Energielabel elektrische apparaten

Op het energielabel van uw apparaten kunt u aflezen hoe energiezuinig uw apparaat is. Welke informatie vindt u nog meer op het energielabel van apparaten? En wanneer zijn apparaten energiezuinig?

Energielabel apparaten

 

Energielabel elektrische apparaten

Het energielabel van apparaten loopt over het algemeen van A tot en met G. Energielabel A is zuinig en G is dat niet. Er wordt regelmatig opnieuw bepaald aan welke eisen nieuwe, elektronische apparaten dienen te voldoen. Zo dienen bijvoorbeeld de nieuwste ovens in 2020 minimaal over energielabel A te beschikken. Oudere modellen die te koop zijn, kunnen uiteraard een lager energielabel hebben.

Dankzij het energielabel ziet u direct hoeveel het apparaat jaarlijks verbruikt in kWh. Ook ziet u op het energielabel van apparaten hoe energie-efficiënt uw apparaat is. Door het energielabel te raadplegen, weet u zeker dat u een energiezuinig apparaat in huis haalt. Op het energielabel is, naast het energieverbruik, nog veel meer informatie te vinden. Wij zetten daarom de energielabels van de meest gebruikte apparaten in huis voor u op rij.


 

Wasmachine energielabel

Het hoogste wasmachine energielabel is energielabel A+++. Fabrikanten van wasmachines hanteren nog een extra indeling, namelijk A+++ 10/20/30/40 of 50%. Wasmachines met een percentage achter het energielabel zijn nóg zuiniger dan het energielabel A+++.

Verder ziet u op een wasmachine energielabel het energieverbruik in kWh en het waterverbruik per jaar (kraantje), de capaciteit in kg (het T-shirt) en ziet u het centrifugeresultaat - uitgedrukt in een klasse. Daarnaast ziet u het geluidsniveau van het wassen (luidspreker met water) en het centrifugeren (luidspreker met tol).

Energielabel wasmachine

 

Energielabel afzuigkap

Het energielabel van een afzuigkap loopt van A tot G. Op het energielabel van de afzuigkap wordt uitgegaan van een dagelijks verbruik van 60 minuten. De grote zwarte pijl geeft aan hoe energiezuinig uw afzuigkap is.

Onderaan het energielabel ziet u nog enkele pictogrammen staan, zoals de verlichting; hoe energiezuinig zijn de lampen? Ook ziet u hoe energiezuinig de afzuigkap lucht afvoert (te zien bij de ventilator), het vet tegenhoudt (de druppeltjes) én wat het geluidsniveau is (de luidspreker).

Energielabel afzuigkap


 

Energielabel cv ketel

Op het energielabel van een CV ketel (combiketel) vindt u de energie-efficiëntieklassen van de verwarming en warm water. Het label is dus opgesplitst in twee kolommen, weergegeven met een pictogram van een kraantje en van een radiator. Op dit moment is A+++ het hoogste energielabel voor de verwarming en A+ voor warm water. 

Naast de verwarming en warm water, ziet u informatie over het niveau van het geluid. Ook wordt de warmteafgifte in kilowatt aangegeven. Het klokje geeft aan of uw CV ketel kan worden ingesteld dat het alleen maar aanslaat in de daluren. 

Energielabel cv ketel


 

Energielabel koelkast en vriezer

De nieuwste koelkasten en vriezers zijn verplicht om een energielabel A+ te hebben. Uiteraard betekent een hoger energielabel een hoger prijskaartje. Tóch is een energiezuinige koelkast beter voor uw portemonnee; het zal u toch wat geld schelen op uw jaarafrekening. Hierdoor houdt u geld over voor een leuker leven!

Naast hoe energiezuinig het apparaat is, ziet u ook het energieverbruik in kWh per jaar (annum). Ook wordt de inhoud van uw koelkast (het melkpakje) en het vriesgedeelte (het sneeuwvlokje) uitgedrukt in liters. Daarnaast ziet u het geluidsniveau in decibel.

Energielabel koelkast


 

Energielabel ovens

De nieuwste ovens hebben tegenwoordig energielabel A. Het zuinigste energielabel voor een oven is A+++. Bij ovens wordt er gekeken naar het energieverbruik per cyclus - oftewel kWh/cycle. U ziet op het energielabel twee verschillende pictogrammen die beide kWh/cycle weergeven; de hetelucht oven (met de ventilator) en de gewone oven (met het streepje boven en onder, zonder ventilator).

Naast het energieverbruik, ziet u ook de inhoud van de oven uitgedrukt in liters. U kunt zich wel voorstellen dat kleinere ovens energiezuiniger zijn dan grotere varianten.

Energielabel oven


 

Energielabel televisie

Iedere week besteden we aardig wat uurtjes achter de televisie. Het aanschaffen van een energiezuinige tv kan daarom aardig wat centjes schelen. Dankzij het energielabel kunt u het stroomverbruik van televisies met elkaar vergelijken.

Momenteel loopt het energielabel van televisies van A+++ tot D. Naast de energieklasse van de televisie, ziet u ook hoeveel kWh stroom het apparaat verbruikt per jaar. Ook ziet u of er een uit-schakelaar aanwezig is, wat het vermogen is in gebruiksstand (Watt) en het beeldschermdiagonaal. 

Energielabel televisie

 

Energielabel vaatwasser

Een vaatwasser is een apparaat dat iedereen graag in huis wil hebben. Toch verbruikt een vaatwasser redelijk wat energie. Het loont daarom om te investeren in een energiezuinig apparaat. De allerzuinigste vaatwassers hebben een energielabel A+++. A+ is het minimale energielabel dat een nieuwe vaatwasser dient te hebben. 

Op het energielabel van een vaatwasser ziet u, naast de energieklasse en het energieverbruik (kWh) per jaar (annum), het waterverbruik in liters (kraantje), het droogresultaat - aangegeven met een klasse, de capaciteit van het apparaat en het geluidsniveau in decibel.

Energielabel vaatwasser

 

Energielabel lampen

Er is niks zo fijn als goede verlichting in huis. Toch kunt u aardig wat geld besparen als u kiest voor energiezuinige lampen. U kunt uw energieverbruik van licht bijvoorbeeld al halveren als u gloeilampen vervangt door ledlampen.

Het loont om te investeren in energiezuinige apparaten, dus ook lampen. Kijk daarom goed naar het energielabel! Op het energielabel van lampen ziet u de energieklasse dat wordt aangegeven met een zwarte pijl. Verder ziet u het energieverbruik in kWh per 1.000 uur. 

Energielabel verlichting

Aanbevolen voor u


 

Blog homepage