Contact
Mijn UnitedConsumers

Elektriciteit opwekken: hoe kan ik zelf stroom opwekken?

Zelf stroom opwekken is een wens van veel mensen. Niet alleen is het goed voor het milieu, maar ook is het voordelig voor uw portemonnee en kan het een waardevermeerdering zijn voor uw woning! Hoe kunt u zelf energie opwekken?

energie opwekken

 

Zelf energie opwekken

Energie opwekken is een voordelige manier om bij te dragen aan het klimaat. Hoewel er een investering nodig is om zelf energie op te wekken, verdient u dit uiteindelijk terug doordat uw energierekening omlaag gaat. Afhankelijk van de installatie die u in uw woning heeft om energie op te wekken, kunt u deels of zelfs volledig zelfvoorzienend zijn. Zelf energie opwekken is daarom een goed idee! 


Duurzame energie opwekken: de mogelijkheden

Er zijn verschillende manieren om zelf energie op te wekken. Denk aan zonnepanelen, een warmtepomp, zonnecollectoren (zonneboiler) of een windmolen voor thuis. Hoe wilt u energie opwekken?

 

Energie opwekken met een warmtepomp

Met een warmtepomp kunt u uw woning duurzaam verwarmen. Er zijn grofweg drie verschillende soorten warmtepompen: een volledig elektrische warmtepomp, hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp.

 • Volledig elektrische warmtepomp: dit type verwarmt uw woning en zorgt voor warm water. Voor een volledig elektrische warmtepomp is een goede isolatie van uw woning een vereiste.
   
 • Hybride warmtepomp: dit type werkt samen met uw cv ketel. De cv ketel springt bij op het moment dat het erg koud is en de cv ketel zorgt tevens voor warm water.
   
 • Ventilatiewarmtepomp: dit (kleine) type haalt warmte uit de ventilatielucht en is geschikt voor woningen met een mechanische ventilatie. De ventilatiewarmtepomp werkt vaak samen met de cv ketel.

 

Stroom opwekken met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn steeds vaker te zien in het straatbeeld en dat is niet onterecht. Energie opwekken met zonnepanelen is namelijk niet alleen duurzaam en voordelig voor uw portemonnee, zonnepanelen zorgen ook voor een waardevermeerdering van uw woning. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen:

 • Monokristallijn: dit type zonnepaneel bestaat uit één kristal en heeft een zwarte kleur. Dit type levert het hoogste vermogen en heeft ook nog eens het hoogste rendement. Een monokristallijne zonnepaneel is kwalitatief uitstekend, maar wel het duurste type zonnepaneel.
   
 • Polykristallijn: in dit type zonnepaneel zitten meerdere grove kristallen verwerkt en deze panelen hebben een blauwe kleur. Polykristallijne zonnepanelen zijn vaak gunstiger geprijsd dan monokristallijne zonnepanelen. Op het gebied van rendement verschillen ze weinig van de monokristallijne zonnepanelen. Dat maakt een polykristallijne zonnepaneel een uitstekende keuze.
   
 • Hybride zonnepanelen: dit type wekt stroom en warmte op. Het rendement is zeer hoog en het voordeel is dat er maar één installatie nodig is en het gehele dak er hetzelfde uitziet. Het nadeel is dat dit type duurder is dan gewone zonnepanelen.
   
 • Amorf zonnepaneel: deze 'dunne-film' zonnepanelen bevatten geen kristallen en zijn daardoor zeer buigzaam. Ze zijn het minst rendabel en minder geschikt voor daken. Hoewel deze zonnepanelen goedkoper zijn dan de monokristallijn of polykristallijn, zijn ze financieel gezien minder interessant in aanschaf, door de lage stroomopbrengst. 

 

Energie opwekken met een zonneboiler

Een zonneboiler is een duurzame installatie en maakt geen gebruik van aardgas. Een zonneboiler verwarmt water namelijk door middel van zonnecollectoren op het dak. Het warme water kan direct gebruikt worden en wordt opgeslagen in een voorraadvat dat u plaatst in huis of op uw dak.

In de zomer levert een zonneboiler bijna al het warme water. In de winter lukt dit vaak minder goed, omdat er dan minder zonlicht is. In dat geval kan de cv ketel, hr ketel of warmtepomp bijspringen.


 

Elektriciteit opwekken met windenergie

Een kleine windmolen voor thuis komt in vele soorten en maten. Zo kan een windmolen thuis op uw dak of in uw tuin geplaatst worden. Een windmolentje voor op het dak is natuurlijk een heel stuk kleiner dan een kleine - 15 meter hoge - windmolen voor in de tuin. 

Voor het plaatsen van een kleine windmolen heeft u een omgevingsvergunning nodig. Deze kunt u aanvragen bij de gemeente. De gemeente kijkt vervolgens of de windmolen wel past bij de omgeving en deze geen overlast veroorzaakt. Indien u interesse heeft in een windmolen voor thuis, dan is het verstandig om eerst de vergunning te regelen voordat u een kleine windmolen aanschaft.


 

Duurzame energieopwekking door de energieleverancier

Is het zelf opwekken van energie nog een te grote stap voor u? Dan kunt u natuurlijk ook kiezen voor een energieleverancier die groene én goedkope energie levert. In dat geval bent u bij ons aan het juiste adres, want u profiteert altijd van 100% Nederlandse groene stroom geleverd en voordelige energietarieven. Benieuwd hoeveel u kunt besparen?

Bereken mijn tarieven


Ook interessant voor u
 

stroomverbruik zonder gas

Wat is mijn stroomverbruik zonder gas?

> Lees meer

 

warmtepomp energieverbruik

Verwarmen met een warmtepomp: dit is het energieverbruik

> Lees meer

 

huis elektrisch verwarmen

Tips bij het afsluiten van een nieuw energiecontract

> Lees meer

 

Blog homepage