Contact
Mijn UnitedConsumers

Zomerbanden: wat zijn de beste zomerbanden voor u?

Zomerbanden zijn - zoals de naam al zegt - speciaal gemaakt voor de zomerse omstandigheden. Waarom kiest u voor zomerbanden, wat is de minimale profieldiepte van zomerbanden en wat zijn de beste zomerbanden volgens de zomerbandentest?

Zomerbanden


 

Zomerbanden

Waar winterbanden bij koud weer meer grip hebben, zijn zomerbanden bij zomerse omstandigheden ideaal. Dit heeft te maken met de samenstelling van het rubber. Maar, hoe zit dat dan met all-season banden? Deze zijn in principe toch goed voor alle seizoenen? Dat klopt. U kunt in principe het hele jaar door rijden op all-season banden.

Toch zijn er niet voor niets zomerbanden te koop. Het speciale - hardere - rubber van zomerbanden, zorgt ervoor dat de zomerbanden minder snel slijten bij zomerse weersomstandigheden. Daarom zijn zomerbanden een betere keuze dan all-seasonbanden. 


 

Zomerbanden wisselen

Vanaf 7 graden en hoger presteren zomerbanden optimaal. Dit betekent dat het rond maart raadzaam is om zomerbanden onder uw auto te monteren en uw auto zomerklaar te maken. Met zomerbanden heeft u in de zomer een kortere remweg. Dit maakt het gebruik van uw auto in de zomer een stuk veiliger. 

Zomerbanden in de winter

Wilt u blijven rijden op uw zomerbanden in de winter? Het is niet verstandig het gehele jaar op zomerbanden te blijven rijden. Zomerbanden bevatten namelijk minder natuurrubber dan winterbanden. Dit betekent dat zomerbanden harder zijn. Perfect voor de zomer, maar wanneer de temperatuur onder de 7 graden zakt, kan deze stijfheid een probleem worden. Uw zomerbanden kunnen zelfs barsten door winterse omstandigheden. Wij raden u daarom aan om jaarlijks uw zomerbanden rond november om te wisselen voor winterbanden.


 

Profieldiepte zomerbanden

Zomerbanden zijn gemaakt om goed te presteren in zomerse omstandigheden. Daarom is het belangrijk om de bandenspanning én de profieldiepte van zomerbanden goed te controleren. Zo kunt u veilig de weg op!

Minimale profieldiepte zomerbanden

Volgens de Nederlandse wet dien je zomerbanden te vervangen bij een profieldiepte van minimaal 1,6 mm. Vaak raadt de garage aan de banden te vervangen bij een minimale profieldiepte van 2,5 mm. De minimale profieldiepte van zomerbanden geldt ook voor all-season banden. De profieldiepte van nieuwe zomerbanden ligt tussen de 7 mm en de 9,5 mm. 

Bandenspanning zomerbanden

De bandenspanning is enorm belangrijk voor de levensduur van de zomerband. Een te lage bandenspanning zorgt voor slijtage, slechtere grip en u bent ook nog eens duurder uit in brandstof. Zorg daarom dat u de bandenspanning van de zomerbanden maandelijks controleert. Raadpleeg uw garage bij twijfel over de juiste bandenspanning.


 

Beste zomerbanden 2023

Wat zijn de beste zomerbanden? Ieder jaar testen verschillende partijen zomerbanden. Zij testen zomerbanden bijvoorbeeld in de hoeveelheid grip ze bieden bij hoge snelheden. Daarnaast testen zij de slijtvastheid van zomerbanden. In 2023 is de Goodyear EfficientGrip Performance 2 uitgeroepen tot de beste zomerbanden in de maat 205/55 R16 V, blijkt uit de zomerbandentest van de ANWB. 


 

Zomerbanden kopen

Wilt u de beste zomerbanden kopen? Dan is het goed om eerst een aantal zaken op een rij te zetten. Wilt u bijvoorbeeld zomerbanden met velg of zonder velg? Welke maat zomerbanden heeft u nodig en aan welke kosten moet u denken? U vindt online veel aanbieders van diverse soorten zomerbanden. Ons advies is echter om te informeren naar de mogelijkheden bij uw garage als het gaat om het kopen van de beste zomerbanden.


Ook interessant voor u
 

Winterbanden

Waarom heeft mijn auto winterbanden nodig?

> Lees meer

 

Bandenspanning

Autobanden: profieldiepte nieuwe banden

> Lees meer

 

All season banden

Zijn all season banden interessant voor mij?

> Lees meer

Blog homepage