Contact
Mijn UnitedConsumers

Dit zijn de beste energie bespaartips!

Energie besparen betekent op uw energieverbruik in huis letten en energiebesparende maatregelen treffen. Energie besparen is namelijk goed voor het milieu én uw portemonnee. Wij helpen u graag een handje met onze 11 tips voor energiebesparing!

Energie besparen tips uc


Energie bespaartips

Besparen op gas, stroom of op beiden? Als u energie wilt besparen, zijn er gemakkelijke manieren om uw energieverbruik te verlagen en zo meer over te houden voor een leuker leven! Onze 11 energie bespaartips helpen u daarbij.


Tip 1: Energie besparen met ledverlichting

Een gemakkelijke, maar zeer efficiënte manier van energiebesparing: overstappen op ledverlichting. Niet alleen verbruiken ledlampen minder energie, ze zijn ook nog eens beter voor het milieu. Een mooi moment om uw lampen te vervangen, dus!


Tip 2: Energiezuinige apparaten

Bij de aankoop van een nieuw apparaat is het verstandig om op het energielabel te letten. Denk hierbij aan een energiezuinige droger of wasmachine, televisie of bijvoorbeeld een zuinige koelkast of vriezer.

Deze apparaten verbruiken doorgaans veel stroom. Energiebesparing is dus appeltje-eitje als u een zo zuinig mogelijk apparaat uitkiest. Dat scheelt namelijk weer in de stroomkosten. Wat duurder bij aanschaf, maar goedkoper op de lange termijn!


Tip 3: Waterverbruik verminderen

Wellicht heeft u er nog niet meteen aan gedacht, maar door uw waterverbruik te verminderen, kunt u flink op energie besparen. Wanneer u een heerlijk warme douche neemt of uw kleding wast, wordt water verwarmd en dat kost energie.

Een simpele manier van energiebesparing is daarom uw douchebeurt verkorten of investeren in een waterbesparende douchekop. Ook met uw dagelijkse was kunt u energie besparen. Was bijvoorbeeld op een lagere temperatuur of draai uw was - indien mogelijk - op een eco-programma


Tip 4: Gebruik een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat in huis, worden de verwarmingen in huis slim in- en uitgeschakeld. Dat betekent dat u zelf niet meer aan de knoppen hoeft te draaien. Op deze manier bespaart u vanzelf energie, omdat de thermostaat altijd op een efficiënte manier voor de beste temperatuur in huis zorgt. 


Tip 5: Besparen op energie? Gebruik de wasdroger minder vaak

Een wasdroger is natuurlijk hartstikke handig, want uw was is binnen een mum van tijd weer droog en heerlijk zacht. De keerzijde is dat een wasdroger veel energie verbruikt. Wanneer u op energie wilt besparen, is het verstandig om niet alle was in de wasdroger te drogen. Dat is overigens ook vaak beter voor uw kleding.

Gelukkig is het mogelijk dat uw was al redelijk droog uit de wasmachine komt. U kunt uw was namelijk op een hoog toerental centrifugeren. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was uit de machine komt. Houd er wel rekening mee dat kleding sneller kan slijten met een hoog toerental.


Tip 6: Energie besparen door sluipverbruik te voorkomen

Als iets zonde is, dan is het sluipverbruik! Stekkers die onnodig in het stopcontact zitten of apparaten die op stand-by staan, verbruiken namelijk stroom - ook als ze niet gebruikt worden.

Volgens Milieu Centraal zou een huishouden gemiddeld zelfs 450 kWh per jaar verbruiken met apparaten die op stand-by staan. Zonde, toch?! Voorkom sluipverbruik van deze stroomvreters en zet apparaten volledig uit en haal stekkers uit het stopcontact om elektriciteit te besparen. Benieuwd hoeveel sluipverbruik u in uw woning heeft? U komt erachter in onderstaande video.


Tip 7: Besparen op energie met een slimme meter

Wanneer u wilt besparen op energie, is het handig om te weten hoeveel energie u precies verbruikt. Een slimme meter helpt u daarbij! Met een slimme meter krijgt u namelijk inzicht in uw energieverbruik en kunt u gerichter op zoek naar manieren van energiebesparing!

Wilt u nóg gedetailleerder inzicht in uw energieverbruik? Dan is een energieverbruiksmanager in combinatie met een slimme meter een uitstekende optie! Zo wordt energie besparen gemakkelijk. U heeft keuze tussen de verbruiksmanager app van uw energieleverancier en onafhankelijke energie apps.


