Contact
Mijn UnitedConsumers

Met de auto op vakantie: 6 autovakantie tips!

Met de auto op vakantie of een weekendje weg met de auto is natuurlijk heerlijk. Zo geniet u van prachtige landschappen en rijdt u op uw eigen tempo naar uw vakantiebestemming. Gaat u op vakantie met de auto? Dan hebben wij 6 autovakantie tips voor u, zodat u goed voorbereid vertrekt!

Met de auto op vakantie banner


 

Met de auto op vakantie: 6 tips voor een vakantie met de auto

Hoewel vakantie bedoeld is om te ontspannen, zijn de voorbereidingen om met de auto op vakantie te gaan vaak wat stressvol. Om de stress een beetje bij u weg te nemen, zetten wij een aantal autovakantie tips voor u op een rijtje. Met deze tips gaat u zorgeloos met de auto op vakantie!

Tip 1: Op vakantie met de auto? Check uw dekking

Een ongelukje zit in een klein hoekje, zeker als u met de auto op vakantie te gaan en dus een lange afstand aflegt. Mocht het zover komen, dan is het belangrijk dat u goed verzekerd bent. Zeker met de kids in de auto! Check daarom van tevoren welke dekking uw autoverzekering heeft: WA, WA beperkt casco of WA casco (all risk)? En wist u dat een schade inzittendenverzekering letselschade van de inzittenden in de auto tot wel een miljoen dekt? Met de wetenschap dat u goed verzekerd bent, kunt u zorgeloos op vakantie! 


Tip 2: Controleer uw banden

Voordat u op reis gaat met de auto, is het goed om het profiel en de bandenspanning van uw banden te checken. Heeft u nieuwe banden nodig? Kijk dan of zomerbanden iets is voor u. Zomerbanden functioneren goed bij hete temperaturen, omdat het rubber in de band hard blijft. Met de juiste band en bandenspanning houdt u een goede grip op de weg. 

Tip 3: Auto vakantieklaar maken

Voor u met uw auto op reis gaat, is het verstandig om uw auto vakantieklaar te maken. U kunt een grote- of kleine beurt inplannen bij de garage. Zo weet u zeker dat u op uw auto kunt vertrouwen, ook bij extreme hete of koude weersomstandigheden.

Tip 4: Neem de groene kaart mee

Het is verstandig dat u van tevoren checkt of de dekking van uw autoverzekering van kracht is in het land van bestemming - en de landen waar u doorheen rijdt. Op de groene kaart ziet u precies in welke landen de dekking van uw autoverzekering geldt. De groene kaart functioneert als verzekeringsbewijs en in veel landen is het verplicht om deze in de auto te hebben liggen. Daarnaast is het fijn als u een schadeformulier bij u hebt - mocht de situatie erom vragen.

Tip 5: Hond veilig vervoeren

Gaat u lekker een paar weken op autovakantie met de hond? Heerlijk wandelen op het strand of het bos met uw beste vriend, wat wilt u nog meer? Dat uw hond veilig in de auto vervoerd wordt natuurlijk. Dit kan door eens te kijken naar de volgende mogelijkheden in uw auto:

  • Een hondenrek.
  • Een hondenmand.
  • Een hondenbench.
  • Een hondengordel.

Tip 6: Verplichte items in de auto

In het buitenland gelden andere regels dan in Nederland. Hoewel de verplichting van items in de auto afhangt van het land waar het kenteken vandaan komt, kan het toch zijn dat politie in het buitenland moeilijk doet. Dit komt doordat ze vaak niet op de hoogte zijn van de regelgeving per land. Het is daarom verstandig van tevoren te checken welke items verplicht zijn in de auto te hebben liggen in het land waar u met de auto op vakantie gaat - of doorheen reist. Deze zaken moeten verplicht mee in de auto:


 

Vakantie met de auto: wintersport

Check van tevoren de wetgeving omtrent winterbanden als u op wintersportvakantie gaat. In landen zoals Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden - zoals sneeuw en ijzel. In Frankrijk, Zwitserland en Italië wordt met een verkeersbord aangegeven waar winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht zijn. Houdt u zich niet aan de regels? Dan riskeert u een fikse boete.


 

Op vakantie met de auto: de vakantiechecklist

Wilt u echt niets over het hoofd zien? Download onze handige vakantiechecklist en ga goed voorbereid met de auto op vakantie.

Let op: Op onze checklist vindt u geen corona gerelateerde items. Per land verschillen de coronaregels en de vereiste documenten. Neem daarom eens een kijkje op de website van Nederland Wereldwijd. Zo bent u goed voorbereid! 


Ook interessant voor u
 

Op vakantie met elektrische auto

Tips voor een vakantie met een elektrische auto

> Lees meer

 

autoverzekering verplicht

Is mijn autoverzekering geldig in het buitenland?

> Lees meer

 

zwarte zaterdag

Wanneer is zwarte zaterdag dit jaar?

> Lees meer

 

Blog homepage