Contact
Mijn UnitedConsumers

Gas besparen? Gebruik onze tips!

Gas besparen wordt belangrijker dan ooit. Zeker nu de prijzen voor gas de pan uit rijzen. Met enkele aanpassingen kunt u uw gasverbruik in huis al flink verlagen. Besparen op gasverbruik betekent een lagere energierekening en dat is goed voor het milieu én voor uw portemonnee. Start vandaag nog met besparen op gas met onze 17 tips!

Energie besparen tips voor gas besparen


 

Besparen op gasverbruik

Een energierekening bestaat gemiddeld voor ruim 40% uit de kosten voor gas. Het gemiddelde gasverbruik ligt op 1.200 m³. Aangezien de prijs van gas enorm is gestegen, en gas aanzienlijk duurder is dan stroom, blijft het aantrekkelijk om te besparen op gas! Maar, hoe doet u dat dan? In uw woning gebruikt u gas bijvoorbeeld voor het gasfornuis, het verwarmen van warm water en het verwarmen van uw huis. Volledig gasvrij - of energieneutraal - leven is misschien een brug te ver en dat hoeft ook nog helemaal niet. Om toch te besparen op uw gasverbruik, kunt u een aantal kleine of grote aanpassingen doen!


1 jaar vast én voordelig
bij UnitedConsumers

Profiteer nu 1 jaar lang van vaste tarieven. Bereken uw voordeel en start direct met besparen!

  • 100% Nederlandse groene stroom
  • Ontvang € 120,00 extra korting
  • 1 jaar lang zekerheid
     
Postcode
Huisnr.
 

 

Gas besparen in 9 tips

Met kleine aanpassingen kunt u al flink op gas besparen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de thermostaat een graad lager zetten, radiatorfolie achter uw verwarmingen plaatsen en uw cv-leidingen voorzien van isolatiemateriaal.

Wij zetten enkele tips voor u op een rij die in vrijwel iedere woning toepasbaar zijn. Zo wordt gas besparen appeltje-eitje!

Besparen gas


Tip 1: Besparen op gas door de thermostaat een graad lager te zetten 

Besparen op gasverbruik begint bij het lager zetten van de verwarming. U merkt er gevoelsmatig weinig van, maar hiermee kunt u al tientallen euro's per jaar besparen. Met een warm vest en dikke sokken aan, kan 19 graden vaak al warm genoeg zijn. Ook een elektrische deken is een goede optie, deze verbruikt gemiddeld slechts 0,06 kWh per uur (staat gelijk aan € 0,02 per uur). 

Vink Bespaar gemiddeld € 90,00 per jaar


Tip 2: Plaats radiatorfolie 

Een verwarming geeft ook warmte aan de achterkant af. Dit betekent dat de muur wordt verwarmd, waardoor er uiteindelijk warmte verloren gaat. Door radiatorfolie achter de verwarming te plaatsen, zorgt u ervoor dat de warmte terugkaatst en in de woning blijft. Zo kunt u dus gemakkelijk besparen op gas. Het is bovendien erg goedkoop en eenvoudig zelf aan te brengen!

Vink Bespaar gemiddeld € 8,00 per vierkante meter, per jaar


Tip 3: Verwarm alleen waar nodig 

Zet de verwarming of uw gashaard alleen aan in de ruimtes waar u aanwezig bent en sluit deuren van de ruimtes waar u niet aanwezig bent. Ruimtes onnodig verwarmen zorgt voor hogere kosten. Het sluiten van deuren zorgt tevens voor minder tocht. Dit is gunstig wanneer u wilt besparen op gasverbruik, want zo hoeft de verwarming minder hard te werken.

Vink Bespaar gemiddeld € 240,00 per jaar


Tip 4: Zorg voor voldoende verse lucht

Verse lucht kan beter en sneller verwarmd worden dan 'oude' vochtige lucht. Het klinkt misschien gek, maar zet uw ramen even kort open om het huis te ventileren. Doe ze dicht en zet daarna pas de verwarming weer aan. De verse buitenlucht wordt sneller warm, waardoor u minder hoeft te stoken. Schaft u ook een mechanische ventilatie-unit aan? Dan wordt uw woning constant voorzien van verse lucht waarmee u nog meer op gas kunt besparen!

Vink Bespaar gemiddeld € 100,00* per jaar
*Met een mechanische ventilatie-unit


Tip 5: Douche korter en ga minder vaak in bad

Besparen op gasverbruik? Douche dan minder lang! Een paar minuten korter douchen heeft een positief effect op uw gasverbruik. Wanneer u wilt besparen op de gasrekening, is het daarnaast ook verstandig om minder vaak een bad te nemen. Met een bad gebruikt u namelijk drie keer zoveel warm water dan met een douche. 

Vink Bespaar gemiddeld € 70,00* per jaar
*Besparing is inclusief 15.000 liter warm water en 60 m3 gas


Tip 6: Zet de thermostaat 's nachts op 15 graden

Zet uw verwarming 's nachts op 15 graden, zeker als u in een slecht geïsoleerd huis woont. Met vloerverwarming is 17 of 18 graden aan te raden. Het kost namelijk veel meer geld om uw huis 's nachts te verwarmen, dan om uw huis 's ochtends vanaf 15 graden weer warm te krijgen. Zet de thermostaat een uur voor u naar bed gaat naar beneden. Deze tip geldt ook wanneer u weggaat van huis.

Vink Bespaar gemiddeld € 180,00 per jaar


Tip 7: Gebruik tochtstrips en dicht naden en kieren

Heeft u last van tocht in uw woning? Maak dan gebruik van tochtstrips om naden en kieren te dichten. Zo kan er namelijk geen warmte wegglippen uit uw woning en dat betekent dus ook dat u minder hoeft te verwarmen. Waardoor u automatisch bespaart op uw gasverbruik!

Vink Bespaar gemiddeld € 60,00* per jaar
*Op basis van een gemiddelde hoekwoning of 2-onder-1-kap


Tip 8: Isoleer de leidingen van uw cv-ketel 

De leidingen van uw cv-ketel verliezen gemakkelijk warmte, zeker als deze door koude ruimtes lopen. Haal daarom bij de bouwmarkt buisisolatie om uw leidingen te isoleren en bespaar op uw gasverbruik. U kunt dit gemakkelijk zelf doen! Vergeet niet zowel de aanvoer als retourleidingen te isoleren.

Vink Bespaar gemiddeld € 40,00 per jaar


Tip 9: Verwarm uw slaapkamer niet

De verwarming in uw slaapkamer uitzetten is een gemakkelijke manier om te besparen op uw gasverbruik. Een frisse kamer is bovendien goed voor de nachtrust. Heeft u het toch te koud? Dan werkt een kruik of een elektrisch dekentje net zo goed. Zet de verwarming in uw slaapkamer wel op de vriesstand. Zo voorkomt u dat de leidingen bevroren raken. 

Vink Bespaar gemiddeld € 80,00 per jaar


 

Gas besparen groots aanpakken: 8 tips

Door uw woning flink aan te pakken, kunt u veel besparen op gas. Natuurlijk is hier wel een groter budget voor nodig. U kunt bijvoorbeeld uw ramen vervangen voor HR++ glas, of u kunt uw muren, vloer en dak isoleren.

Wij geven u de beste tips, zodat u kunt besparen op uw gas en voortaan een aanzienlijk lagere energierekening ontvangt!

Besparen gas


Tip 10: Kies voor HR++ glas 

Heeft u enkel glas (of zelfs normaal dubbel glas) en gaat u uw ramen vervangen? U kunt besparen op gas door te kiezen voor HR glas, HR++ of triple glas. Zo houdt u de warmte veel beter binnen en hoeft u dus minder te stoken. Goed om te weten: voor het treffen van energiebesparende maatregelen, kunt u een energiesubsidie krijgen vanuit de overheid.

Vink Bespaar gemiddeld € 380,00* per jaar
*Besparing van enkel glas naar HR++ glas


Tip 11: Kies voor een HR-ketel

Is uw cv-ketel ouder dan 12 jaar? Kies dan voor een HR-ketel. Een HR-ketel is zeer zuinig en daarmee een slimme investering voor iedereen die wil besparen op gasverbruik. Een HR-ketel is namelijk wel 20% zuiniger dan een cv-ketel. Kiest u daarnaast ook voor een slimme thermostaat? Dan helpt deze thermostaat u bij het energiezuinig verwarmen van uw woning. De slimme thermostaat stemt de verwarming namelijk automatisch af op uw gedrag.

Vink Bespaar gemiddeld € 175,00* per jaar
*Afhankelijk van uw verbruik


Tip 12: Besparen op gas? Kies voor een zonneboiler

Met een zonneboiler kunt u uw gasverbruik tot wel 30% verminderen. Een zonneboiler verwarmt het leidingwater met behulp van de zon. Al het warme water wordt opgeslagen in een warmteaccu. Is het water in de boiler niet op temperatuur? Dan springt de ketel bij om uw water te verwarmen. Een zonneboiler is een flinke investering, maar u kunt een subsidie voor een zonneboiler aanvragen via de overheid.

Vink Bespaar gemiddeld € 150,00* per jaar
*Besparing op basis van een huishouden van 4 personen


Tip 13: Investeren in een WTW-installatie 

Een WTW-installatie staat voor 'warmteterugwinning' en deze duurzame installatie helpt u bij het besparen op gas. Met een WTW-installatie wordt de restwarmte van afgevoerde lucht overgedragen aan de koude binnenkomende lucht. De koude lucht wordt dus verwarmd met lucht die toch al afgevoerd wordt, zonder dat daar gas voor gebruikt hoeft te worden. U kunt kiezen uit een WTW-installatie voor warm water of een WTW-installatie voor warme lucht.

Vink Bespaar gemiddeld € 110,00* per jaar
*Besparing met een douchepijp-wtw


Tip 14: Besparen op uw gasverbruik met dakisolatie 

Dat warme lucht stijgt, is een feit. Het zou daarom enorm zonde zijn als u warmte door uw dak verliest. Door uw dak te isoleren, zorgt u ervoor dat de warmte lekker in uw woning blijft en hoeft u minder hard te stoken. Hierdoor kunt u enorm besparen op gas! 

Vink Bespaar gemiddeld € 360,00* per jaar
*Schuin dak, onverwarmde zolder


Tip 15: Kruipruimte en vloer isoleren

Het isoleren van uw woning betekent dat u ook de kruipruimte en de vloeren aanpakt. Heeft u een kruipruimte? Dan is vloerisolatie gemakkelijk aan te brengen. Zonder kruipruimte is het iets lastiger, maar niet onmogelijk! En het grootste voordeel: met vloerisolatie kunt u flink besparen op energie

Vink Bespaar gemiddeld € 265,00* per jaar
*Afhankelijk van uw type woning


Tip 16: Investeren in een warmtepomp 

Wilt u helemaal van het gas af? Dan is een warmtepomp een goede keuze. De warmtepomp verwarmt uw huis en uw water op een duurzame manier. Een warmtepomp werkt op stroom en zet warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater om naar de juiste temperatuur. Let op: uw woning is alleen geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp indien uw woning goed geïsoleerd is.

Wilt u uw huis energiezuinig maken? Dan is het mogelijk om een subsidie aan te vragen wanneer u meerdere energiebesparende maatregelen treft voor uw woning. 

Vink Bespaar gemiddeld € 240,00* per jaar
*Op basis van een 5kW warmtepomp met hr-ketel 1.900 kWh + 900 m3 gas


dirk expert autoverzekeringen

advies Advies van onze expert

"Kiest u voor een volledig elektrische warmtepomp? Dan stapt u van het gas af, maar stijgen uw stroomkosten wel hard. Houd dus goed rekening met uw stroomtarieven."

Dirk Mutsaers - Expert energie


Tip 17: Isoleer uw (spouw)muren 

Is uw woning tussen 1920 en 1975 gebouwd? Dan is de kans groot dat u spouwmuren heeft. Waarschijnlijk denkt u er niet aan om uw woning te isoleren, omdat u denkt dat het veel geld kost. Maar het isoleren van uw spouwmuren is veel goedkoper dan u misschien denkt. Bovendien kunt u hierdoor enorm besparen op uw gasverbruik, wat automatisch een lagere energierekening oplevert!

Vink Bespaar gemiddeld € 260,00* per jaar
*Afhankelijk van uw type woning

Bronnen voor eerdergenoemde besparingen: MilieucentraalVerbeterjehuis.nl en Zelfenergiebesparen.nl


 

Besparen op gasverbruik: wat kunt u nog meer doen?

Wanneer u alle bovenstaande tips opvolgt, vermindert u uw gasverbruik en dus uw gaskosten. Wat kunt u nog meer doen naast het verminderen van uw gasverbruik? Naast besparen op gas, kunt u natuurlijk ook besparen op stroom óf helemaal van het gas in huis af.

Kies voor een voordelige energieleverancier

Wilt u nog meer besparen op gas? Kies dan voor voordelige gastarieven. Bij ons profiteert u altijd van scherpe energietarieven. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Waar wacht u nog op?

Start met besparen op gas


Ook interessant voor u
 

huis isoleren

In 3 stappen uw huis isoleren en energie besparen

> Lees meer

 

water besparen

Water besparen in de keuken, badkamer en tuin: onze tips!

> Lees meer

 

beste temperatuur in huis

9 tips om te besparen met de beste temperatuur in huis

> Lees meer

 

Blog homepage