Energieverbruiksmanager: weet wat u verbruikt

Een energieverbruiksmanager geeft u inzicht in uw energieverbruik. Hartstikke handig dus! Zeker wanneer u wilt besparen op stroom of besparen op gas en uw energierekening wilt verlagen. Hoe werkt een energieverbruiksmanager en wat zijn de voordelen ervan? 

energieverbruiksmanager

 

Wat is een energieverbruiksmanager?

Een energieverbruiksmanager werkt samen met de slimme meter in uw meterkast. Iedereen in Nederland krijgt uiteindelijk een slimme meter in zijn of haar woning, maar de kans is groot dat u momenteel al een slimme meter heeft.

Door een slimme meter met een energieverbruiksmanager te combineren, krijgt u een gedetailleerd inzicht in uw energieverbruik. De slimme meter en de energieverbruiksmanager werken dus samen.

Een energieverbruiksmanager kan fysiek geïnstalleerd worden in huis, maar ook is het mogelijk om een energieverbruiksmanager app op uw smartphone te installeren. Zo wordt het besparen op uw energierekening gemakkelijk en ziet u direct hoeveel u verbruikt. 


 

Wat kunt u met een energieverbruiksmanager?

Wanneer u een energieverbruiksmanager installeert in uw meterkast of via een app op uw telefoon, krijgt u uw verbruik in overzichtelijke tabellen en grafieken te zien. Afhankelijk van het soort energieverbruiksmanager dat u kiest, kunt u verschillende acties ondernemen. Wij zetten enkele voorbeelden voor u op een rij:

 • Inzicht in uw realtime verbruik.
 • Ontvang tips om energie te besparen.
 • Het meten van de productie van zonnepanelen.
 • Doelen instellen wat u wilt verbruiken op een dag.
 • Het energieverbruik van afzonderlijke apparaten meten.
 • De momenten inzien wanneer u veel of juist weinig energie verbruikt.
 • Energieverbruik vergelijken met eerdere periodes of andere huishoudens.

 

Voordelen van een energieverbruiksmanager

Een energieverbruiksmanager biedt diverse voordelen. Met een energieverbruiksmanager wordt het namelijk gemakkelijk om grip te krijgen op uw daadwerkelijke verbruik, krijgt u duidelijk resultaten te zien van uw energiebesparing, kunt u sluipverbruik opsporen en wordt u achteraf niet verrast door een hoge naheffing. 


 

Energieverbruiksmanager app: waar op letten?

Zoals eerder benoemd, kunt u kiezen uit een energieverbruiksmanager die in uw meterkast geïnstalleerd wordt, of een energieverbruiksmanager app op uw smartphone. Welke energieverbruiksmanager het beste bij u past, is natuurlijk afhankelijk van uw voorkeuren. Er zijn tal van energieverbruiksmanagers en iedere energieverbruiksmanager heeft eigen, unieke functies. En natuurlijk wilt u de beste energiemanager! Ons advies is daarom om voor een energieverbruiksmanager te kiezen met de volgende mogelijkheden:

 • Een energieverbruiksmanager waarmee u zelf periodes kunt kiezen en vergelijken.
 • Een energieverbruiksmanager die per dag, uur of zelfs op het moment zelf uw verbruik laat zien.
 • Een energieverbruiksmanager die de mogelijkheid biedt om streefdoelen in te stellen. Zo wordt besparen op energie nóg leuker!
 • Een energieverbruiksmanager die zowel uw gas- als stroomverbruik weergeeft. Zo ziet u in één opslag wat uw totale energieverbruik is.
 • Kies voor een energieverbruiksmanager die laat zien welk apparaat de meeste energie verbruikt of in welke kamer het hoge energieverbruik wordt veroorzaakt.

Aanbevolen voor u


 

Blog homepage