkende kentekenplatenfabrikant. Deze herkent u aan de sticker: RDW erkend, afgifte kentekenplaten.

RDW afgifte kentekenplaten

Voor het laten maken van nieuwe kentekenplaten, neemt u het volgende mee:

  • Het kentekenbewijs (deel 1A).
  • Een geldig legitimatiebewijs.

De kosten van nieuwe kentekenplaten kunnen verschillen per fabrikant. Over het algemeen bent u voor een nieuwe set kentekenplaten niet meer dan € 45,- kwijt. 

Kenteken duplicaatcode

U krijgt altijd twee nieuwe kentekenplaten, ook al bent u er maar één kwijt. De nieuwe kentekenplaten hebben hetzelfde kenteken, echter is er wel een klein verschil te zien ten opzichte van de originele kentekenplaten. Op de nieuwe kentekenplaten staat namelijk een duplicaatcode.

Een duplicaatcode is dat kleine cijfertje - een 1 of 2 - dat boven het eerste streepje van het kenteken staat. Met de originele, gestolen kentekenplaten kunnen namelijk overtredingen gepleegd worden. De duplicaatcode bewijst dat u hier niet verantwoordelijk voor bent. 


 

Kentekenbewijs en kenteken kwijt of gestolen

Bent u zowel uw kentekenplaten als kentekenbewijs kwijt of zijn deze gestolen? Dan dient u deze in een bepaalde volgorde aan te vragen:

  • Eerst vraagt u het nieuwe kentekenbewijs aan.
  • Vervolgens kunt u - met het nieuwe kentekenbewijs - nieuwe kentekenplaten kopen.

Dit proces kan enkele dagen duren. Dit betekent dat u enkele dagen niet met uw auto mag rijden.  


 

Nieuw kenteken of kentekenbewijs met spoed

Kunt u niet wachten op het nieuwe kentekenbewijs? Dan raden wij aan om aangifte te doen bij de politie. Dit kan niet online, want alleen met een schriftelijk ondertekende aangifte kunt u tijdelijke kentekenplaten kopen.

Tijdelijke kentekenplaten zijn wit van kleur en dienen ter vervanging totdat u het nieuwe kentekenbewijs in huis heeft. Zodra u het nieuwe kentekenbewijs heeft, kunt u de nieuwe, definitieve kentekenplaten aanschaffen.


Ook interessant voor u
 

WA Aansprakelijkheid

WA verzekering vs. aansprakelijkheidsverzekering

> Lees meer

 

Auto polijsten

Wat is de beste autoverzekering voor mij?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

Hoe kom ik erachter of mijn auto verzekerd is?

> Lees meer

Blog homepage