Energie besparen: energie besparen doet u zo

Energie besparen is makkelijker dan u denkt. U kunt bijvoorbeeld op uw energieverbruik in huis letten en energiebesparende maatregelen treffen. Een lager energieverbruik betekent immers een lagere energierekening. Dat is goed voor het milieu én voor uw portemonnee. Wilt u ook energie besparen? Wij helpen u met onze bespaartips voor energie!

Energie besparen tips uc

Energie besparen tips

Besparen op energie begint bij het kiezen waarop u precies wilt besparen: gas, stroom of op beiden. Voor besparen op stroom neemt u andere energiebesparende maatregelen, dan wanneer u wilt besparen op gas.

Gas besparen

gas ico

 

Stroom besparen

stroom ico

 

Bespaartips energie: gas besparen

U kunt besparen op gas door over te stappen op inductie- of elektrisch koken, maar daarvoor gebruikt u uiteraard weer stroom. Het is dus aan te raden om vooral te kijken naar de verwarming van uw woning, want hier kunt u de grootste winst behalen als u wilt besparen op gas

Gas besparen tips
 
Isoleer uw woning.
Met een goede isolatie kunt u flink besparen op gas. De verwarming hoeft immers minder hoog gezet te worden en u houdt de warmte beter binnen in de winter. Een goede isolatie is bovendien ook in de zomer voordelig, want zo blijft uw huis in de zomer lekker koel. Vormen van woningisolatie zijn spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie.
 
Zet de verwarming een graadje lager.
Door uw verwarming een graad lager te zetten, kunt u flink op gas besparen in huis. Daarnaast is het verstandig om voor een slimme thermostaat te kiezen. Een slimme thermostaat geeft namelijk aan wanneer de cv moet gaan verwarmen en op welke temperatuur.
 
Kies voor HR glas, HR++ of triple glas in plaats van enkel of gewoon dubbel glas. Zo houdt u de warmte veel beter binnen en hoeft u dus minder te stoken.
 
Zorg voor voldoende ventilatie.
Verse lucht kan namelijk beter en sneller verwarmd worden dan 'oude' vochtige lucht. Het klinkt misschien gek, maar zet uw ramen even open om het huis te luchten en zet daarna pas de verwarming weer aan.
 
Neem een douche in plaats van dat u in bad gaat.
Wanneer u wilt besparen op de gasrekening, is het verstandig om minder vaak een bad te nemen. Met een bad gebruikt u namelijk drie keer zoveel water als met een douche.
 
Sta minder lang onder de douche.
Besparen op gasverbruik? Douche dan minder lang! Een paar minuten korter douchen heeft een positief effect op uw gasverbruik. Kies ook meteen voor een waterbesparende douchekop om nog minder warm water te gebruiken.
 
Leg (elektrische) vloerverwarming aan.
Vloerverwarming is zuiniger dan een ‘gewone’ centrale verwarming met radiatoren: het scheelt zo’n 10 tot 15% aan stookkosten. Let er wel op dat de vloer geïsoleerd moet zijn als u voor vloerverwarming kiest.
 

Leef gasvrij.
De beste manier voor het besparen op gas is door helemaal geen gas meer te gebruiken. Steeds meer mensen kiezen voor een gasvrije woning. Dit is mogelijk door elektrisch te koken en door warmte op te wekken met een warmtepomp of zonneboiler.

 

Meer gas bespaartips

Besparen op energie: stroom besparen

Besparen op stroom is helemaal niet lastig, want ongemerkt wordt er onnodig veel stroom verbruikt in een woning. Wilt u stroom besparen in huis? Dan hebben wij een aantal bespaartips voor u:

Stroom besparen tips
 
Haal opladers uit het stopcontact.
Een oplader onnodig in het stopcontact laten zitten, betekent onnodig stroomverbruik. Ondanks dat er geen apparaat aangesloten is, wordt er toch stroom verbruikt.
 
Gebruik bespaarstekkers en/of tijdschakelaars voor de (buiten)verlichting.
Zo vergeet u apparaten niet uit te zetten en heeft u er geen omkijken meer naar. Misschien wel de makkelijkste manier om te besparen.
 
Gebruik de wasdroger zo weinig mogelijk.
Kleding slijt minder snel en door geen wasdroger te gebruiken kunt u op stroom besparen. Uw droger verbruikt namelijk meer stroom dan u denkt.
 
Schakel apparatuur uit na gebruik.
Stroom besparen? Schakel het licht of apparaten (bijvoorbeeld uw tv) uit wanneer u of iemand anders niet meer in een ruimte hoeft te zijn.
 
Stroom besparen? Zonnepanelen!
Eén zonnepaneel wekt ongeveer 200 kWh aan stroom op. In feite zou u dus - met voldoende zonnepanelen - uw jaarlijks stroomverbruik volledig kunnen opwekken. Dat betekent maximaal besparen op energiekosten!
 
Stap over op ledverlichting.
Begin met energiebesparende maatregelen door over te stappen op ledverlichting. Gloeilampen worden al niet meer gebruikt, maar ook halogeenverlichting kunt u prima vervangen door energiezuinigere ledlampen.
 
Zet apparaten uit en niet op stand-by.
Een huishouden verbruikt gemiddeld 450 kWh met apparaten die op stand-by staan. Onnodig stroomverbruik, toch? Zet apparaten daarom uit en start met besparen op uw energiekosten.
 
Zet een koelkast niet naast de oven, de verwarming of in de zon.
Denk ook aan het regelmatig ontdooien van de diepvries: een laag ijs van 1 cm of meer zorgt al voor een stijging in het energieverbruik. Of nog beter: kies voor een no-frost diepvries.
 
Kies voor huishoudelijke apparatuur met een energiezuinig label (A+ of beter).
Energiezuinige apparaten helpen u bij het besparen op stroom. Heeft u apparatuur van voor het jaar 2000? Overweeg dan om deze te vervangen, want deze verbruiken meestal enorm veel stroom vergeleken met nieuwe apparaten.
 
Was op een lagere temperatuur.
Wassen op 30 graden is veel energiezuiniger dan een wasprogramma van 60 graden draaien. Door vaker op een lagere temperatuur te wassen, kunt u dus flink besparen op energie.

Meer stroom bespaartips

Subsidies en goedkope energie

Als u energiebesparende maatregelen wilt doorvoeren, kunt u kijken of u in aanmerking komt voor een energie subsidie. De overheid probeert door middel van subsidies te stimuleren dat meer mensen overstappen op bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp. Naast het besparen op uw energieverbruik, kunt u ook besparen op uw energierekening door een goedkope energieleverancier te kiezen.

Bereken mijn energiebesparing


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage