Groen gas: wat is groen gas?

Groen gas is een milieubewust alternatief voor aardgas. Aardgas is namelijk een fossiele brandstof; het veroorzaakt veel CO2-uitstoot en raakt een keer op. Daarom is groen gas een duurzaam alternatief. Maar wat is groen gas precies? En is groen gas hetzelfde als CO2 gecompenseerd gas? Dat leggen wij aan u uit!

Wat is groen gas banner

 

Wat is groen gas?

Groen gas wordt gemaakt van biogas en biogas wordt weer gemaakt van de duurzame energiebron biomassa. Biomassa bestaat uit natuurlijke restproducten zoals gft-afval, rioolslib en mest. Omdat de bron van groen gas onuitputtelijk is, wordt groen gas gezien als een duurzaam alternatief voor aardgas

Biogas ontstaat door vergisting en verbranding van biomassa. Tijdens dit proces komt methaan vrij, de officiële naam voor biogas. Biogas is niet meteen groen gas. Eerst moet biogas worden gezuiverd en gedroogd. Zo bereikt het dezelfde kwaliteit als aardgas en wordt het bruikbaar voor u om het huis te kunnen verwarmen en te koken. 


 

Groen gas certificaten

De verkoop van groen gas startte in Nederland in 2009. Groen gas stroomt - net als aardgas - door ons gasnet en is bruikbaar voor iedereen met een gasaansluiting. Om aan te tonen dat het groene gas voldoet aan de gestelde eisen, dient de energiemaatschappij - net als bij het leveren van groene stroom - in het bezit te zijn van GVO's


 

Groen gas, is het veilig?

Groen gas is net zo veilig als aardgas. Voor de veiligheid wordt er namelijk - net als bij aardgas - een geurstof toegevoegd aan groen gas. Groen gas heeft daarom dezelfde kenmerkende geur. De gaskwaliteit en het gasnet worden regelmatig gecontroleerd, zodat groen gas schoon en veilig blijft. 


 

Voor- en nadelen groen gas

Hoewel groen gas goed is voor het milieu, zitten er toch enkele nadelen aan groen gas. Groen gas is momenteel duurder dan aardgas. Daarnaast is er niet genoeg aanwezig om alle huishoudens in Nederland te kunnen voorzien van groen gas. 


 

Wat is CO2 gecompenseerd gas?

CO2 gecompenseerd gas is feitelijk gezien aardgas, dat gecompenseerd wordt met het planten van bomen. Bomen nemen de CO2 in zich op, en daarmee wordt de netto CO2-uitstoot gecompenseerd. CO2 gecompenseerd gas wordt daarom ook wel bosgecompenseerd gas of klimaatgecompenseerd gas genoemd. 


 

CO2 gecompenseerd gas is schaars

Omdat groen gas nog erg schaars is, bieden veel energiemaatschappijen CO2 gecompenseerd gas aan. Het verschil tussen groen gas en CO2 gecompenseerd gas is heel erg groot. CO2 gecompenseerd gas wordt namelijk gemaakt van aardgas. Aardgas kan niet CO2-neutraal geproduceerd worden, omdat er bij het verbranden altijd CO2-uitstoot ontstaat. Het is daarom geen duurzaam product.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage