Energie besparen met een zuinige koelkast en zuinige vriezer

Een koelkast en een vriezer zijn bijna onmisbaar voor ieder huishouden. Wist u dat de koelkast en vriezer redelijk wat energie verbruiken? Dan is het dus wel zo fijn als u een energiezuinige koelkast en de zuinigste vriezer heeft. Zo houdt u namelijk meer over voor andere leuke dingen in uw leven! Wilt u ook energie besparen met uw koelkast en vriezer? Dan hebben wij tips voor u!

Energie besparen koelkast en vriezer

 

Energiezuinige koelkast en zuinigste vriezer

Heeft u al een zuinige koelkast en de zuinigste vriezer? Zelfs dan kunt u nog besparen op energie! Misschien heeft u momenteel juist een stroomvreter in huis en bent u op zoek naar een energiezuinige koelkast of vriezer. Wat uw situatie ook is, wij helpen u graag met onze tips. Zo kunt u namelijk besparen op uw energierekening en daar wordt u natuurlijk blij van!


 

Energie besparen met de koelkast

Misschien wel een van de handigste apparaten in uw huis; de koelkast. Beleg voor het ontbijt, het avondeten en lekkere drankjes worden gekoeld door dit - meestal - grote apparaat in huis. De deur van de koelkast gaat in de meeste huishoudens dan ook geregeld open en dicht. Bent u op zoek naar een energiezuinige koelkast of wilt u energie besparen met uw huidige koelkast? Dat kan!


 

Energiezuinige koelkast kopen: waar let ik op?

U stapt de winkel in en wordt overspoeld met talloze soorten koelkasten. Van groot tot klein en de een nog zuiniger dan de ander. Het doel van uw bezoek is en blijft: een energiezuinige koelkast op de kop tikken. Misschien wilt u zelfs een energiezuinige koel vriescombinatie. Bij het kopen van een zuinige koelkast kunt u op het volgende letten:

Tip 1: Energielabel

Een zuinige koelkast draagt het energielabel A+++. Toch zit er - zelfs binnen de meest zuinige categorie - verschil in hoe zuinig de koelkast écht is. Kijk daarom ook naar het aantal kWh's dat de koelkast of koel vriescombinatie verbruikt. Hierbij geldt: hoe lager, hoe beter. 

Tip 2: Kies voor klein

Misschien voor de hand liggend, maar een grote Amerikaanse koelkast verbruikt veel meer energie dan een (kleinere) koel vriescombinatie. Bovendien is dit vaak ook een duurder type koelkast. Kies daarom voor een maatje kleiner! Beter voor uw portemonnee én het milieu.

Tip 3: Vergelijk prijzen

Een zuinige koelkast is vaak een grote investering. U wilt daarom niet te veel betalen voor uw nieuwe, energiezuinige koelkast of koel vriescombinatie. Het is daarom verstandig om prijzen online te vergelijken, zodat u de beste deal vindt!


 

Hoe kan ik energie besparen met mijn koelkast?

Energiezuinig of niet; een koelkast is altijd een grootverbruiker. Het apparaat staat namelijk altijd aan, dus verbruikt het ook altijd energie. Wilt u energie besparen met uw koelkast? Dan hebben wij tips die u daarbij gaan helpen.

Tip 1: Zorg dat de koelkast zo kort mogelijk open blijft staan

De koelkastdeur gaat meerdere malen per dag open en dicht. Zeker wanneer u boodschappen voor de hele week heeft gedaan, kan het zijn dat de deur een tijdje open blijft staan. Het lijkt onschuldig, maar het is absoluut niet goed voor de koelkast en het stroomverbruik. De koelkast moet namelijk heel erg hard werken om de warme lucht die binnenkomt, weer koel te krijgen. Probeer de deur daarom elke keer zo kort mogelijk open te doen.

Tip 2: Zet de koelkast niet te koud

De temperatuur van uw koelkast kunt u zelf bepalen. Bedenk echter wel; hoe kouder uw koelkast staat, hoe meer stroom deze verbruikt. Uw koelkast hoeft echt niet op de koudste stand te staan om goed te koelen. Tussen de 4 en 7 graden is koud genoeg!

Tip 3: Zet de koelkast een stukje van de muur af 

Een koelkast heeft ruimte nodig om de warme lucht af te voeren. Het is daarom belangrijk dat u uw koelkast minimaal 10 centimeter van de muur af plaatst. Doet u dit niet? Dan krijgt de koelkast de warme lucht niet goed weg en moet hij nog harder gaan werken. En harder werken betekent meer stroomverbruik.

