Contact
Mijn UnitedConsumers

Aardwarmte: wat is aardwarmte?

Aardwarmte is een duurzame energiebron die voornamelijk wordt gebruikt voor het opwarmen van nieuwbouwhuizen en kantoorpanden. Wat is aardwarmte precies en hoe zit het met de aardwarmte kosten?

Aardwarmte als energiebron

 

Wat is aardwarmte?

Aardwarmte is thermische energie afkomstig uit de aarde. Aardwarmte kan gewonnen worden door het gebruik van het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en de warmtereservoirs die diep in de aarde gelegen zijn. Het warme water uit de aarde wordt naar het aardoppervlak getransporteerd, waardoor het bruikbaar is als warmte in uw woning of om stroom op te wekken. Aardwarmte is een vorm van duurzame energie, omdat aardwarmte niet opraakt.

Op het moment dat aardwarmte diep in de grond (vanaf 500 meter) gewonnen wordt, dan spreken we over diepe aardwarmte. Komt de warmte uit ondiepe aardlagen (tot 500 meter)? Dan wordt er gesproken over bodemwarmte.


 

Aardwarmte kosten

De grootste reden waarom diepe aardwarmte in Nederland minder populair is, zijn de kosten van aardwarmte. Omdat in Nederland slecht diepe aardwarmte gewonnen kan worden, is het duur en levert het dus weinig op. Maar, waarom zijn de kosten van diepe aardwarmte zo hoog? 

De aanleg van een aardwarmte-energiecentrale is erg duur en kan oplopen tot miljoenen euro's. Daarnaast is de bodemsamenstelling in Nederland niet geschikt voor diepe aardwarmte, waardoor er proefboringen gedaan moeten worden. Deze proefboringen zijn niet goedkoop. Daarom wordt in Nederland voornamelijk gebruikgemaakt van bodemwarmte en -water.


 

Bodemwarmte in Nederland

In Nederland wordt bodemwarmte gewonnen door zogeheten bodemwarmtewisselaars. Dit is een gesloten buizensysteem dat tot wel 100 meter diep de grond in gaat. Dit buizensysteem bevat vloeistof (met antivries) die door de warme bodem heen stroomt en daar wordt opgewarmd.

De opgewarmde vloeistof stroomt vervolgens weer terug naar boven. Grootschalige warmtepompsystemen aan de oppervlakte nemen de warmte van de buizen over en zorgen ervoor dat (nieuwbouw-)huizen en de industrie worden voorzien van aardwarmte. 

Bodemwater: de natuurlijke warmteregulator

Een andere vorm van bodemwarmte is bodemwater. Dit natuurlijk opgewarmde water is te vinden op een diepte van 20 tot 300 meter in de aardbodem. Bodemwater is uitermate geschikt voor warmte-uitwisseling, omdat water relatief veel warmte kan opnemen én kan afkoelen

Bodemwater blijft op een constante temperatuur. In de winter wordt daarom het warme water gebruikt om gebouwen op te warmen, waarna het water vervolgens terug in de bodem wordt gepompt. Daarnaast kan het koude bodemwater in de zomer worden opgepompt om warme lucht in gebouwen af te koelen. 


 

Verschil aardwarmte en bodemwarmte

Diepe aardwarmte en bodemwarmte hebben beide hetzelfde doel, namelijk het duurzaam verwarmen van woningen en andere gebouwen. Toch zijn er een aantal verschillen tussen diepe aardwarmte en bodemwarmte. Wij zetten de grootste verschillen op een rijtje:

Diepe aardwarmte Bodemwarmte
Vanaf 500 meter diep. Tot 500 meter diep.
Warmte afkomstig van kern van de aarde. Warmte afkomstig van de zon.
Verbrandt op een milieuvriendelijke wijze aardgas en steenkool, én verwarmt huizen. Verwarmt huizen, gebouwen en kassen.

 

Aardwarmtepomp: zelf aardwarmte winnen

Aardwarmte winnen, dat kunt u ook heel goed zelf! Want naast deze grote aardwarmtepompsystemen, bestaan er ook warmtepompen die u thuis kunt laten installeren.

Thuis kunt u vaak kiezen voor een luchtwarmtepomp of een aardwarmtepomp. Een aardewarmtepomp wint aardwarmte middels een buizensysteem dat wel 70 meter diep de grond in gaat. Het voordeel van een aardwarmtepomp is dat het uw huis in de winter heerlijk verwarmt, en in de zomer koel houdt. Een mooie investering, dus!


Ook interessant voor u
 

Verkeersboetes 2020

Welke duurzame energiebronnen zijn er?

> Lees meer

 

huis verwarmen

Huis goedkoop verwarmen

> Lees meer

 

Appen achter het stuur

Wat zijn de voor- en nadelen van biomassa?

> Lees meer

 

Blog homepage