Kenteken kwijt of gestolen: wat nu?!

Ben u u kentekenbewijs of kenteken kwijt? Dat is natuurlijk hartstikke vervelend! Het is nu belangrijk dat u een nieuw kentekenbewijs en/of nieuw kenteken aanvraagt. Welke stappen moet u doorlopen als u uw kenteken of kenteenbewijs kwijt bent? Daar helpen wij u graag bij!

Banner kentekenplaten

 


Kentekenbewijs kwijt of gestolen

Wanneer u het kentekenbewijs verloren bent of het kentekenbewijs gesolen is, dan is het verstandig om zo spoedig mogelijk een nieuwe set autopapieren aan te vragen. Een nieuw kentekenbewijs aanvragen kan verschillende redenen hebben:

  • Het kentekenbewijs is gestolen.
  • U bent het kentekenbewijs kwijt.
  • U bent het kentekenbewijs verloren.
  • Het kentekenbewijs is zodanig beschadigd, dat het onleesbaar is. 

 

Kentekenbewijs aanvragen

Op de website van de RDW vraagt u heel eenvoudig een nieuw kentekenbewijs aan. Vanaf 2014 ontvangt u het kentekenbewijs in creditcardformaat, de zogeheten kentekencard. De kosten van een nieuw kentekenbewijs bedragen ongeveer € 31,50.

U ontvangt na betaling een nieuwe kentekencard van de RDW, en een dag later een brief met de tenaamstellingscode. Uw oude kentekendelen kunt u vernietigen. Deze zijn dan niet meer geldig. 


 

Kenteken kwijt

Bent u het kenteken kwijt? Erg vervelend, maar zonder kentekenplaten mag u niet de weg op. Wanneer u toch rijdt zonder kentekenplaten, bent u niet verzekerd. Het is daarom belangrijk dat u zo spoedig mogelijk nieuwe kentekenplaten aanvraagt.


 

Kenteken gestolen

Wanneer uw kenteken gestolen is, dan is het verstandig om aangifte te doen. De politie is dan op de hoogte dat er diefstal heeft plaatsgevonden. Aangifte doen is echter niet verplicht.

Vaak is het claimen van gestolen kentekenplaten op uw autoverzekering niet verstandig of mogelijk. Het eigen risico is vaak hoger dan de kosten voor het laten maken van een nieuwe set kentekenplaten. 


 

Kentekenplaten aanvragen

U vraagt eenvoudig nieuwe kentekenplaten aan bij een RDW erkende kentekenplatenfabrikant. Deze herkent u aan de sticker: RDW erkend, afgifte kentekenplaten.

RDW afgifte kentekenplaten

Voor het laten maken van nieuwe kentekenplaten, neemt u het volgende mee:

  • Het kentekenbewijs (deel 1A).
  • Een geldig legitimatiebewijs.

De kosten van nieuwe kentekenplaten kunnen verschillen per fabrikant. Over het algemeen bent u voor een nieuwe set kentekenplaten niet meer dan € 45,- kwijt. 


 

Duplicaatcode op het kenteken

U krijgt altijd twee nieuwe kentekenplaten, ook al bent u er maar één kwijt. De nieuwe kentekenplaten hebben hetzelfde kenteken, echter is er wel een klein verschil te zien ten opzichte van de originele kentekenplaten. Op de nieuwe kentekenplaten staat namelijk een duplicaatcode.

Een duplicaatcode is dat kleine cijfertje - een 1 of 2 - dat boven het eerste streepje van het kenteken staat. Met de originele, gestolen kentekenplaten kunnen namelijk overtredingen gepleegd worden. De duplicaatcode bewijst dat u hier niet verantwoordelijk voor bent. 


 

Zowel kentekenplaten als het kentekenbewijs kwijt: wat nu?

Bent u zowel uw kentekenplaten als kentekenbewijs kwijt? Dan dient u deze in een bepaalde volgorde aan te vragen:

  • Eerst vraagt u het nieuwe kentekenbewijs aan.
  • Vervolgens kunt u - met het nieuwe kentekenbewijs - nieuwe kentekenplaten kopen.

Dit proces kan enkele dagen duren. Dit betekent dat u enkele dagen niet met uw auto mag rijden. 


 

Nieuw kenteken of kentekenbewijs met spoed

Kunt u niet wachten op het nieuwe kentekenbewijs? Dan raden wij aan om aangifte te doen bij de politie. Dit kan niet online, want alleen met een schriftelijk ondertekende aangifte kunt u tijdelijke kentekenplaten kopen.

Tijdelijke kentekenplaten zijn wit van kleur en dienen ter vervanging totdat u het nieuwe kentekenbewijs in huis heeft. Zodra u het nieuwe kentekenbewijs heeft, kunt u de nieuwe, definitieve kentekenplaten aanschaffen.


Aanbevolen voor u


Blog homepage