Kenteken kwijt of gestolen: wat nu?!

Kentekenbewijs of uw kenteken kwijt of gestolen? Dat is natuurlijk hartstikke vervelend! Wat moet u doen in dit geval? Hoe vraagt u een nieuw kenteken of kentekenbewijs aan en bent u verzekerd zonder kentekenplaat of kentekenbewijs? Wij helpen u!   

Banner kentekenplaten

Kentekenbewijs kwijt? Dit moet u weten

Wanneer u het kentekenbewijs - of deel 1A/1B en/of deel 2 - kwijt bent, is het verstandig om zo spoedig mogelijk een nieuwe set autopapieren aan te vragen. Een nieuw kentekenbewijs aanvragen kan verschillende redenen hebben:

  • Het kentekenbewijs is kwijt.
  • Het kentekenbewijs is gestolen.
  • Het kentekenbewijs bent u verloren.
  • Het kentekenbewijs is zodanig beschadigd, dat het onleesbaar is. 

Kentekenbewijs aanvragen

Op de website van de RDW vraagt u heel eenvoudig een nieuw kentekenbewijs aan. Vanaf 2014 ontvangt u het kentekenbewijs in creditcardformaat, de zogeheten kentekencard. De kosten van een nieuw kentekenbewijs bedragen ongeveer € 31,50.

U ontvangt na betaling een nieuwe kentekencard van de RDW, en een dag later een brief met de tenaamstellingscode. Uw oude kentekendelen kunt u vernietigen. Deze zijn dan niet meer geldig. 

Niet verzekerd

Zonder kentekenplaten en/of kentekenbewijs bent u niet verzekerd wanneer u de weg op gaat. Zorg er daarom voor dat u zo spoedig mogelijk in het bezit bent van een nieuw kentekenbewijs en/of nieuwe kentekenplaten.

Niet verzekerd

Kenteken kwijt? Wat nu?

Bent u één of beide kentekenplaten van uw auto kwijt? Erg vervelend, maar zonder kentekenplaten mag u niet de weg op. Rijdt u toch rond zonder kentekenplaten? Dan bent u niet verzekerd. Het is daarom belangrijk dat u zo spoedig mogelijk nieuwe kentekenplaten laat maken.

Kentekenplaten aanvragen

U vraagt eenvoudig nieuwe kentekenplaten aan bij een RDW erkende kentekenplatenfabrikant. Deze herkent u aan de sticker: RDW erkend, afgifte kentekenplaten.

RDW afgifte kentekenplaten

Voor het laten maken van nieuwe kentekenplaten, neemt u het volgende mee:

  • Het kentekenbewijs (deel 1A).
  • Een geldig legitimatiebewijs.

De kosten van nieuwe kentekenplaten kunnen verschillen per fabrikant. Over het algemeen bent u voor een nieuwe set kentekenplaten niet meer dan € 45,- kwijt. 

Wat is een duplicaatcode?

U krijgt altijd twee nieuwe kentekenplaten, ook al bent u er maar één kwijt. De nieuwe kentekenplaten hebben hetzelfde kenteken, echter is er wel een klein verschil te zien ten opzichte van de originele kentekenplaten. Op de nieuwe kentekenplaten staat namelijk een duplicaatcode.

Een duplicaatcode is dat kleine cijfertje - een 1 of 2 - dat boven het eerste streepje van het kenteken staat. Met de originele, gestolen kentekenplaten kunnen namelijk overtredingen gepleegd worden. De duplicaatcode bewijst dat u hier niet verantwoordelijk voor bent. 

Moet ik aangifte doen van mijn gestolen kenteken?

Ja, het is verstandig om aangifte te doen. De politie is dan op de hoogte dat er diefstal heeft plaatsgevonden. Aangifte doen is echter niet verplicht.

Vaak is het claimen van gestolen kentekenplaten op uw autoverzekering niet verstandig of mogelijk. Het eigen risico is vaak hoger dan de kosten voor het laten maken van een nieuwe set kentekenplaten. 


Zowel kentekenplaten als het kentekenbewijs kwijt, wat nu?

Bent u zowel uw kentekenplaten als kentekenbewijs kwijt? Dan dient u deze in een bepaalde volgorde aan te vragen:

  1. Eerst vraagt u het nieuwe kentekenbewijs aan.
  2. Vervolgens kunt u - met het nieuwe kentekenbewijs - nieuwe kentekenplaten kopen.

Dit proces kan enkele dagen duren. Dit betekent dat u enkele dagen niet met uw auto mag rijden. 

Kentekenplaten en kentekenbewijs kwijt: spoed!

Kunt u niet wachten op het nieuwe kentekenbewijs? Dan raden wij aan om aangifte te doen bij de politie. Dit kan niet online, want alleen met een schriftelijk ondertekende aangifte kunt u tijdelijke kentekenplaten kopen.

Tijdelijke kentekenplaten zijn wit van kleur en dienen ter vervanging totdat u het nieuwe kentekenbewijs in huis heeft. Zodra u het nieuwe kentekenbewijs heeft, kunt u de nieuwe, definitieve kentekenplaten aanschaffen.


Aanbevolen voor u


Blog homepage