Tip 8: Isoleren om energie te besparen

Heeft uw woning een laag energielabel? Dan is het interessant om te investeren in een goede isolatie van uw woning. Een goed geïsoleerde woning houdt kou beter buiten de deur en warme lucht blijft juist langer in huis hangen.

Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen om uw woning te isoleren en sommige isolatiemaatregelen kunt u zelf uitvoeren! Uw woning isoleren is gunstig wanneer u wilt besparen op energie. Isolatie heeft namelijk een positief effect op uw energieverbruik en dus ook op uw energierekening

Wilt u energiebesparende maatregelen treffen, maar vindt u de investering te hoog? Kijk dan of u met uw maatregelen om energie te besparen in aanmerking komt voor een subsidie voor isolatie in uw gemeente.


Tip 9: Zelf duurzame energie opwekken

Een goede manier om op energie te besparen is door zelf uw duurzame energie op te wekken. Denk hierbij aan zonnepanelen, een windmolen voor thuis of de installatie van een zonneboiler.

Op deze manier draagt u een steentje bij aan het milieu én bespaart u op uw energierekening. Na een paar jaar heeft u uw investering alweer terugverdiend. Win-win, dus!


Tip 10: Meer energie besparen door gasvrij te wonen

Gas is duurder dan stroom, dus is het interessant om te besparen op gas. Een goede manier is om uw huidige cv-ketel te vervangen voor een warmtepomp. Deze installatie is een duurzaam alternatief voor een gasketel, werkt op elektriciteit en gebruikt bestaande warmte om energie op te wekken.

Wilt u helemaal geen gas meer in huis? Dan kunt u ook overwegen om niet meer te koken op gas, maar over te stappen op inductie. Voordeliger voor uw portemonnee en beter voor het milieu!


Tip 11: Kies voor een goedkope energieleverancier

Misschien een voor de hand liggende tip, maar een goedkope energieleverancier kan u helpen te besparen op uw energiekosten. Wanneer u een nieuw energiecontract af wilt sluiten, is het handig om te weten waar u precies op moet letten.

Het moment van overstappen, de tarieven voor energie en de eventuele korting spelen allemaal een rol in de uiteindelijke prijs die u gaat betalen. Kies dus verstandig.


Energie besparen met UnitedConsumers

Bij ons profiteert u altijd van scherpe energietarieven. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u weten hoeveel u kunt besparen? 

Bereken mijn tarieven


Energiebesparende maatregelen

Naast onze tips, gaat energiebesparing natuurlijk ook gepaard met energiebesparende investeringen. Denk hierbij aan het laten plaatsen van vloerisolatie, spouwmuurisolatie of HR+++ isolatieglas. Hoeveel kunt u besparen op gas met energiebesparende maatregelen? Dat ziet u in onderstaande tabel:

Energiebesparende maatregelen Soort woning Eenmalige kosten Subsidie Mogelijke energiebesparing per jaar
Vloerisolatie Tussenwoning € 1.500 € 500 € 250
Vloerisolatie Hoekwoning € 1.500 € 500 € 260
Vloerisolatie Vrijstaand huis € 2.900 € 1.000 € 500
Dakisolatie Tussenwoning € 4.200 € 1.700 € 800
Dakisolatie Hoekwoning € 4.400 € 1.900 € 800
Dakisolatie Vrijstaand huis € 8.600 € 3.600 € 1.600
Spouwmuurisolatie Tussenwoning € 1.000 € 310 € 320
Spouwmuurisolatie Hoekwoning € 2.400 € 800 € 800
Spouwmuurisolatie Vrijstaand huis € 3.500 € 1.100 € 1.200
HR++ glas in huidige kozijnen Tussenwoning € 3.000 € 1.000 € 160 (dubbel glas) € 380 (enkel glas)
HR++ glas in huidige kozijnen Hoekwoning € 3.800 € 1.300 € 200 (dubbel glas) € 500 (enkel glas)
HR++ glas in huidige kozijnen Vrijstaand huis € 4.500 € 1.500 € 240 (dubbel glas) € 550 (enkel glas)
Bron: verbeterjehuis.nl

Ook interessant voor u
 

vaste lasten overzicht

Wat betaal ik maandelijks voor mijn vaste lasten?

> Lees meer

 

gas besparen

Met deze tips kunt u eenvoudig gas besparen

> Lees meer

 

stroom besparen

Gemakkelijk stroom besparen met deze tips

> Lees meer

 

Blog homepage