Contact
Mijn UnitedConsumers

Aardgas: wat is aardgas, hoe ontstaat het en wat kost aardgas?

Aardgas is een fossiele brandstof en bestaat uit allerlei gassen die uit verschillende aardlagen worden gewonnen. Hoe ontstaat aardgas, wat is  de prijs van aardgas en waar gebruiken we aardgas voor? Wij vertellen het u.

aardgas prijs


 

Wat is aardgas?

Aardgas is een fossiele brandstof en bestaat uit een mengsel van lichte koolwaterstoffen, kleinere hoeveelheden stikstof, zuurstof en kooldioxide. Aardgas bevindt zich diep in de aarde, waar de druk en temperatuur hoog genoeg zijn. Omdat aardgas een stuk lichter is dan lucht, heeft aardgas de neiging om op te stijgen.

Samenstelling aardgas

Aardgas bestaat uit een mengsel van allerlei gassen die uit verschillende aardlagen gewonnen worden. Dit is voornamelijk methaan en stikstof, maar aardgas bevat ook vele andere stoffen. Alle bestandsdelen van aardgas:

 
 Butaan.
 
 Propaan.
 
 Ethaan.
 
 Methaan.
 
 Hexaan.
 
 Zuurstof.
 
 Stikstof.
 
 Kooldioxide.
 
 Pentaan.
 

Soorten aardgas

Aardgas wordt in twee groepen onderverdeeld op basis van calorische waarde. Deze waarde geeft aan hoeveel energie er daadwerkelijk in 1 m³ aardgas zit. Omdat aardgas niet standaard eenzelfde calorische waarde heeft, wordt een onderscheid gemaakt tussen:

  • Laagcalorisch aardgas: Onder laagcalorisch aardgas valt Gronings aardgas. Dit houdt in dat Gronings aardgas relatief minder methaan (81,3%) en juist meer stikstof (14,4%) bevat. Dit type aardgas wordt standaard gebruikt voor gasfornuizen en cv-ketels.
  • Hoogcalorisch aardgas: Hoogcalorisch aardgas bevat minder stikstof (1,3%) en juist meer methaan (95,2%). Dit type aardgas wordt geïmporteerd vanuit bijvoorbeeld Canada en Noorwegen. Wél wordt er voor Nederlands gebruik meer stikstof toegevoegd, zodat u uiteindelijk laagcalorisch gas gebruikt.

 

Hoe ontstaat aardgas?

Aardgas is meer dan 300 miljoen jaar geleden ontstaan, toen Nederland nog bestond uit bossen en moerassen. Deze bossen en moerassen verdwenen door de jaren heen, en de plantenresten die zij achterlieten kwamen onder dikke lagen zand en zout te liggen.

Door de hoge druk van deze aardlagen veranderden de plantenresten uiteindelijk in steenkool. De druk in de steenkoollaag nam verder toe, waardoor er warmte en gassen vrijkwamen. Deze gassen zijn wat we tegenwoordig aardgas noemen. Aardgas ontstaat dus door de hoge druk en warmte in de steenkoollaag, drie kilometer diep onder de grond.


 

Wat kost aardgas per m³?

De gemiddelde prijs voor aardgas is € 1,45 per m3 (volgens prijsplafond, bron: Nibud). Momenteel kost aardgas veel geld, aangezien de aardgas prijs de afgelopen tijd flink gestegen is. Dit heeft te maken met een wereldwijd tekort aan aardgas, waardoor de prijs van aardgas per m³ automatisch toeneemt. 

Hoe is de aardgas prijs opgebouwd?

De aardgas prijs is opgebouwd uit verschillende onderdelen. U betaalt aan uw energieleverancier namelijk niet alleen de kosten voor het aardgas dat u verbruikt. U betaalt ook voor het onderhoud van het gasnetwerk en overheidsheffingen, zoals btw. 


 

Waar gebruiken we aardgas voor?

Gewonnen aardgas wordt door het gasnetwerk getransporteerd naar huishoudens, kantoren en fabrieken in Nederland. Hoewel veel huishoudens al van het aardgas af zijn, blijft aardgas tot nu toe de belangrijkste energiebron voor het verwarmen van de meeste huishoudens in Nederland.

Er zijn echter grote plannen om in de toekomst de meeste huishoudens milieuneutraal te maken. Dit betekent dat aardgas steeds minder vaak gebruikt zal worden. De Rijksoverheid heeft bekendgemaakt dat u vanaf 2050 geen gebruik meer kunt maken van aardgas. Dit kan dan alleen nog met duurzame installaties, zoals een warmtepomp


 

Aardgas en elektriciteit

Aardgas wordt ook gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. De meest gebruikte methode om energie met aardgas op te wekken is door verbranding. Bij de verbranding van aardgas komt warmte vrij. Deze warmte zet water om in stoom en de stoom brengt een turbine in beweging. Net zoals de dynamo op uw fiets gaat de turbine draaien, en wekt daarmee elektriciteit op.


 

Aardgas: voor- en nadelen

Hoewel er flink gezocht wordt naar duurzame alternatieven voor aardgas, kent aardgas zowel voor- als nadelen. Wij zetten de voor- en nadelen van aardgas voor u op een rijtje.

Voordelen aardgas

Een groot voordeel van aardgas is dat het voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Aardgas is daarnaast een fossiele brandstof. Bovendien is aardgas meer milieuvriendelijk dan steenkool.

Nadelen aardgas

Aardgas kent meer nadelen dan voordelen. Zo komt er bij de verbranding van aardgas bijvoorbeeld CO2 vrij. De totale uitstoot komt neer op 2,2 kilogram CO2 per 1 m³ aardgas. Dit is schadelijk voor het milieu.

Omdat aardgas een fossiele brandstof is, zal de voorraad aardgas een keer opraken. Aardgas is dus geen onuitputtelijke energiebron. Door schaarste stijgen daarom de kosten voor aardgas. Van alle energiebronnen kent aardgas bovendien een veiligheidsrisico. Op het moment dat u een gaslek heeft in uw woning, is dit schadelijk voor uw gezondheid. 


 

Hoe ruikt aardgas?

De geur van aardgas komt van een geurstof die expres - voor uw veiligheid - is toegevoegd, namelijk tetrahydrothiofeen. Zo weet u wanneer u deze (gas)lucht ruikt, dat er iets mis is. Als u deze geur ruikt, dan heeft u waarschijnlijk een gaslek in huis. Meld dit zo snel mogelijk bij het nationaal storingsnummer. Als uw gas niet werkt zonder dat u deze doordringende geur ruikt, dan heeft u mogelijk last van een storing. Een gasstoring oplossen kunt u mogelijk zelf met ons stappenplan. 

Gaslek melden


 

Besparen op het verbruik van aardgas

In vergelijking met elektriciteit kost aardgas een stuk meer. Het is daarom verstandig om te besparen op uw gasverbruik. Door te besparen op uw energierekening houdt u immers meer over voor een leuker leven! 

Aardgas bespaartips


Ook interessant voor u
 

Zonneboiler of warmtepomp

Aardolie: wat is het en waar wordt het voor gebruikt?

> Lees meer

 

Auto polijsten

Waarom is steenkool een belangrijke energiebron?

> Lees meer

 

huis elektrisch verwarmen

Welke duurzame energiebronnen zijn er allemaal?

> Lees meer

 

Blog homepage