Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen speelt natuurlijk een grote rol in de bepaling of u wel of geen zonnepanelen aan gaat schaffen. Met een paar zonnepanelen op het dak bespaart u al snel een mooi bedrag op uw energierekening én draagt u bij aan een beter milieu. Maar, wat is het rendement van zonnepanelen?

Opbrengst zonnepanelen

 

Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is niet bij alle zonnepanelen of situaties hetzelfde. Het rendement is afhankelijk van verschillende factoren, zoals: 

  • Het vermogen van de panelen.
  • De kwaliteit van de panelen.
  • De ligging van de panelen.
  • Het aantal schaduwuren.
  • Het aantal panelen.

Vermogen zonnepanelen

Van een standaard zonnepaneel ligt het vermogen op 300 Wp. Kijkt u naar afwijkende maten, dan kan het vermogen van de zonnepanelen verschillen. Heeft u weinig ruimte op uw dak? Voor het behalen van het juiste rendement is het verstandig zonnepanelen te kopen met een hoger vermogen. Houd daar dus rekening mee bij het kiezen van de juiste zonnepanelen.

Kwaliteit zonnepanelen

Momenteel zijn er drie verschillende soorten zonnepanelen op de markt die ieder met een andere techniek zijn gemaakt, namelijk:

  • Monokristallijn zonnepanelen.
  • Polykristallijn zonnepanelen.
  • Dunne film zonnepanelen.

Het type zonnepaneel bepaalt de hoogte van de opbrengst. Momenteel leveren de monokristallijnen zonnepanelen de meest energie op. Dit is dan ook de reden dat monokristallijn zonnepanelen duurder zijn dan de andere typen zonnepanelen. 

Daarnaast dient u ook rekening te houden met de afschrijving van zonnepanelen: ieder jaar gaat een zonnepaneel iets minder presteren (gemiddeld circa 0,6%). Na 25 jaar zullen (hoogwaardige) zonnepanelen dus nog 85% van hun oorspronkelijke rendement leveren.

Ligging zonnepanelen

Zonnepanelen die op het zuiden liggen, leveren de meeste stroom op. Toch is een plaatsing op het oosten of westen (en zuidoost, zuidwest, uiteraard) ook interessant: dit levert net iets minder stroom op, maar nog steeds genoeg om rendabel te zijn. Een ligging op het noorden wordt echter altijd afgeraden. In die situatie heeft u onvoldoende zonlicht om voldoende stroom op te wekken om rendabel te zijn.

Ook de hellingshoek van het dak speelt een rol bij de opbrengst van de zonnepanelen. Een hellingshoek van 35 graden is optimaal, maar ook bij steilere daken en zelfs platte daken zijn zonnepanelen mogelijk.

Aantal schaduwuren

Zonnepanelen mogen niet te veel in de schaduw liggen. Veel schaduw heeft een negatief effect op de opbrengst van zonnepanelen. Is schaduw echt niet te vermijden? Dan zijn er speciale omvormers die dit probleem tot op zekere hoogte verhelpen.

Aantal zonnepanelen

De hoeveelheid zonnepanelen is erg belangrijk voor uw opbrengst. Heeft u te weinig zonnepanelen? Dan levert dit eenvoudig genoeg niet genoeg stroom op om uw huishouden van te voorzien. U heeft dan veel geld geïnvesteerd in een systeem dat te weinig oplevert. Dat zou jammer zijn!


 

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Als u weet hoeveel Wattpiek (Wp) een zonnepaneel opbrengt, kunt u zelf het rendement van uw zonnepanelen berekenen. Eén zonnepaneel brengt gemiddeld 300 Wp per jaar op en 1 Wp levert zo’n 0,85 kWh stroom. Bij 10 zonnepanelen op uw dak, levert dit 3.000 x 0,85 kWh stroom = 2.550 kWh stroom per jaar. Als u dit naast uw jaarlijks energieverbruik legt, weet u of u voldoende energie kunt opwekken om zelfvoorzienend te zijn.


 

Terugverdientijd zonnepanelen

Zonnepanelen zijn over het algemeen een heel rendabele investering. De winst ervan is namelijk vergelijkbaar met een rente van 6 procent op een spaarrekening en dat betekent, dat u uw zonnepanelen na ongeveer 8,5 jaar hebt terugverdiend. Na de terugverdientijd, kunt u dus zelfs geld verdienen met de zonnepanelen op uw dak. U profiteert dan in principe van gratis stroom.


 

Stroom terugleveren

De stroom die u met uw zonnepanelen opwekt, wordt onmiddellijk in uw eigen woning gebruikt. Produceert u echter meer stroom dan dat u zelf nodig heeft, dan kan dit teveel aan stroom teruggeleverd worden aan het net. Uw energiemaatschappij verrekent deze levering van groene stroom met de stroom die u eventueel bij hen afneemt.

Voor het terugleveren ontvangt u hetzelfde bedrag als dat u betaalt voor stroom van de energieleverancier. Dit wordt salderen genoemd. Als u meer teruglevert dan dat u afneemt van het energiebedrijf, veranderen de tarieven. Voor het overschot ontvangt u een lager salderingstarief.


 

Subsidie zonnepanelen

Er zijn al enkele jaren geen landelijke subsidieregelingen meer voor zonnepanelen, maar op regionaal en/of gemeentelijk niveau is er wellicht wel iets mogelijk, zoals het terugvragen van de btw op zonnepanelen. Informeer daarom eens bij uw gemeente als u zonnepanelen wilt laten plaatsen. Op energiesubsidiewijzer kunt u opzoeken welke gemeentelijke regelingen er op dit moment zijn om duurzaam wonen te stimuleren.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage