Zomerbanden

Vanaf 7 graden Celsius - zo ongeveer rond maart - is het weer tijd om de winterbanden te wisselen naar zomerbanden. Maar waarom kiezen voor zomerbanden, terwijl uw winterbanden of all-season banden ook prima zijn? Op deze pagina leest u meer informatie over zomerbanden.

Zomerbanden

Waarom kiezen voor zomerbanden?

Waar winterbanden bij koud weer meer grip hebben, zijn zomerbanden bij zomerse omstandigheden ideaal. Dit heeft te maken met de samenstelling van het rubber. Dit heeft twee voordelen:

1. Het rubber in winterbanden wordt door hete temperaturen zacht. Zachte banden zorgen voor minder grip en dát is gevaarlijk. Zomerbanden blijven in de zomer hard en hebben daarom in de zomer een kortere remweg dan winterbanden.

2. Doordat zomerbanden harder rubber hebben, slijten zomerbanden minder snel. U doet daarom een heel stuk langer met zomerbanden dan winterbanden. 

Profiel zomerbanden

Volgens de Nederlandse wet dient de profieldiepte van uw zomerbanden minimaal 1,6 mm te zijn. Vaak raadt de garage aan de banden te vervangen bij een minimale profieldiepte van 2,5 mm. Deze minimale profieldiepte geldt ook voor all-season banden. Bij de aanschaf van nieuwe zomerbanden is de profieldiepte tussen de 7 mm en de 9,5 mm. 

Voordelen zomerbanden

  • In elke maat verkrijgbaar.
  • Minder slijtage bij warme temperaturen.
  • Een kortere remweg door samenstelling rubber.
  • Zomerbanden zijn een stuk stiller dan winterbanden.
  • Zomerbanden zijn gemiddeld goedkoper dan winterbanden.

Beste zomerbanden

Ieder jaar testen verschillende partijen zomerbanden. Zij testen zomerbanden bijvoorbeeld in de hoeveelheid grip ze bieden bij hoge snelheden. Daarnaast testen zij de slijtvastheid van zomerbanden. Meestal wordt een dergelijke test gedaan per bandenmaat. In 2019 is de Michelin Pilot Sport 4 uitgeroepen tot testwinnaar door autoweek

Waarom zomerbanden en geen all-season banden?

All-season banden zijn ideaal voor bijvoorbeeld een tweede auto. Omdat all-season banden niet slecht, maar ook niet ideaal presteren, is het voldoende voor een auto die niet veel rijdt.

Wanneer er extreme weersomstandigheden zijn, pakt u uw eerste auto waar u een set zomerbanden en winterbanden voor heeft. De combinatie van zomerbanden in de zomer en winterbanden in de winter zorgt ervoor dat u optimaal veilig de weg op kunt. 


Aanbevolen voor u


Blog homepage