Contact
Mijn UnitedConsumers

Gebruikt u de eco-stand van deze apparaten al?

Veel huishoudelijke apparaten hebben tegenwoordig een eco-stand. Deze eco-programma's duren meestal langer dan de standaardprogramma's, maar de apparaten zijn zuiniger in gebruik. En dat is goed voor het milieu en uw portemonnee. Gebruikt u de eco-stand op al uw huishoudelijke apparaten? Dan kunt u tot wel € 250,00 per jaar besparen!

eco stand


 

Wat is een eco-stand?

Als u de eco-stand op uw favoriete huishoudelijke apparaat gebruikt, zal het programma langer duren dan het gewone programma. En dat lijkt tegenstrijdig. Want, hoe langer de machine bezig is met het programma, hoe meer verbruik, toch? Niets is minder waar!

Het eco-programma op huishoudelijke apparaten zorgt er juist voor dat er over een langere tijd minder wordt verbruikt. Gemiddeld bespaart u 30% energie met de eco-stand van huishoudelijke apparaten. En dat is gunstig voor zowel het milieu als uw portemonnee. Win-win!


 

Hoe werkt een eco-stand?

Een eco-stand werkt eigenlijk hetzelfde als de normale stand. Maar, waarom duurt een eco-programma langer? Als we kijken naar een wasmachine, dan zorgt het eco-programma ervoor dat uw was langer wordt gewassen op een lagere temperatuur. Hier merkt u niets van, want het water en het wasmiddel kunnen bij de eco-stand langer inwerken. En daardoor is uw was net zo schoon als bij een normaal programma. Hetzelfde resultaat voor minder energie.

De eco-stand kunt u vaak aanzetten door op de eco-knop van uw huishoudelijke apparaat te drukken. Kunt u de eco-knop niet vinden? Kijk dan in de gebruikershandleiding van het apparaat.


 

Hoeveel bespaar ik met de eco-stand?

Dat u met de eco-stand kunt besparen is duidelijk. Maar, hoeveel bespaart u nu écht met de apparaten die u in uw huis heeft staan? Wij zetten een aantal huishoudelijke apparaten voor u op een rijtje.


wasmachine

Eco-stand wasmachine

Veel wasmachines hebben naast normale wasprogramma's ook eco-programma's. De eco-stand op uw wasmachine is altijd een zuinige keuze. Het eco-programma op uw wasmachine is namelijk 30 procent zuiniger dan het gewone wasprogramma op 40 of 60 graden. Gemiddeld duurt het eco-programma op een wasmachine zo'n 3,5 uur. Wist u dat het energielabel gebaseerd is op het eco-programma van uw wasmachine? Daarom is het slim om te wassen op eco-stand!

  • Bespaar gemiddeld € 45,00 per jaar*

* Gebaseerd op een gemiddelde stroomprijs van € 0,4921 per kWh en een gemiddelde waterprijs van € 2,08 per m(Bron: Nibud)


droger

Droger eco-programma

Heeft u een droger met een eco-programma? Dan is het verstandig om deze te gebruiken. Met de eco-stand maakt de droger namelijk gebruik van relatief koude lucht. Daardoor verbruikt de droger minder stroom. Bovendien is het gebruiken van het eco-programma ook nog eens goed voor uw wasgoed, want drogen met minder warme lucht zorgt ervoor dat uw wasgoed minder slijt. 

  • Bespaar gemiddeld € 102,00 per jaar*

* Gebaseerd op een gemiddelde stroomprijs van € 0,4921 per kWh (Bron: Nibud)


vaatwasser

Eco-stand vaatwasser

Tegenwoordig hebben bijna alle vaatwassers een eco-stand. Dit kunt u prima gebruiken voor uw dagelijkse vaat. De eco-stand op een vaatwasser duurt ongeveer vier uur. Dankzij de eco-stand wast de vaatwasser op een lagere temperatuur, waardoor de vaatwasser 30% minder energie en 25% minder water verbruikt. En dat terwijl het was- en droogresultaat hetzelfde is. 

  • Bespaar gemiddeld € 65,00 per jaar*

* Gebaseerd op een gemiddelde stroomprijs van € 0,4921 per kWh en een gemiddelde waterprijs van € 2,08 per m3 (Bron: Nibud)


cv ketel

Eco-stand cv-ketel

Wist u dat cv-ketels vaak worden geïnstalleerd op de comfortstand? Dat is lang niet zo zuinig en kost u veel geld. Door uw cv-ketel in de eco-stand te zetten, wordt het water pas verwarmd zodra u de warme kraan opendraait. Weliswaar moet u dan iets langer wachten op warm water, maar dat weegt niet op tegen de voordelen die het kan hebben voor uw portemonnee én het milieu.

  • Bespaar gemiddeld € 30,00 per jaar* 

* Gebaseerd op een gemiddelde gasprijs van € 2,08 per m3 (Bron: Nibud)


computer

Eco-modus computer en laptop

Wanneer u even geen gebruikmaakt van uw laptop of computer, zorgt de eco-modus ervoor dat uw beeldscherm wordt gedimd of uitgeschakeld. Hiermee bespaart u flink op uw energieverbruik. U kunt zelf kiezen welke energiebesparende functies u instelt in het energiebeheer van uw computer en/of laptop.

  • Bespaar gemiddeld € 34,00 per jaar*

* Gebaseerd op een gemiddelde stroomprijs van € 0,4921 per kWh (Bron: Nibud)


televisie

Eco-stand televisie

Ook sommige televisies kunt u instellen om minder energie te verbruiken. U kunt de eco-stand op uw televisie ook wel herkennen aan de instelling 'spaarstand'. Dit betekent dat uw televisie automatisch uitschakelt bij inactiviteit. Zo kunt u tot wel 20% besparen op het stroomverbruik van uw tv. Daarnaast hebben televisies tegenwoordig meerdere energiebesparende functies, bijvoorbeeld het verlagen van de helderheid.

  • Bespaar gemiddeld € 11,00 per jaar*

* Gebaseerd op een gemiddelde stroomprijs van € 0,4921 per kWh (Bron: Nibud)


tv-ontvanger

Tv-ontvanger eco-stand

Ziggo en KPN zijn goed voor zo'n 80% van de televisiemarkt. De kans is daarom groot dat u een Ziggo of KPN tv-ontvanger heeft. Wist u al dat deze tv-ontvangers een eco-stand hebben? De tv-ontvanger verbruikt dan in stand-by modus minder energie. Hoeveel stroom u kunt besparen, varieert natuurlijk wel per tv-ontvanger. Eco-stand aanzetten? Bekijk dan de website van Ziggo en KPN. Geen Ziggo of KPN? Neem contact op met de klantenservice van uw provider.

  • Bespaar gemiddeld € 25,00 per jaar*

* Afhankelijk van type tv-ontvanger. Gebaseerd op een gemiddelde stroomprijs van € 0,4921 per kWh (Bron: Nibud)


 

Meer besparen: apparaten uitzetten

Gebruikt u een apparaat een tijd niet? Schakel het apparaat dan helemaal uit in plaats van in de stand-by modus. Denk bijvoorbeeld aan computers of laptops en telefoonopladers. Bekijk ook eens onze tips om sluipverbruik tegen te gaan.


Ook interessant voor u
 

stroom besparen tips

Met deze tips kunt u stroom besparen

> Lees meer

 

stroomvreters

Dit zijn de grootste stroomvreters in huis

> Lees meer

 

energielabel

Energielabels apparaten: waar moet u op letten?

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven