Brandstof besparen en zuinig rijden met onze tips

Brandstof besparen is goed voor het milieu én voor uw portemonnee. De mate waarin u brandstof verbruikt hangt af van hoeveel u rijdt, hoe zuinig uw auto is en uw rijgedrag. Maar op uw brandstof besparen, hoe doet u dat? Met onze bespaartips leert u hoe u uw brandstofverbruik - en dus uw kosten - kunt verlagen!

brandstof besparen

Brandstof besparen betekent zuinig rijden

De manier waarop u met uw auto omgaat, heeft invloed op de mate waarin u - onnodig - brandstof verbruikt. Uw auto heeft brandstof nodig om te rijden, maar ook de dynamo en de elektrische hulpmiddelen hebben brandstof nodig. Er zijn dus een aantal zaken waar u rekening mee kunt houden bij het besparen op uw brandstofverbruik. Wij geven u 8 tips om zuiniger te rijden:

Tip 1: Cruise control

Het gebruik van cruise control heeft een positief effect op uw brandstofverbruik en bovendien is het rijden met cruise control ook nog eens hartstikke comfortabel! 

Tip 2: Kies de juiste versnelling

Wanneer u in een te hoge of te lage versnelling rijdt, kost dit onnodig veel brandstof. Schakel daarom op tijd door én terug om uw brandstofverbruik te verlagen.

Tip 3: Verdeel het gewicht over de auto

Probeer bagage te verdelen over de auto. Wanneer u alle spullen achterin de auto plaatst, zal uw auto te veel naar achteren gaan hellen. Dit is ongunstig voor de stroomlijning en het brandstofverbruik.

Tip 4: Probeer de ramen dicht te houden

Door open ramen komt er frisse wind in de auto, maar dit betekent ook dat de auto meer weerstand krijgt en dat zorgt voor extra brandstofverbruik.

Tip 5: Laat de motor niet onnodig draaien

De motor stationair laten draaien vlak voor vertrek heeft weinig effect en u verbruikt er onnodig brandstof mee. Bovendien is het ook nog eens slecht voor de motor.

Tip 6: Zorg voor de juiste bandenspanning

De juiste bandenspanning is om meerdere redenen verstandig en in principe ook noodzakelijk om veilig de weg op te gaan. Naast veiligheid, zorgt de juiste bandenspanning ook voor een lager brandstofverbruik. 

Tip 7: De airco niet nodig? Zet deze dan uit

Met de airco verbruikt u tot wel 10% meer brandstof. Voor de levensduur van de airco is het echter wel belangrijk dat u deze af en toe aan zet, maar heeft u de airco niet nodig? Zet hem dan uit.

Tip 8: Zet de ruit- of stoelverwarming niet onnodig aan

Zet de ruit- of stoelverwarming enkel aan wanneer dit nodig is. Deze hulpmiddelen verbruiken brandstof, dus onnodig aanzetten betekent onnodig brandstofverbruik. 

Brandstofverbruik verminderen? Rijstijl verbeteren!

Extreem hard of gehaast rijden is op de eerste plaats niet veilig voor uzelf of medeweggebruikers, maar betekent ook nog eens onnodig veel brandstofverbruik. Met deze 3 tips verbetert u uw rijstijl én kunt u uw brandstofverbruik verlagen:

Tip 1: Trek rustig op

Ook bij haast: trek rustig op met uw auto en schakel op tijd door naar de volgende versnelling. Met snel optrekken bent u op de eerste plaats niet sneller en op de tweede plaats verbruikt u hier onnodig veel brandstof mee!

Tip 2: Houd een lagere snelheid aan

Rijdt u graag 120 of 130 km/h op de snelweg? Dan verbruikt u tot wel 25% meer brandstof dan wanneer u 100 km/h rijdt. Het duurt misschien wat langer voordat u op bestemming bent, maar het scheelt wel in de portemonnee!

Tip 3: Probeer onnodig remmen te voorkomen

Komt er een stoplicht of rotonde aan? Laat het gas op tijd los om snelheid te verminderen. Zo kunt u uw auto rustig uit laten rollen in plaats van dat u hard hoeft te remmen Naast dat u zo minder brandstof verbruikt, is het ook nog een veiliger én comfortabeler rijden.

Het onderhoud van uw auto

De staat waarin uw auto verkeert, heeft ook invloed op het brandstofverbruik. Zorg er daarom voor dat uw auto op tijd een onderhoudsbeurt krijgt, zodat deze in goede conditie blijft. Denk hierbij ook aan het gebruiken van de juiste motorolie en het op tijd verversen van de motorolie. Kies tot slot altijd voor autobanden die passen bij uw gebruik en zorg dat de banden goed zijn uitgelijnd en een goed profiel hebben. 

Brandstof besparen? Goedkoop tanken!

Bovenstaande maatregelen kunnen uw brandstofverbruik verminderen, maar veranderen de brandstofprijzen aan de pomp niet. Wilt u niet alleen besparen op uw brandstofverbruik, maar ook op uw brandstofkosten? Tank dan met korting en houd meer over voor een leuker leven!

Tankkaart aanvragen

Blog homepage