Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Gas besparen: de 14 beste tips om te besparen op gasverbruik

Gas besparen is makkelijker dan u denkt. U kunt letten op uw gasverbruik in huis, maar ook energiebesparende maatregelen treffen. Besparen op gasverbruik betekent immers een lagere energierekening. Dat is goed voor het milieu én voor uw portemonnee. Bent u benieuwd hoe u kunt besparen op gas? Wij helpen u graag met onze tips!

Energie besparen tips voor gas besparen

Besparen op gasverbruik

Onze energierekening bestaat voor ruim 40% uit de kosten voor gas. Aangezien gas duurder is dan stroom, is dit over het algemeen de grootste kostenpost op onze energierekening. Genoeg reden dus om te besparen op gas! In huis wordt gas gebruikt voor bijvoorbeeld: het gasfornuis, het verwarmen van warm water en het verwarmen van uw huis. Volledig gasvrij - of energieneutraal - leven is misschien een brug te ver en dat hoeft ook helemaal niet. Met kleine aanpassingen kunt u namelijk al flink besparen op gas.


Tip 1: Besparen op gas door de verwarming lager te zetten

Besparen op gasverbruik begint bij het lager zetten van de verwarming. U merkt er gevoelsmatig weinig van, maar hiermee kunt u al tientallen euro's per jaar besparen. Ook kunt u uw radiator in de nacht beter op 15 graden zetten, want een huis verwarmen tijdens het slapen betekent onnodig gasverbruik. Heeft u vloerverwarming? Dan raden wij u aan om de thermostaat op 17 graden te zetten. Deze kleine aanpassing zorgt er al voor dat u flink kunt besparen op gas!


Tip 2: Verwarm alleen waar nodig

Zet de verwarming alleen aan in ruimtes waar u aanwezig bent en sluit deuren van ruimtes waar u niet aanwezig bent. Ruimtes onnodig verwarmen zorgt voor hogere kosten. Het sluiten van deuren zorgt tevens voor minder tocht. Dit is gunstig wanneer u wilt besparen op gasverbruik, want zo hoeft de verwarming minder hard te werken.


Tip 3: Zorg voor voldoende verse lucht

Verse lucht kan beter en sneller verwarmd worden dan 'oude' vochtige lucht. Het klinkt misschien gek, maar zet uw ramen even op om het huis te ventileren en zet daarna pas de verwarming weer aan. De lucht wordt sneller warm, waardoor u minder hoeft te stoken. Daarmee kunt u dus gas besparen!


Tip 4: Korter douchen en minder in bad

Besparen op gasverbruik? Douche dan minder lang! Een paar minuten korter douchen heeft een positief effect op uw gasverbruik. Wanneer u wilt besparen op de gasrekening, is het daarnaast verstandig om minder vaak een bad te nemen. Met een bad gebruikt u namelijk drie keer zoveel water dan met een douche. 


Tip 5: Besparen op gasverbruik met een waterbesparende douchekop

Gebruik een waterbesparende douchekop om tot wel 60% minder water te verbruiken. Is het douchen dan ook minder comfortabel? Nee, absoluut niet! Het verschil tussen een waterbesparende douchekop en een normale douchekop merkt u nauwelijks. Groot voordeel: u bespaart er veel warm water - en dus gas - mee.


Tip 6: Laat de kraan niet langer lopen dan nodig

Of het nu gaat om het poetsen van uw tanden of het doen van de afwas: het onnodig laten lopen van (warm) water is zonde. Laat de waterkraan daarom niet langer of harder lopen dan nodig en maak een sopje voor de afwas. Zo bespaart u niet alleen op uw gasverbruik, maar ook op uw waterverbruik.  


Tip 7: Besparen op gasverbruik door beter isolatie

Het isoleren van uw woning is een van de beste tips voor het besparen op energieMet een goede isolatie kunt u flink besparen op gas. De verwarming hoeft immers minder hoog gezet te worden en u houdt de warmte beter vast. Vormen van woningisolatie zijn spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie.


Tip 8: Kies voor HR glas 

Kies daarnaast voor HR glas, HR++ of triple glas in plaats van enkel of gewoon dubbel glas. Zo houdt u de warmte veel beter binnen en hoeft u dus minder te stoken! Goed om te weten: voor het treffen van energiebesparende maatregelen, zoals uw huis isoleren, kunt u een energie subsidie krijgen vanuit de overheid.


Tip 9: Gebruik tochtstrips

Heeft u last van tocht in uw woning? Maak dan gebruik van tochtstrips om naden en kieren te dichten. Zo kan er namelijk geen warmte wegglippen uit uw woning en dat beteken dat u kunt besparen op gas.


Tip 10: Kies voor een HR-ketel

Heeft u een nieuwe CV-ketel nodig? Kies dan voor een HR-ketel. Een HR-ketel is zeer zuinig en daarmee een slimme investering voor iedereen die wil besparen op gasverbruik. Kiest u daarnaast ook voor een slimme thermostaat? Dan helpt deze thermostaat u bij het energiezuinig verwarmen van uw woning. De slimme thermostaat stemt de verwarming namelijk automatisch af op uw gedrag. 


Tip 11: Besparen op gas? Kies voor een zonneboiler

Met een zonneboiler kunt u uw gasverbruik tot wel 30% laten dalen. Een interessante optie dus! Een zonneboiler verwarmt het leidingwater met behulp van de zon. Al het warme water wordt opgeslagen in een warmteaccu. Is het water in de boiler niet op temperatuur? Dan springt de ketel bij om uw water te verwarmen. Een zonneboiler is een flinke investering, maar u kunt een subsidie voor een zonneboiler aanvragen via de overheid.


Tip 12: Investeren in een WTW-installatie

Een WTW-installatie staat voor 'warmteterugwinning' en deze duurzame installatie helpt u bij het besparen op gas. Met een WTW-installatie wordt de restwarmte van afgevoerde lucht overgedragen aan de koude lucht. De koude lucht wordt vervolgens omgezet in warme lucht, zonder dat daar gas voor gebruikt hoeft te worden. U kunt kiezen uit een WTW-installatie voor warm water of een WTW-installatie voor warme lucht.


Tip 13: Investeren in een warmtepomp

Wilt u helemaal van aardgas af? Dan is een warmtepomp een goede keuze. De warmtepomp verwarmt uw huis en uw water op een duurzame manier. Een warmtepomp werkt op stroom en zet warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater om in de juiste temperatuur. Let op: uw woning is alleen geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp indien uw woning goed geïsoleerd is. Wilt u uw huis energiezuinig maken? Dan is het mogelijk om een subsidie aan te vragen wanneer u energiebesparende maatregelen treft voor uw woning. 


Tip 14: Gas besparen? Kies voor een goedkope energieleverancier

Misschien een voor de hand liggende tip, maar een goedkope energieleverancier kan u helpen om op uw gaskosten te besparen. Wanneer u een nieuw energiecontract af wilt sluiten, dan is het handig om te weten waar u precies op moet letten.

Het moment van overstappen, de tarieven voor energie en de eventuele welkomstkorting spelen allemaal een rol in de uiteindelijke prijs die u gaat betalen. 

Gas besparen met UnitedConsumers

Onze gasprijzen liggen altijd 10% lager dan de Gemiddelde Landelijke Energieprijs en bovendien ontvangt u altijd een mooie welkomstbonus. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u weten hoeveel u kunt besparen? Start dan direct met gas vergelijken!

 

Gasprijzen vergelijken


Postcode
Huisnr.
 

Besparen op gasverbruik: wat kunt u nog meer doen?

Wanneer u alle bovenstaande tips opvolgt, vermindert u uw gasverbruik en dus uw gaskosten. Wat kunt u nog meer doen naast het verminderen van uw gasverbruik? Naast besparen op gas, kunt u bijvoorbeeld ook besparen op stroom óf helemaal van het gas in huis af.


Aanbevolen voor u


gasvrij wonen

Energie besparen met dakisolatie: dat doet u zo!

> Lees meer

 

Zonneboiler of warmtepomp

Stroom besparen met deze zeven gouden tips

> Lees meer

 

huis elektrisch verwarmen

Energie besparen is makkelijker dan u denkt!

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven