Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Aardgas: wat is aardgas en wat kost aardgas?

Aardgas is een verzamelnaam voor alle gassen die uit verschillende aardlagen worden gewonnen, en uitsluitend als fossiele brandstof gebruikt worden. Hoe ontstaat aardgas, wat kost aardgas en waar gebruiken we het voor? 

aardgas

 

Wat is aardgas?

Aardgas is een fossiele brandstof en bestaat uit een mengsel van lichte koolwaterstoffen en kleinere hoeveelheden stikstof, zuurstof en kooldioxide. Aardgas bevindt zich diep in de aarde, waar de druk en temperatuur hoog genoeg zijn. Bovendien is aardgas is een stuk lichter dan lucht en heeft daarom de neiging om te stijgen. 

wat is aardgas?


 

Hoe ontstaat aardgas?

Aardgas is miljoenen jaren geleden ontstaan, toen Nederland nog bestond uit bossen en moerassen. Door het verdwijnen van de bossen, kwamen de plantenresten onder dikke lagen zand en zout te liggen. Door de hoge druk van deze aardlagen veranderden de plantenresten uiteindelijk in steenkool. De druk in de steenkoollaag nam verder toe en door de vrijgekomen warmte en gassen, ontstond aardgas.


 

Wat kost aardgas?

De aardgas prijs bestaat uit verschillende onderdelen. U betaalt aan uw energieleverancier namelijk niet alleen voor het gas dat u verbruikt. U betaalt ook voor het onderhoud van het gasnetwerk en overheidsheffingen, zoals BTW. De aardgas prijs wijzigt regelmatig. De gemiddelde aardgas prijs per m3 ligt tussen de € 0,73 en € 0,82.


 

Waar gebruiken we aardgas voor?

Gewonnen aardgas wordt door het gasnetwerk getransporteerd naar huishoudens, kantoren en fabrieken in Nederland. Hoewel veel huishoudens al van het aardgas af zijn, blijft aardgas tot nu toe de belangrijkste energiebron voor het verwarmen van de meeste huishoudens in Nederland. Echter zijn er grote plannen om in de toekomst de meeste huishoudens milieuneutraal te maken. 


 

Aardgas en elektriciteit

Aardgas wordt ook gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. De meest gebruikte methode - om energie met aardgas op te wekken - is door verbranding. Bij de verbranding van aardgas komt warmte vrij. Deze warmte zet water om in stoom en de stoom brengt een turbine in beweging. Net zoals de dynamo op uw fiets gaat de turbine draaien, en wekt daarmee elektriciteit op.


 

Aardgas: voor- en nadelen

Hoewel er flink gezocht wordt naar duurzame alternatieven voor aardgas, kent aardgas zowel voor- als nadelen. Wij zetten de voor- en nadelen van aardgas voor u op een rijtje:

Voordelen van aardgas Nadelen van aardgas
 
Aardgas kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden.
 
Bij verbranding van aardgas komt CO2 vrij.
 
Aardgas is milieuvriendelijker dan steenkool.
 
De voorraden van aardgas zullen eind van deze eeuw op zijn. 
 
Aardgas is (nog) relatief goedkoop.
 
In uw woning heeft u kans op een gaslek, wat erg gevaarlijk is.
   
 
Aardgas winnen zorgt voor ondergrondse verschuivingen van de aardbodem.

 

Besparen op het verbruik van aardgas

In vergelijking met elektriciteit, is de prijs van aardgas een stuk hoger. Het is daarom verstandig om te besparen op uw gasverbruik. Door te besparen op uw energierekening houdt u immers meer over voor een leuker leven!

Gas bespaartips


Ik ruik gas, wat nu?

De geur van aardgas komt van een geurstof die expres - voor uw veiligheid - is toegevoegd. Want wanneer u gas ruikt, weet u dat er iets mis is. Meld dit dan zo snel mogelijk bij het nationaal storingsnummer.

Gaslek melden


Deel dit artikel
 

whatsapp
linkedin

Ook interessant voor u
 

Zonneboiler of warmtepomp

Aardolie: wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Waarom is steenkool een belangrijke energiebron?

> Lees meer

 

huis elektrisch verwarmen

Welke duurzame energiebronnen zijn er allemaal?

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven