Kosten zonnepanelen: zo berekent u de prijs!

De kosten van zonnepanelen zijn aardig hoog, en u wilt daarom vóór u zonnepanelen gaat kopen goed onderzoek doen. Hoeveel kosten zonnepanelen? En hoeveel bespaart u jaarlijks op uw energierekening? 

Kosten zonnepanelen banner

 

Wat kosten zonnepanelen?

U zult uzelf afvragen: 'wat kost een zonnepaneel?' De prijs van zonnepanelen is in de laatste jaren flink gedaald. Volgens cijfers van Milieu Centraal kost een zonne-installatie van gemiddeld 10 zonnepanelen  inclusief installatie en omvormer -  ruwweg € 4.700,-.

De prijsverhouding van de omvormer, zonnepanelen en de installatie is ongeveer 20/60/20. Het overgrote deel van de kosten zit dus in de zonnepanelen zelf. De gemiddelde terugverdientijd van de complete installatie is 8,5 jaar. 

Vergelijken loont! Vraag daarom offertes op bij verschillende gespecialiseerde en gecertificeerde bedrijven. Informeer tevens over de prijs inclusief installatie en omvormer. Zo komt u niet voor onverwachte kosten te staan en weet u precies waar u aan toe bent.


 

Zonnepanelen kosten berekenen

De prijs van zonnepanelen kan erg variëren. De prijs van zonnepanelen is namelijk onder andere afhankelijk van factoren als hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, welke soort zonnepanelen u kiest en wat het vermogen is van de zonnepanelen. Wij leggen u stap voor stap uit wat van invloed is op de kosten van zonnepanelen. 

Stap 1: hoeveel zonnepanelen heeft u nodig?

Wanneer u offertes gaat aanvragen van de kosten van zonnepanelen, zal de verkoper vaak een aantal vragen aan u stellen. Zo kan de verkoper namelijk in kaart brengen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Er wordt gekeken naar zaken zoals:

  • De grootte van uw dak: wat is de oppervlakte van uw dak?
  • De grootte van uw huishouden: hoeveel personen wonen er in uw huis?
  • Het gemiddelde energieverbruik: hoeveel kWh verbruikt u gemiddeld op jaarbasis?
  • De persoonlijke voorkeur in zelfvoorziening: wilt u volledig of gedeeltelijk uw eigen schone energie opwekken?

Stap 2: welke soort zonnepaneel kiest u?

De prijs van zonnepanelen is uiteraard ook afhankelijk van het soort zonnepaneel dat u kiest. Er zijn momenteel drie soorten zonnepanelen op de markt:

  • Dunne film zonnepaneel (zwarte kleur).
  • Polykristallijn zonnepaneel (blauwe kleur).
  • Monokristallijn zonnepaneel (zwarte kleur)

Dunne film zonnepanelen zijn goedkoper, maar hebben een lager rendement. Kiest u voor dunne film zonnepanelen? Dan dienen er meer zonnepanelen gemonteerd te worden om zo tot een redelijke stroomopbrengst te komen. 

Polykristallijn en monokristallijn zonnepanelen zijn beiden gemaakt van kristallen. Van de drie soorten zonnepanelen biedt monokristallijn de meeste stroomopbrengst per vierkante meter. De monokristallijn zonnepanelen prijs is daarom vaak een stuk hoger dan van de andere soorten zonnepanelen. 

Stap 3: wat is het vermogen van de zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen wordt ook bepaald door het vermogen van het soort zonnepaneel. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de kosten van de zonnepanelen zijn.

Welke zonnepanelen u kiest, kan tevens te maken hebben met het dakoppervlak. Heeft u bijvoorbeeld een groot dak? Kies dan gerust de goedkopere, dunne film zonnepanelen. Omdat ze lager zijn in vermogen, dient u er meer van te plaatsen. Heeft u een kleiner dak? Dan is het raadzaam te kiezen voor polykristallijn, of zelfs monokristallijn zonnepanelen. Zo heeft u toch nog een hoge opbrengst ondanks het kleinere oppervlak. 


 

Kosten zonnepanelen: een voorbeeld

Milieu Centraal laat een mooi voorbeeld zien van hoeveel zonnepanelen ongeveer kosten op basis van het aantal zonnepanelen en het vermogen. Want vaak is het zo dat wanneer u meer zonnepanelen koopt, u goedkoper uit bent. De reden hiervoor is dat wanneer u een groter aantal zonnepanelen aanschaft, de prijs per WattPiek lager is. Hieronder een overzicht op basis van cijfers van Milieu Centraal:

Aantal zonnepanelen Prijs per WattPiek Vermogen Kosten zonnepanelen Kosten zonnepanelen na btw-teruggave Opbrengst
6 € 1,73 1.800 WattPiek € 3.100,- € 2.600,- € 350,00
10 € 1,58 3.000 WattPiek € 4.700,- € 4.000,- € 600,00
18 € 1,40 5.400 WattPiek € 7.600,- € 6.400,- € 1.050,00
 

De prijsontwikkeling van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn nog nooit eerder zo goedkoop geweest. In 2O08 betaalde u nog gemiddeld € 4,60 per WattPiek. In 2019 is de prijs - gebaseerd op 10 zonnepanelen - gedaald naar een gemiddelde van € 1,58 per WattPiek. Nu is dus het moment om zonnepanelen aan te schaffen en (deels) zelfvoorzienend te worden. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! 


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage