UnitedConsumers
Achtergrond

Energieverbruiksmanager: weet wat je verbruikt

Een energieverbruiksmanager geeft je inzicht in je energieverbruik. Hartstikke handig dus! Zeker wanneer je wilt besparen op stroom of besparen op gas en je energierekening wilt verlagen. Hoe werkt een energieverbruiksmanager en wat zijn de voordelen ervan? 

Wat is een energieverbruiksmanager?

Een energieverbruiksmanager werkt samen met de slimme meter in je meterkast. Door een slimme meter met een energieverbruiksmanager te combineren, krijg je een gedetailleerd inzicht in je energieverbruik. De slimme meter en de energieverbruiksmanager werken dus samen. Een energieverbruiksmanager kan fysiek geïnstalleerd worden in huis, maar ook is het mogelijk om een energieverbruiksmanager app op je smartphone te installeren. Zo wordt het besparen op je energierekening gemakkelijk en zie je direct hoeveel je verbruikt. 

Energieverbruiksmanager functies

Wanneer je een energieverbruiksmanager installeert in je meterkast of via een app op je telefoon, krijg je jouw verbruik in overzichtelijke tabellen en grafieken te zien. Afhankelijk van het soort energieverbruiksmanager dat je kiest, kun je verschillende acties ondernemen. Wij zetten enkele voorbeelden voor je op een rij:

 • Inzicht in je realtime verbruik.
 • Ontvang tips om energie te besparen.
 • Het meten van de productie van zonnepanelen.
 • Doelen instellen wat je wilt verbruiken op een dag.
 • Het energieverbruik van afzonderlijke apparaten meten.
 • De momenten inzien wanneer je veel of juist weinig energie verbruikt.
 • Energieverbruik vergelijken met eerdere periodes of andere huishoudens.

Voordelen van een energieverbruiksmanager

Een energieverbruiksmanager biedt diverse voordelen. Met een energieverbruiksmanager wordt het namelijk gemakkelijk om grip te krijgen op je daadwerkelijke verbruik, krijg je duidelijk resultaten te zien van je energiebesparing, kun je sluipverbruik opsporen en word je achteraf niet verrast door een hoge naheffing. 

Energieverbruiksmanager app: waar op letten?

Zoals eerder benoemd, kun je kiezen uit een energieverbruiksmanager die in je meterkast geïnstalleerd wordt, of een energieverbruiksmanager app op je smartphone. Welke energieverbruiksmanager app het beste bij je past, is natuurlijk afhankelijk van je voorkeuren.

Kies de beste energieverbruiksmanager

Er zijn tal van energieverbruiksmanagers en iedere energieverbruiksmanager heeft eigen, unieke functies. En natuurlijk wil je de beste energieverbruiksmanager! Ons advies is daarom om voor een energieverbruiksmanager te kiezen met de volgende mogelijkheden:

 • Een energieverbruiksmanager waarmee je zelf periodes kunt kiezen en vergelijken.
 • Een energieverbruiksmanager die per dag, uur of zelfs op het moment zelf je verbruik laat zien.
 • Een energieverbruiksmanager die de mogelijkheid biedt om streefdoelen in te stellen. Zo wordt besparen op energie nóg leuker!
 • Een energieverbruiksmanager die zowel je gas- als stroomverbruik weergeeft. Zo ziet je in één opslag wat je totale energieverbruik is.
 • Kies voor een energieverbruiksmanager die laat zien welk apparaat de meeste energie verbruikt of in welke kamer het hoge energieverbruik wordt veroorzaakt.

Inzicht in je verbruik bij UnitedConsumers

Heb je voordelig stroom en/of gas via UnitedConsumers? Dan zie je in Mijn UnitedConsumers jouw energieverbruik per maand, week en per dag. Bovendien ontvang je elke maand tips om energie te besparen. En hoe meer energie je bespaart, hoe meer je overhoudt voor andere leuke dingen!

Energie van UnitedConsumers

Wil je maandelijks besparen op je energierekening? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bij ons kies je voor voordelige energietarieven, zodat je meer overhoudt voor een leuker leven! Wil je weten hoeveel je kunt besparen?


Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies