Contact
Mijn UnitedConsumers

Eco-stand van apparaten uitgelegd

Veel huishoudelijke apparaten hebben tegenwoordig een eco-stand. Deze eco-programma's duren meestal langer dan de standaardprogramma's, maar de apparaten zijn zuiniger in gebruik. En dat is goed voor het milieu en uw portemonnee. Gebruikt u de eco-stand op al uw huishoudelijke apparaten? Dan kunt u tot wel € 350,00 per jaar besparen!

eco stand


 

Wat is een eco-stand?

Het eco-programma op huishoudelijke apparaten zorgt ervoor dat er minder energie wordt verbruikt. Gemiddeld bespaart u 30% energie met de eco-stand van huishoudelijke apparaten. Als u de eco-stand op uw favoriete huishoudelijke apparaat gebruikt, zal het programma langer duren dan het gewone programma. Dat is uiteindelijk goed voor uw portemonnee én het milieu!


Hoe werkt een eco-stand?

Een eco-stand werkt eigenlijk hetzelfde als de normale stand. Maar, waarom duurt een eco-programma langer? Als we kijken naar een wasmachine, dan zorgt het eco-programma ervoor dat uw was langer wordt gewassen op een lagere temperatuur. Hier merkt u niets van, want het water en het wasmiddel kunnen bij de eco-stand langer inwerken. En daardoor is uw was net zo schoon als bij een normaal programma. Hetzelfde resultaat voor minder energie.

De eco-stand kunt u vaak aanzetten door op de eco-knop van uw huishoudelijke apparaat te drukken. Kunt u de eco-knop niet vinden? Kijk dan in de gebruikershandleiding van het apparaat.


 

Hoeveel bespaar ik met de eco-stand?

Dat u met de eco-stand kunt besparen is duidelijk. Maar, hoeveel bespaart u nu écht met de apparaten die u in uw huis heeft staan? Wij zetten een aantal huishoudelijke apparaten voor u op een rijtje.


wasmachine

Eco-stand wasmachine

Veel wasmachines hebben naast normale wasprogramma's ook eco-programma's. De eco-stand op uw wasmachine is altijd een zuinige keuze. Het eco-programma op uw wasmachine is namelijk 30 procent zuiniger dan het gewone wasprogramma op 40 of 60 graden. Gemiddeld duurt het eco-programma op een wasmachine zo'n 3,5 uur. Wist u dat het energielabel gebaseerd is op het eco-programma van uw wasmachine? Daarom is het slim om te wassen op eco-stand!

  • Bespaar gemiddeld € 60,00 per jaar*

* Gebaseerd op een gemiddelde stroomprijs van € 0,40 per kWh en een gemiddelde waterprijs van € 1,31 per m(Bron: Nibud)


droger

Droger eco-programma

Heeft u een droger met een eco-programma? Dan is het verstandig om deze te gebruiken. Met de eco-stand maakt de droger namelijk gebruik van relatief koude lucht. Daardoor verbruikt de droger minder stroom. Bovendien is het gebruiken van het eco-programma ook nog eens goed voor uw wasgoed, want drogen met minder warme lucht zorgt ervoor dat uw wasgoed minder slijt. 

  • Bespaar gemiddeld € 125,00 per jaar*

* Gebaseerd op een gemiddelde stroomprijs van € 0,40 per kWh (Bron: Nibud)


vaatwasser

Eco-stand vaatwasser

Tegenwoordig hebben bijna alle vaatwassers een eco-stand. Dit kunt u prima gebruiken voor uw dagelijkse vaat. De eco-stand op een vaatwasser duurt ongeveer vier uur. Dankzij de eco-stand wast de vaatwasser op een lagere temperatuur, waardoor de vaatwasser 30% minder energie en 25% minder water verbruikt. En dat terwijl het was- en droogresultaat hetzelfde is. 

  • Bespaar gemiddeld € 75,00 per jaar*

* Gebaseerd op een gemiddelde stroomprijs van € 0,40 per kWh en een gemiddelde waterprijs van € 1,31 per m3 (Bron: Nibud)


cv ketel

Eco-stand cv-ketel

Door uw cv-ketel in de eco-stand te zetten, wordt het water pas verwarmd zodra u de warme kraan opendraait. Wist u dat cv-ketels vaak worden geïnstalleerd op de comfortstand? Dat is lang niet zo zuinig en kost u veel geld. Met de eco-stand moet u weliswaar iets langer wachten op warm water, maar dat weegt niet op tegen de voordelen die het kan hebben voor uw portemonnee én het milieu.

  • Bespaar gemiddeld € 35,00 per jaar* 

* Gebaseerd op een gemiddelde gasprijs van € 1,45 per m3 (Bron: Nibud)


computer

Eco-modus computer en laptop

Wanneer u even geen gebruikmaakt van uw laptop of computer, zorgt de eco-modus ervoor dat uw beeldscherm wordt gedimd of uitgeschakeld. Hiermee bespaart u flink op uw energieverbruik. U kunt zelf kiezen welke energiebesparende functies u instelt in het energiebeheer van uw computer en/of laptop.

  • Bespaar gemiddeld € 35,00 per jaar*

* Gebaseerd op een gemiddelde stroomprijs van € 0,40 per kWh (Bron: Nibud)


televisie

Eco-stand televisie

Ook sommige televisies kunt u instellen om minder energie te verbruiken. U kunt de eco-stand op uw televisie ook wel herkennen aan de instelling 'spaarstand'. Dit betekent dat uw televisie automatisch uitschakelt bij inactiviteit. Zo kunt u tot wel 20% besparen op het stroomverbruik van uw tv. Daarnaast hebben televisies tegenwoordig meerdere energiebesparende functies, bijvoorbeeld het verlagen van de helderheid.

  • Bespaar gemiddeld € 12,00 per jaar*

* Gebaseerd op een gemiddelde stroomprijs van € 0,40 per kWh (Bron: Nibud)


tv-ontvanger

Tv-ontvanger eco-stand

Ziggo en KPN zijn goed voor zo'n 80% van de televisiemarkt. De kans is daarom groot dat u een Ziggo of KPN tv-ontvanger heeft. Wist u al dat deze tv-ontvangers een eco-stand hebben? De tv-ontvanger verbruikt dan in stand-by modus minder energie. Hoeveel stroom u kunt besparen, varieert natuurlijk wel per tv-ontvanger. Eco-stand aanzetten? Bekijk dan de website van Ziggo en KPN. Geen Ziggo of KPN? Neem contact op met de klantenservice van uw provider.

  • Bespaar gemiddeld € 15,00 per jaar*

* Afhankelijk van type tv-ontvanger. Gebaseerd op een gemiddelde stroomprijs van € 0,40 per kWh (Bron: Nibud)


 

Meer besparen: apparaten uitzetten

Gebruikt u een apparaat een tijd niet? Schakel het apparaat dan helemaal uit in plaats van in de stand-by modus. Denk bijvoorbeeld aan computers of laptops en telefoonopladers. Bekijk ook eens onze tips om sluipverbruik tegen te gaan.


Ook interessant voor u
 

stroom besparen tips

Met deze tips kunt u stroom besparen

> Lees meer

 

stroomvreters

Dit zijn de grootste stroomvreters in huis

> Lees meer

 

energielabel

Energielabels apparaten: waar moet u op letten?

> Lees meer

 

Blog homepage