Contact
Mijn UnitedConsumers

WAM verzekerd: is mijn auto verzekerd?

Als autobezitter ben je verplicht om minimaal WA verzekerd te zijn. Dat is bepaald door de overheid. Wat is de betekenis van WAM verzekerd zijn? En hoe check je of je WAM verzekerd bent? Wij vertellen het je.

WAM verzekering


 

WAM verzekering betekenis

WAM betekent letterlijk Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Volgens deze wet is een autoverzekering verplicht op het moment dat je een auto op jouw naam hebt staan. Je moet daarom minimaal een WA verzekering afsluiten voor jouw auto. Ook als de auto niet wordt gebruikt, moet deze alsnog verzekerd zijn.

Wat is WAM verzekerd zijn?

Als je WAM verzekerd bent, heb je vaak een WA verzekering. De WA verzekering dekt in de meeste gevallen schade die je met jouw auto maakt. Ben je niet WAM verzekerd? Dan is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk regelt.

Goed om te weten: naast de WA verzekering kun je kiezen uit een WA beperkt casco en WA casco (all risk) verzekering. Hoe je jouw auto verzekert, kies je zelf!


 

Vergoeding WAM verzekering

Bij een WAM verzekering wordt vaak uitgegaan van de WA verzekering. Het is verplicht om minimaal WAM verzekerd te zijn. Hiermee ben je verzekerd als je schade veroorzaakt aan een ander voertuig of een persoon. De tegenpartij kan in het geval van schade beroep doen op je WAM verzekering. Kies je voor WA beperkt casco of WA casco (all risk)? Dan is schade aan je eigen voertuig, zoals ruitschade, ook vergoed.


 

Autoverzekering check: is mijn auto verzekerd?

Met een kentekencheck kom je erachter of je auto WAM verzekerd is. De autoverzekering check geeft geen informatie over welke dekking je hebt voor jouw auto.

Goed om te weten: ben je via ons verzekerd? Hoe je auto is verzekerd, kun je bekijken op je polisblad of in Mijn UnitedConsumers

Is mijn auto verzekerd?


Kenteken:
NL

 

Niet WAM verzekerd

Is je auto niet WAM verzekerd? Dan ben je niet verzekerd in het geval je met jouw auto schade veroorzaakt aan een persoon of een ander voertuig. De schade moet je in dat geval zelf betalen.

Bovendien houdt de RDW streng toezicht of auto’s WAM verzekerd zijn in Nederland. Je loopt in dat geval het risico op een boete van ongeveer € 450,-. Houdt de politie je staande en is je auto niet WAM verzekerd? Dan riskeer je een boete van ongeveer € 650,- (2024).


advies Goed om te weten...

"Heb je schade aan je auto door iemand die niet WAM verzekerd is? Dan kun je misschien je schade verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer."

Jorg van Rijn - Expert in autoverzekeringen

jorg expert autoverzekeringen

 

WAM verzekering met korting

Bij ons kies je voor een voordelige WAM verzekering en ontvang je altijd minimaal 5% korting op je maandelijkse premie. Wel zo fijn, want zo houd je meer over voor andere leuke dingen in je leven! Ben je benieuwd hoeveel jij kunt besparen? Vergelijk hieronder ons aanbod.

UnitedConsumers autoverzekering

WAM verzekering vraagteken


 • Schade aan anderen
   
 • Regeling Directe Schadeafhandeling vraagteken
   
 • Minimaal 5% korting op je premie

   

Bekijk mijn aanbod

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA beperkt casco vraagteken


 • Schade aan anderen
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren
   
 • Regeling Directe Schadeafhandeling vraagteken
   
 • Minimaal 5% korting op je premie
   

Bekijk mijn aanbod

 

UnitedConsumers autoverzekering

WA casco (all risk) vraagteken


 • Schade aan anderen 
   
 • Natuurrampen, brand, diefstal, joyriding, ruitschade, botsingen met loslopende dieren
   
 • Aanrijding, slippen, te water raken en overige onheilen
   
 • Minimaal 5% korting op je premie
   

Bekijk mijn aanbod


Ook interessant
 

Autoverzekering UC

Een WAM verzekering met korting kiezen

> Bereken mijn korting

 

WA Aansprakelijkheid

Wat is het verschil tussen een WA- en aansprakelijksheidsverzekering?

> Lees meer

 

Auto wassen en poetsen

De beste tips bij het kiezen voor een goedkope autoverzekering

> Lees meer

 

Blog homepage