Contact
Mijn UnitedConsumers

Energielabel elektrische apparaten

Op het energielabel van uw apparaten kunt u aflezen hoe energiezuinig uw apparaat is. Welke informatie vindt u nog meer op het energielabel van apparaten? En wanneer zijn apparaten energiezuinig?

Energielabel apparaten

 

Wat is een energielabel?

Het energielabel is, zoals de naam al zegt, een label dat onder andere aangeeft hoe energiezuinig het elektrische apparaat is. Het energielabel van apparaten loopt van A tot en met G. Energielabel A is zuinig en G is dat niet. Door het energielabel te raadplegen, weet u zeker dat u energiezuinig apparaten in huis haalt!

Op het energielabel is, naast het energieverbruik, nog veel meer informatie te vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld direct zien hoeveel het apparaat jaarlijks verbruikt in kWh. Ook ziet u op het energielabel van apparaten hoe energie-efficiënt uw apparaat is. 


 

Nieuw energielabel apparaten

Er wordt regelmatig opnieuw bepaald aan welke eisen nieuwe, elektronische apparaten dienen te voldoen. Zo werd vanaf 1 maart 2021 een nieuw energielabel voor bepaalde elektrische apparaten gelanceerd. Het nieuwe energielabel geldt voor wasmachines, wasdroogcombinaties, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen. Het nieuwe energielabel heeft een schaal van A t/m G.

De verandering op het energielabel zorgt voor duidelijkheid en is eerlijker dan het energielabel voorheen was. Het kan zo zijn dat energiezuinige apparaten voorheen in klasse A+ of hoger vielen, en met het nieuwe energielabel in klasse C of lager vallen. Producten die volgens het nieuwe energielabel in klasse A vallen, zijn zeer energiezuinig.

Producten met een oud energielabel

Indien u op zoek gaat naar een nieuw apparaat, dan is het mogelijk dat u nog oude energielabels tegenkomt in de winkel. Hoewel de nieuwe energielabels per 1 maart 2021 verplicht op de eerdergenoemde productgroepen moesten staan, mochten winkels huidige producten met oude energielabels nog wel uitverkopen. Alle nieuwe producten zijn wel voorzien van het nieuwe energielabel.


 

Energielabel apparaten

Wij zetten de energielabels van de meest gebruikte apparaten in huis voor u op rij.

Wasdroger en wasmachine energielabel

Per 1 maart 2021 werd er een nieuw energielabel voor wasdrogers en wasmachines verplicht gesteld. Het hoogste energielabel voor wasdrogers en wasmachines is energielabel A. De volgende informatie vindt u op het energielabel voor wasmachines en wasdrogers:

 • Geluidsemissies.
 • Duur voor 1 cyclus.
 • Energie-efficiëntieklasse(n).
 • Waterverbruik voor 1 cyclus.
 • Energieverbruik voor 100 cycli.
 • QR code voor gedetailleerde productinformatie in de ERPEL (European Product Database for Energy Labelling).
 
Energielabel wasmachine
 

Bron: Europese Commissie


Energielabel afzuigkap

Het energielabel van een afzuigkap loopt van A tot G. Op het energielabel van de afzuigkap wordt uitgegaan van een dagelijks verbruik van 60 minuten. De grote zwarte pijl geeft aan hoe energiezuinig uw afzuigkap is. Onderaan het energielabel ziet u nog enkele pictogrammen staan, zoals de verlichting; hoe energiezuinig zijn de lampen? Ook ziet u hoe energiezuinig de afzuigkap lucht afvoert (te zien bij de ventilator), het vet tegenhoudt (de druppeltjes) én wat het geluidsniveau is (de luidspreker).

 

Energielabel afzuigkap

 

Energielabel cv ketel

Op het energielabel van een cv ketel (combiketel) vindt u de energie-efficiëntieklassen van de verwarming en warm water. Het label is dus opgesplitst in twee kolommen, weergegeven met een pictogram van een kraantje en van een radiator. Op dit moment is A+++ het hoogste energielabel voor de verwarming en A+ voor warm water. 

Naast de verwarming en warm water, ziet u informatie over het niveau van het geluid. Ook wordt de warmteafgifte in kilowatt aangegeven. Het klokje geeft aan of uw cv ketel kan worden ingesteld dat het alleen maar aanslaat in de daluren. 

 

Energielabel cv ketel

 

Energielabel koelkast en vriezer

De meest zuinige koelkasten en vriezers hebben energielabel A. Uiteraard betekent een hoger energielabel een hoger prijskaartje. Tóch is een energiezuinige koelkast beter voor uw portemonnee; het zal u toch wat geld schelen op uw jaarafrekening. Hierdoor houdt u geld over voor een leuker leven! De volgende informatie vindt u op het energielabel voor koelkasten en vriezers:

 • Opslagvolume.
 • Energieverbruik.
 • Geluidsemissies.
 • Energie-efficiëntieklasse.
 • Of er een vriesvak aanwezig is.
 • Eventueel: aanwezigheid van wijnbewaarkasten en hoeveel flessen gekoeld kunnen worden.
 • QR-code voor gedetailleerde productinformatie in de ERPEL (European Product Database for Energy Labelling).
 

Energielabel koelkast

 

Bron: Europese Commissie


Energielabel ovens

De nieuwste ovens hebben tegenwoordig energielabel A. Het zuinigste energielabel voor een oven is A+++. Bij ovens wordt er gekeken naar het energieverbruik per cyclus - oftewel kWh/cycle. U ziet op het energielabel twee verschillende pictogrammen die beide kWh/cycle weergeven; de hetelucht oven (met de ventilator) en de gewone oven (met het streepje boven en onder, zonder ventilator).

Naast het energieverbruik, ziet u ook de inhoud van de oven uitgedrukt in liters. U kunt zich wel voorstellen dat kleinere ovens energiezuiniger zijn dan grotere varianten.

 

Energielabel oven

 

Energielabel televisie

Het energielabel voor televisies (en andere beeldschermen) loopt van klasse A t/m G. Energielabel A is het meest zuinig en energielabel G is het minst zuinig. De volgende informatie vindt u op het energielabel voor televisies en andere displays:

 • Energie-efficiëntieklasse.
 • Energieverbruik bij HDR beeld.
 • Beeldschermresolutie in pixels.
 • Energie efficiëntie bij HDR beeld.
 • Beeldschermdiagonaal in cm en inches.
 • Stroomverbruik van de televisie in kWh.
 • QR-code voor gedetailleerde productinformatie in de ERPEL (European Product Database for Energy Labelling).

Energielabel vaatwasser

Een vaatwasser met energielabel A is het meest zuinig en een vaatwasser met energielabel G is het minst zuinig. De volgende informatie vindt u op het energielabel voor vaatwassers:

 • Geluidsemissies.
 • Energie-efficiëntieklasse.
 • Waterverbruik voor 1 cyclus.
 • Capaciteit van de vaatwasser.
 • Energieverbruik per 100 cycli.
 • Duur van het eco-programma.
 • QR-code voor gedetailleerde productinformatie in de ERPEL (European Product Database for Energy Labelling).
 
Energielabel vaatwasser
 

Bron: Europese Commissie


Energielabel lampen

Het loont om te investeren in energiezuinige apparaten, dus ook lampen. Kijk daarom goed naar het energielabel! Op het energielabel van lampen ziet u de energieklasse dat wordt aangegeven met een zwarte pijl. Verder ziet u het energieverbruik in kWh per 1.000 uur.

Goed om te weten: vanaf 1 september 2021 is ook het energielabel van lampen veranderd. Voor het energielabel wordt de klasse A t/m G aangehouden. Verder zal ook het energieverbruik in kWh per 1.000 uren op het energielabel komen te staan en bevat het nieuwe energielabel ook een QR-code voor gedetailleerde productinformatie in de ERPEL (European Product Database for Energy Labelling).

 
Energielabel verlichting
 

 

Energiezuinige apparaten: het voordeel

U vraagt zich misschien af wat nu precies het voordeel is van energiezuinige apparaten in huis? Dat is heel simpel! Het voordeel van energiezuinige apparaten in huis is dat u minder energie verbruikt, waardoor u verzekerd bent van een lagere energierekening. En een lagere energierekening betekent: meer over voor de leuke dingen in het leven!

Wilt u naast uw energiezuinige apparaten ook nog eens profiteren van een voordelig tarief? Kijk dan of energie afnemen bij UnitedConsumers iets is voor u!

Bereken mijn voordeel


Ook interessant voor u
 

energie besparen wasmachine droger

Energie besparen met de wasmachine en droger

> Lees meer

 

Appen achter het stuur

Elektriciteit besparen: tips voor besparen op stroom

> Lees meer

 

Verbruik oven

Stroomverbuik oven: 10 bespaartips op een rij!

> Lees meer

 

Blog homepage