Contact
Mijn UnitedConsumers

Groen gas: wat is groen gas?

Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas. Wat is groen gas precies, hoe wordt groen gas opgewekt en wat is het verschil tussen groen gas en CO2 gecompenseerd gas? Wij vertellen u alles wat u moet weten over groen gas.

Wat is groen gas banner

 

Wat is groen gas?

Groen gas is een duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Groen gas ontstaat dus uit biogas. Biogas wordt geproduceerd uit natuurlijke restproducten zoals: gft-afval, rioolslib en mest. Vervolgens wordt het biogas gezuiverd en gedroogd en zo ontstaat groen gas. 


 

Voor- en nadelen groen gas

Groen gas heeft voordelen, maar ook nadelen. Wij zetten de voor- en nadelen van groen gas voor u op een rijtje:

Groen gas voordelen Groen gas nadelen
 
Groen gas wordt opgewekt uit onuitputtelijke bronnen.
 
Momenteel is groen gas duurder dan aardgas.
 
Groen gas is beter voor het milieu.
 
Momenteel is er onvoldoende capaciteit om alle huishoudens in Nederland te kunnen voorzien van groen gas.

 

Wat is CO2 gecompenseerd gas?

CO2 gecompenseerd gas is feitelijk gezien aardgas, dat gecompenseerd wordt met het planten van bomen. Bomen nemen de CO2 in zich op, en daarmee wordt de netto CO2-uitstoot gecompenseerd. CO2 gecompenseerd gas wordt daarom ook wel bosgecompenseerd gas of klimaatgecompenseerd gas genoemd. 


 

Verschil groen gas en CO2 gecompenseerd gas

Omdat groen gas nog erg schaars is, bieden veel energiemaatschappijen CO2 gecompenseerd gas aan. CO2 gecompenseerd gas is echter niet hetzelfde als groen gas.

Het verschil tussen groen gas en CO2 gecompenseerd gas is eigenlijk heel erg groot. CO2 gecompenseerd gas wordt namelijk gemaakt van aardgas en aardgas kan niet CO2-neutraal geproduceerd worden. Groen gas wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen en blijft dus het meest groene - en schone - alternatief voor aardgas.


 

Groen gas opwekken

Biogas - waar groen gas van wordt gemaakt - ontstaat door vergisting en verbranding van biomassa. Tijdens dit proces komt methaan vrij, de officiële naam voor biogas. Biogas is niet meteen groen gas. Eerst moet biogas worden gezuiverd en gedroogd. Zo bereikt het dezelfde kwaliteit als aardgas en mag het officieel groen gas genoemd worden.

Het groene gas is vervolgens bruikbaar voor iedereen met een gasaansluiting. Zo kunt u dus op een duurzame manier uw huis verwarmen en koken op groen gas. 


 

Groen gas certificaten

De verkoop van groen gas startte in Nederland in 2009. Groen gas stroomt - net als aardgas - door ons gasnet en is bruikbaar voor iedereen met een gasaansluiting.

Om aan te tonen dat het groene gas voldoet aan de gestelde eisen, dient een groene energieleverancier - net als bij het leveren van groene stroom - in het bezit te zijn van certificaten van de GvO's (Garantie van Oorsprong).  


 

Veiligheid van groen gas

Groen gas is net zo veilig als aardgas. Voor de veiligheid wordt er namelijk - net als bij aardgas - een geurstof toegevoegd aan groen gas. Groen gas heeft daarom dezelfde kenmerkende geur. De gaskwaliteit en het gasnet worden regelmatig gecontroleerd, zodat groen gas schoon en veilig blijft. 


Ook interessant voor u
 

Duurzame energie

Duurzame energie: wat houdt dat precies in?

> Lees meer

 

Windmolen

Hier leest u alles over zonnepanelen

> Lees meer

 

Wat is de prijs van gas?

Wat is de gemiddelde prijs voor gas? 

> Lees meer

 

Blog homepage