Tip 4: Laat eten goed afkoelen

Het is niet verstandig om stomend hete gerechten rechtstreeks in de koelkast te plaatsen. De hitte van het eten moet namelijk direct gekoeld worden. De koelkast moet in dit geval alle zeilen bijzetten om de temperatuur zo snel mogelijk te laten dalen. Dit leidt tot (onnodig) stroomverbruik. Laat uw gerechten daarom eerst afkoelen, voordat u ze in de koelkast plaatst. 


 

Energie besparen met de vriezer

Een vriezer is extreem handig en bijna onmisbaar in ieder huishouden. In een vriezer kunt u natuurlijk ijsjes en andere diepvriesproducten bewaren, maar ook overgebleven eten of vlees kunt u gemakkelijk invriezen. Hoe handig het ook is, een vriezer is en blijft een grootverbruiker als het gaat om stroom. Energie besparen met de vriezer ligt daarom voor de hand en daar helpen wij u graag bij.


 

Zuinigste vriezer kopen: waar let ik op?

Is uw oude vriezer aan vervanging toe, of gaat u uw eerste vriezer kopen? Dan wilt u natuurlijk het meest zuinige apparaat! Dit is immers voordelig voor de energierekening. Bij de aankoop van de zuinigste vriezer kunt u op de volgende zaken letten:

Tip 1: Energielabel

De zuinigste vriezer heeft het energielabel A+++. Tegenwoordig hebben de meeste vriezers een A+ label. Houd er rekening mee dat de zuinigste vriezers vaak iets prijziger zijn dan onzuinige vriezers. Echter, met een zuinige vriezer draagt u bij aan een beter milieu én u bespaart op uw stroomkosten

Tip 2: Invriescapaciteit

Wanneer u een nieuwe vriezer gaat kopen, is het verstandig om te kijken naar de invriescapaciteit. De invriescapaciteit geeft aan hoeveel kilo eten er per 24 uur ingevroren kan worden. Een grote invriescapaciteit is bijvoorbeeld handig wanneer u een groot gezin heeft en dol bent op het invriezen van maaltijden of diepvriesproducten. 

Tip 3: No Frost vriezer

In een vriezer is het extreem koud, dus kan er een ijslaag ontstaan. Sommige vriezers moet u daarom jaarlijks ontdooien. Een klusje waar u misschien niet op zit te wachten. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook zogeheten No Frost vriezer. Deze vriezers hoeft u niet te ontdooien en dat is natuurlijk een stuk makkelijker!


 

Hoe kan ik energie besparen met mijn vriezer? 

Zelfs met uw energiezuinige vriezer kunt u energie besparen. Door uw vriezer op de juiste manier te gebruiken, kunt u uw stroomverbruik verlagen. En dat wilt u toch ook?! 

Tip 1: Ontdooi de vriezer regelmatig

Heeft u een vriezer zonder No Frost functie? Dan kan er een ijslaag ontstaan in uw vriezer. Deze ijslaag zorgt ervoor dat de vriezer harder moet werken en minder efficiënt vriest. Een vriezer die harder moet werken, vreet ook meer stroom. Zonde, dus!

Tip 2: Laat eten goed afkoelen

Heeft u een heerlijke maaltijd gekookt en wilt u deze invriezen? Laat het eten dan eerst goed afkoelen, voordat u deze invriest. Warm eten in een ijskoude vriezer zorgt er namelijk voor dat de vriezer hard moet werken om het eten terug te koelen. 

Tip 3: Zet de vriezer van de muur af

Zorg dat u uw vriezer minimaal 10 centimeter van de muur af plaatst. Dit is belangrijk, want de vriezer moet zijn warmte kwijt kunnen. Wanneer de vriezer te dicht op de muur staat, kan deze zijn warmte moeilijker kwijt. Dit zorgt ervoor dat uw vriezer (onnodig) extra stroom gaat verbruiken.

Tip 4: De juiste temperatuur voor uw vriezer

De temperatuur van uw vriezer kunt u zelf instellen. Stelt u de vriezer extreem laag, bijvoorbeeld op -23 graden in? Dan zal de vriezer ook veel stroom moeten verbruiken. Zet uw vriezer daarom niet onnodig laag. In principe is -18 graden al voldoende!


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage