Vergelijk hier uw autoverzekering

NL

Tips tweedehands auto kopen: dit zijn de 12 beste tips!

Tweedehands auto; waar op letten? Goede vraag! Hoewel tweedehands auto's goedkoper zijn dan nieuwe auto's, blijft het voor veel personen toch een flinke uitgave. Daarom geven wij 12 tweedehands auto kopen tips die u helpen bij de juiste keuze!

Tweedehands auto kopen tips banner

Occasion kopen tips

Occasion, een ander woord voor tweedehands auto, is vaak een goede investering. Een nieuwe auto verliest namelijk al waarde zodra u de auto op uw naam laat overschrijven. Aan het kopen van een tweedehands auto zit echter wel een nadeel. Bij een nieuwe auto weet u zeker dat de auto in topconditie verkeert, bij een tweedehands auto weet u dit niet. Een tweedehands auto kopen vergt een kritische blik, want u wilt niet direct hoge kosten in auto onderhoud krijgen.

Tweedehands auto kopen: het vooronderzoek

Een goed vooronderzoek zorgt ervoor dat u weet waar u aan toe bent. Wij helpen u graag op weg:

  • Om te beginnen is het verstandig om uw budget vast te stellen en een eisenlijst te maken. Zo kunt u gericht zoeken naar een auto die past bij uw voorkeuren en uw budget.
  • Heeft u een tweedehands auto op het oog? Check dan het kenteken via de RDW. Zo ziet u precies wanneer de APK is geweest en wat de exacte gegevens van de tweedehands auto zijn.
  • Vergelijk de tweedehands auto met dezelfde auto uit hetzelfde bouwjaar en kies voor een lage kilometerstand. Een hoge kilometerstand betekent meer slijtage. 
  • Voor de aanschaf kiest u een autobedrijf dat is aangesloten bij de BOVAG - deze bieden zekerheid van garantie en service. 
  • De onderhoudsgeschiedenis van een tweedehands auto is erg belangrijk, vraag daarom altijd of er een onderhoudsboekje aanwezig is. 

Tips tweedehands auto kopen

Na het vooronderzoek heeft u besloten een kijkje te gaan nemen bij de tweedehands auto. Waar moet u op letten bij de aankoop van een tweedehands auto? Wij geven u 12 tweedehands auto kopen tips.


Buitenkant auto

Tweedehands auto: let op de buitenkant van de auto

De buitenkant van de auto moet er natuurlijk goed uitzien. Waar moet u precies op letten bij de buitenkant van de tweedehands auto?

Tip 1: de banden

Let op dat alle banden van de auto van hetzelfde merk zijn en voldoende profiel hebben. Onvoldoende profiel betekent dat er binnenkort een nieuwe set banden onder moet, en dat kost u geld.

Tip 2: de lak

De lak van de tweedehands auto moet overal hetzelfde zijn. Afwijkende kleuren kunnen aantonen dat er een vervanging is geweest. Veel krassen en roestplekken wijzen op onzorgvuldig gebruik.

Tip 3: originele onderdelen

Controleer de naden van de deuren, achterklep en motorkap. Lopen deze niet recht? Dan zijn er wellicht onderdelen vervangen. Een tweedehands auto met afwijkende onderdelen kan wijzen op schade.


Motor

Tips tweedehands auto kopen: onder de motorkap

Bekijk de tweedehands auto van top tot teen, dus ook onder de motorkap. Waar moet u op letten onder de motorkap?

Tip 4: het koelsysteem

Controleer het koelsysteem goed. Ziet u bijvoorbeeld groene uitslag? Dan betekent dit dat er een lekkage is. Drijft er olie in de koelvloeistof? Dan betekent dit een lekke pakking in het motorblok. Dit kost u zo'n € 1.000,- om te laten maken. Het is dus verstandig om hier goed op te letten.

Tip 5: motorblok

Bekijk de distributieriem goed, want deze moet tussen de 60.000 en 120.000 kilometer vervangen worden. Ziet de distributieriem er versleten uit? Dan kunt u rekening houden met onderhoudskosten. Is het motorblok vettig of zitten er druppels aan? Dan lekt waarschijnlijk de motorolie. Is het motorblok opvallend schoon? Check dan ná de proefrit nogmaals het motorblok. 


Proefrit

Tips auto kopen: de proefrit

De proefrit is een belangrijk onderdeel als u een tweedehands auto gaat kopen. Met een proefrit voelt u namelijk hoe de auto rijdt. Waar moet u op letten tijdens de proefrit?

Tip 6: remmen 

Test de remmen goed op een rustig en veilig stuk waar geen of weinig verkeer is. Als u een noodstop maakt mag de tweedehands auto niet zwenken, of andere afwijkende bewegingen maken.

Tip 7: schakelen 

Schakelen moet soepel gaan. Onderhoud aan de versnellingsbak kan u namelijk veel geld kosten.

Tip 8: luister naar de motor

Start de tweedehands auto snel en gemakkelijk? Klinkt de motor zuiver of hoort u iets ratelen? Zijn er lampjes die blijven branden in het dashboard? Luister hier goed naar tijdens de proefrit.

Tip 9: schakelaars en knoppen

Werkt alles? Controleer alle schakelaars, zoals bijvoorbeeld ruitenwisser, richtingaanwijzer, knoppen van de verwarming, achterruitverwarming en elektrische ramen. Deze schakelaars en knoppen zijn belangrijk om veilig de weg op te gaan!


Afhandeling

Occasion kopen tips: de afhandeling 

Laat u nooit intimideren door een agressieve verkoopstijl. Heeft u tijd nodig om na te denken? Neem deze dan. Bent u helemaal verkocht op de tweedehands auto? Dan kan de afhandeling beginnen!

Tip 10: onderhandelen

Wees dan niet bang om te onderhandelen. De vraagprijs is vaak hoger ingeschaald. Bent u niet zo goed in onderhandelen? Neem dan iemand mee die u kan helpen. Het zou namelijk zonde zijn als u te veel geld betaalt. 

Tip 11: overschrijvingsbewijs

Zorg ervoor dat het overschrijven op de juiste manier gaat, zodat u in het bezit bent van alle papieren en officieel de nieuwe kentekenhouder van de tweedehands auto bent. De verkoper van de auto ontvangt het vrijwaringsbewijs.

Tip 12: ga niet onverzekerd op weg

Let op dat u eerst een autoverzekering afsluit, voordat u de weg opgaat met uw nieuwe, tweedehands auto. Zodra de tweedehands auto op uw naam is overgeschreven, bent u namelijk verplicht een autoverzekering af te sluiten.

Weet u niet welke dekking u moet kiezen? Vaak kunt u de dekking van uw autoverzekering bepalen aan de hand van het bouwjaar


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage