Kenteken kwijt of gestolen?

Bent u (een deel van) uw kenteken of uw kentekencard kwijt, of is het zodanig beschadigd dat het onbruikbaar is geworden? Een nieuw kenteken en kentekenbewijs aanvragen kan eenvoudig online bij de RDW.

Nieuwe kentekenplaat aanschaffen

Bent u een of beide kentekenplaten van uw auto kwijt? Dan vraagt u eenvoudig nieuwe kentekenplaten aan bij een RDW erkende kentekenplatenfabrikant. Deze herkent u aan de sticker RDW afgifte kentekenplaten.

RDW afgifte kentekenplaten

Zorg dat u het originele voertuigbewijs (deel 1A) en een geldig legitimatiebewijs kunt laten zien, zodat u nieuwe kentekenplaten kunt kopen. De prijs van de kentekenplaten verschilt per fabrikant. U krijgt nieuwe kentekenplaten met het zelfde nummer en een duplicaatcode.

Duplicaatcode

Een duplicaatcode is een 1 of een 2 boven het eerste streepje van het kenteken. Hieraan is te zien dat de kentekenplaat (of allebei de kentekenplaten) een keer gestolen of verloren zijn.

Voertuigbewijs kwijt

Als u uw voertuigbewijs kwijt bent (deel 1A/1B en/of deel 2), dan kunt u een nieuw voertuigbewijs aanvragen bij de RDW. Dit kunt u eenvoudig online bestellen. Normaal gesproken krijgt u deze na bestelling en betaling binnen twee werkdagen in huis. U ontvangt dan vanaf 2014 het kentekenbewijs op creditcardformaat: de kentekencard.

Kosten nieuw kentekenbewijs

De kosten voor een vervangend kentekenbewijs bedragen € 31,50. U ontvangt na betaling een nieuwe kentekencard van de RDW en een dag later een brief met de tenaamstellingscode. Uw oude papieren kentekendelen kunt u vernietigen, deze zijn niet meer geldig.

Bent u zowel uw kentekenplaten als vervoersbewijs kwijt? Dan moet u eerst een nieuw vervoersbewijs aanvragen voordat u nieuwe kentekenplaten kunt kopen. Kunt u hier niet op wachten? Dan kunt u aangifte doen bij de politie.

Aangifte doen

Als u beide kentekenplaten van uw auto mist, dan is het aannemelijk dat er sprake is van diefstal. Het is verstandig om hier aangifte van te doen. Op de aangiftepagina van de politie kunt u gemakkelijk online aangifte doen.

Aangifte doen bij verlies kentekenplaten en vervoersbewijs

Als u niet kunt wachten totdat het nieuwe vervoersbewijs binnen is, moet u aangifte doen bij de politie. Dit kan niet online, want alleen met een ondertekende aangifte kunt u tijdelijke kentekenplaten kopen. Dit zijn witte kentekenplaten die als vervanging gelden totdat u uw nieuwe kentekenbewijs in huis heeft. Met dit nieuwe kentekenbewijs kunt u de definitieve kentekenplaten (met duplicaatcode) aanschaffen.

Autoverzekering

Let op: als uw auto geen kentekenplaten heeft of u geen kentekenbewijs heeft, dan bent u niet verzekerd als u de weg op gaat. Zorg ervoor dat u tijdig aangifte doet, of tijdig in het bezit bent van nieuwe kentekenplaten en kentekenbewijs.