Bespaartips energie: 15x besparen op energie

Energie besparen is makkelijker dan u denkt. U kunt besparen op energie door op uw energieverbruik in huis letten en energiebesparende maatregelen te treffen. Een lager energieverbruik betekent immers een lagere energierekening. Dat is goed voor het milieu én voor uw portemonnee. Wilt u ook energie besparen? Mooi, want wij hebben 15 goede bespaartips voor energie!

Energie besparen tips uc

Bespaartips energie

Besparen op energie begint bij het kiezen waarop u precies wilt besparen: gas, stroom of op beiden. Voor besparen op stroom neemt u andere energiebesparende maatregelen, dan wanneer u wilt besparen op gas. Wilt u besparen op energie? Dan hebben wij 15 tips voor u!

 

vink

Tip 1: Isoleren


Met een goede isolatie kunt u flink besparen op gas. De verwarming hoeft immers minder hoog gezet te worden en u houdt de warmte beter binnen in de winter. Een goede isolatie is bovendien ook in de zomer voordelig, want zo blijft uw huis in de zomer lekker koel. Vormen van woningisolatie zijn spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie.

 

vink

Tip 2: Verwarming een graadje lager


Door uw verwarming een graad lager te zetten, kunt u flink op gas besparen in huis. Daarnaast is het verstandig om voor een slimme thermostaat te kiezen. Een slimme thermostaat geeft namelijk aan wanneer de cv moet gaan verwarmen en op welke temperatuur.

 

vink

Tip 3: HR, HR++ of triple glas


Kies voor HR glas, HR++ of triple glas in plaats van enkel of gewoon dubbel glas. Zo houdt u de warmte veel beter binnen en hoeft u dus minder te stoken.

 

vink

Tip 4: Voldoende ventilatie


Verse lucht kan namelijk beter en sneller verwarmd worden dan 'oude' vochtige lucht. Het klinkt misschien gek, maar zet uw ramen even open om het huis te luchten en zet daarna pas de verwarming weer aan.

 

vink

Tip 5: Korter douchen en minder in bad


Wanneer u wilt besparen op de gasrekening, is het verstandig om minder vaak een bad te nemen. Met een bad gebruikt u namelijk drie keer zoveel water als met een douche. Besparen op gasverbruik? Douche dan minder lang! Een paar minuten korter douchen heeft een positief effect op uw gasverbruik. Kies ook meteen voor een waterbesparende douchekop om nog minder warm water te gebruiken.

 

vink

Tip 6: Vloerverwarming


Vloerverwarming is zuiniger dan een ‘gewone’ centrale verwarming met radiatoren: het scheelt zo’n 10 tot 15% aan stookkosten. Let er wel op dat de vloer geïsoleerd moet zijn als u voor vloerverwarming kiest.

 

vink

Tip 7: Warmtepomp of zonneboiler aanschaffen


De beste manier voor het besparen op gas is door helemaal geen gas meer te gebruiken. Steeds meer mensen kiezen voor een gasvrije woning. Dit is mogelijk door elektrisch te koken en door warmte op te wekken met een warmtepomp of zonneboiler.

vink

Tip 8: Opladers uit het stopcontact


Haal opladers uit het stopcontact om onnodig stroomverbruik en sluipverbruik te voorkomen. Ondanks dat er geen apparaat aangesloten is, wordt er toch stroom verbruikt. Dat is natuurlijk zonde!

 

vink

Tip 9: Bespaarstekkers en tijdschakelaars


Gebruik bespaarstekkers en tijdschakelaars voor uw verlichting. Zo vergeet u apparaten niet uit te zetten en heeft u er geen omkijken meer naar. Misschien wel de makkelijkste manier om te besparen.

 

vink

Tip 10: Gebruik de wasdroger minder vaak


Kleding slijt minder snel en door geen wasdroger te gebruiken kunt u op stroom besparen. Uw droger verbruikt namelijk meer stroom dan u denkt. Hang de was daarom zo veel mogelijk aan een droogrek. In de zomer kunt u natuurlijk de was ook buiten ophangen. Zo droogt het nog sneller!

 

vink

Tip 11: Apparatuur uitschakelen


Stroom besparen? Schakel het licht of apparaten (bijvoorbeeld uw tv) uit wanneer u of iemand anders niet meer in een ruimte hoeft te zijn. Een huishouden verbruikt gemiddeld 450 kWh met apparaten die op stand-by staan. Deze stroomvreters zorgen voor onnodig stroomverbruik. Zet apparaten daarom uit en start met besparen op uw energiekosten.

 

vink

Tip 12: Zonnepanelen aanschaffen


Eén zonnepaneel wekt ongeveer 200 kWh aan stroom op. In feite zou u dus - met voldoende zonnepanelen - uw jaarlijks stroomverbruik volledig kunnen opwekken. Dat betekent maximaal besparen op energiekosten!

 

vink

Tip 13: Kies voor LED verlichting


Begin met energiebesparende maatregelen door over te stappen op LED verlichting. Gloeilampen worden al niet meer gebruikt, maar ook halogeenverlichting kunt u prima vervangen door energiezuinigere LED lampen.

 

vink

Tip 14: Kies voor energiezuinige apparaten


Energiezuinige apparaten helpen u bij het besparen op stroom. Heeft u apparatuur van voor het jaar 2000? Overweeg dan om deze te vervangen, want deze verbruiken meestal enorm veel stroom vergeleken met nieuwe apparaten.

 

vink

Tip 15: Was op een lagere temperatuur


Wassen op 30 graden is veel energiezuiniger dan een wasprogramma van 60 graden draaien. Door vaker op een lagere temperatuur te wassen, kunt u dus flink besparen op energie.


Subsidies en goedkope energie

Als u energiebesparende maatregelen wilt doorvoeren, kunt u kijken of u in aanmerking komt voor een energie subsidie. De overheid probeert door middel van subsidies te stimuleren dat meer mensen overstappen op bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp. Naast het besparen op uw energieverbruik, kunt u ook besparen op uw energierekening door een goedkope energieleverancier te kiezen.

Bereken mijn energiebesparing


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage