Contact
Mijn UnitedConsumers

Energie besparen met een zuinige koelkast en zuinige vriezer

Niet iedereen heeft de meest energiezuinige koelkast of zuinigste vriezer in huis. Zelfs wanneer uw apparaat niet het meest energiezuinig is, kunt u toch flink besparen. Wilt u energie besparen met uw koelkast en vriezer? Of bent u juist op zoek naar de zuinigste vriezer of zuinigste koelkast? Dan hebben wij tips voor u!

Energie besparen koelkast en vriezer

 

Energiezuinige koelkast en zuinigste vriezer

De koelkast en vriezer staan de hele dag aan. Dat moet ook wel, anders zou uw voedsel zo bederven. Dat de koelkast en vriezer altijd aan blijven staan, betekent natuurlijk dat het energie kost. Fijn als u op deze kosten kunt besparen.

Heeft u al een zuinige koelkast en de zuinigste vriezer? Zelfs dan kunt u nog besparen op energie! Misschien heeft u momenteel juist een stroomvreter in huis en bent u op zoek naar een energiezuinige koelkast of vriezer. Wat uw situatie ook is, wij helpen u graag met onze tips. Zo kunt u namelijk besparen op uw energierekening en houdt u meer over voor een leuker leven!


 

Koelkast energiezuinig gebruiken

Energiezuinige koelkast of niet; een koelkast is altijd een grootverbruiker. Het apparaat staat namelijk altijd aan, dus verbruikt het ook altijd energie. Wilt u de koelkast energiezuinig gebruiken? Dan hebben wij tips die u daarbij gaan helpen.

Tip 1: Laat eten goed afkoelen

Het is niet verstandig om stomend hete gerechten rechtstreeks in de koelkast te plaatsen. De hitte van het eten moet namelijk direct gekoeld worden. De koelkast moet in dit geval alle zeilen bijzetten om de temperatuur zo snel mogelijk te laten dalen. Dit leidt tot (onnodig) stroomverbruik van uw koelkast. Laat uw gerechten daarom eerst afkoelen, voordat u ze in de koelkast plaatst.

Tip 2: Zet de koelkast niet te koud

De temperatuur van uw koelkast kunt u zelf bepalen. Bedenk echter wel; hoe kouder uw koelkast staat, hoe meer stroom deze verbruikt. Uw koelkast hoeft echt niet op de koudste stand te staan om goed te koelen. Tussen de 4 en 7 graden is koud genoeg!

Tip 3: Zet de koelkast een stukje van de muur af 

Een koelkast heeft ruimte nodig om de warme lucht af te voeren. Het is daarom belangrijk dat u uw koelkast minimaal 10 centimeter van de muur af plaatst. Doet u dit niet? Dan krijgt de koelkast de warme lucht niet goed weg en moet hij nog harder gaan werken. En harder werken betekent meer stroomverbruik.

Tip 4: Zorg dat de koelkast zo kort mogelijk open blijft staan

De koelkastdeur gaat meerdere malen per dag open en dicht. Zeker wanneer u boodschappen voor de hele week heeft gedaan, kan het zijn dat de deur een tijdje open blijft staan. Het lijkt onschuldig, maar het is absoluut niet goed voor de koelkast en het stroomverbruik. De koelkast moet namelijk heel erg hard werken om de warme lucht die binnenkomt, weer koel te krijgen. Probeer de deur daarom elke keer zo kort mogelijk open te doen.


 

Zuinigste koelkast kopen

U stapt de winkel in en wordt overspoeld met talloze soorten koelkasten. Van groot tot klein en de een nog zuiniger dan de ander. Het doel van uw bezoek is en blijft: een energiezuinige koelkast op de kop tikken. Misschien wilt u zelfs een energiezuinige koel vriescombinatie. Bij het kopen van een zuinige koelkast kunt u op het volgende letten:

Tip 1: Energielabel

Een zuinige koelkast draagt het energielabel A+++. Toch zit er - zelfs binnen de meest zuinige categorie - verschil in hoe zuinig de koelkast écht is. Kijk daarom ook naar het aantal kWh's dat de koelkast of koel vriescombinatie verbruikt. Hierbij geldt: hoe lager, hoe beter. 

Tip 2: Kies voor klein

Misschien voor de hand liggend, maar een grote Amerikaanse koelkast verbruikt veel meer energie dan een (kleinere) koel vriescombinatie. Bovendien is dit vaak ook een duurder type koelkast. Kies daarom voor een maatje kleiner! Beter voor uw portemonnee én het milieu.

Tip 3: Vergelijk prijzen

Een zuinige koelkast is vaak een grote investering. U wilt daarom niet te veel betalen voor uw nieuwe, energiezuinige koelkast of koel vriescombinatie. Het is daarom verstandig om prijzen online te vergelijken, zodat u de beste deal vindt!


 

Vriezer energiezuinig gebruiken

Zelfs met uw energiezuinige vriezer kunt u energie besparen. Door uw vriezer op de juiste manier te gebruiken, kunt u uw stroomverbruik verlagen. En dat wilt u toch ook?! 

Tip 1: Laat eten goed afkoelen

Heeft u een heerlijke maaltijd gekookt en wilt u deze invriezen? Laat het eten dan eerst goed afkoelen, voordat u deze invriest. Warm eten in een ijskoude vriezer zorgt er namelijk voor dat de vriezer hard moet werken om het eten terug te koelen. 

Tip 2: Zet de vriezer van de muur af

Zorg dat u uw vriezer minimaal 10 centimeter van de muur af plaatst. Dit is belangrijk, want de vriezer moet zijn warmte kwijt kunnen. Wanneer de vriezer te dicht op de muur staat, kan deze zijn warmte moeilijker kwijt. Dit zorgt ervoor dat uw vriezer (onnodig) extra stroom gaat verbruiken.

Tip 3: Ontdooi de vriezer regelmatig

Heeft u een vriezer zonder No Frost functie? Dan kan er een ijslaag ontstaan in uw vriezer. Deze ijslaag zorgt ervoor dat de vriezer harder moet werken en minder efficiënt vriest. Een vriezer die harder moet werken, vreet ook meer stroom. Zonde, dus!

Tip 4: De juiste temperatuur voor uw vriezer

De temperatuur van uw vriezer kunt u zelf instellen. Stelt u de vriezer extreem laag, bijvoorbeeld op -23 graden in? Dan zal de vriezer ook veel stroom moeten verbruiken. Zet uw vriezer daarom niet onnodig laag. In principe is -18 graden al voldoende!


 

Zuinigste vriezer kopen

Is uw oude vriezer aan vervanging toe, of gaat u uw eerste vriezer kopen? Dan wilt u natuurlijk het meest zuinige apparaat! Dit is immers voordelig voor de energierekening. Bij de aankoop van de zuinigste vriezer kunt u op de volgende zaken letten:

Tip 1: Energielabel

De zuinigste vriezer heeft het energielabel A+++. Tegenwoordig hebben de meeste vriezers een A+ label. Houd er rekening mee dat de zuinigste vriezers vaak iets prijziger zijn dan onzuinige vriezers. Echter, met een zuinige vriezer draagt u bij aan een beter milieu én u bespaart op uw stroomkosten

Tip 2: No Frost vriezer

In een vriezer is het extreem koud, dus kan er een ijslaag ontstaan. Sommige vriezers moet u daarom jaarlijks ontdooien. Een klusje waar u misschien niet op zit te wachten. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook zogeheten No Frost vriezers. Deze vriezers hoeft u niet te ontdooien en dat is natuurlijk een stuk makkelijker!

Tip 3: Invriescapaciteit

Wanneer u een nieuwe vriezer gaat kopen, is het verstandig om te kijken naar de invriescapaciteit. De invriescapaciteit geeft aan hoeveel kilo eten er per 24 uur ingevroren kan worden. Een grote invriescapaciteit is bijvoorbeeld handig wanneer u een groot gezin heeft en dol bent op het invriezen van maaltijden of diepvriesproducten. 


 

Besparen op uw energierekening

Wilt u maandelijks besparen op uw energierekening? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Bij ons kiest u voor scherpe energietarieven, zodat u meer overhoudt voor een leuker leven. Wilt u weten hoeveel u kunt besparen?

Bereken mijn tarieven


Ook interessant voor u
 

Verbruik oven

Energieverbruik oven: 7 bespaartips op een rij!

> Lees meer

 

verbruik koelkast

Wat is het verbruik van mijn koelkast per jaar?

> Lees meer

 

Drogoer en wasmachine

Energiezuinige droger en wasmachine: onze tips

> Lees meer

 

Blog homepage