Salderingsregeling zonnepanelen

Met zonnepanelen wekt u vaak meer groene stroom op dan u zelf gebruikt en zit u dus met een overschot. Met de salderingsregeling is het mogelijk om het overschot terug te leveren aan het energienet. Maar hoe werkt dit precies? En welke plannen heeft de overheid met deze salderingsregeling in 2020 en de toekomst? 

salderingsregeling

 

Wat is de salderingsregeling?

Zonnepanelen leveren u groene energie die u meteen zelf kunt gebruiken. Op de momenten dat u minder of geen stroom verbruikt, maar wel energie opwekt, wordt de stroom teruggeleverd aan het energienet. Het terugleveren van energie wordt ook wel salderen genoemd. De stroom die u op deze manier aan het net teruglevert, wordt weggestreept tegen de stroom die u op een ander moment van uw energieleverancier afneemt.

Goed om te weten: wanneer u stroom teruglevert aan de energieleverancier, dan gaat het om variabale verbruikskosten. De vaste leveringskosten die u betaalt aan uw energieleverancier, kunt u niet terugleveren. 


 

Zonnepanelen terugleveren en besparen

Met de salderingsregeling ontvangt u hetzelfde bedrag voor de teruggeleverde stroom als voor de stroom die u bij de energieleverancier afneemt. Dit is inclusief alle belastingen. Dankzij de salderingsregeling kunt u dus flink besparen op uw energierekening en hier zelfs geld aan overhouden. 

Aan salderen zit echter wel een maximum aan de hoeveelheid energie die u kunt terugleveren. Wanneer u jaarlijks meer stroom teruglevert dan u afneemt, ontvangt u een lagere vergoeding voor de teveel opgewekte groene stroom. Het is dus belangrijk dat u hier een balans in vindt.


 

Salderingsregeling zonnepanelen tot 2023 verlengd

De salderingsregeling blijft in zijn huidige vorm tot 2023 bestaan. Hierna wordt de regeling geleidelijk afgebouwd. De vergoeding voor de teruggeleverde stroom zal blijven bestaan, maar het voordeel op de energiebelastingen zal gaan verdwijnen. In 2031 zal dit voordeel helemaal afgebouwd zijn. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over de wijziging van de salderingsregeling.


 

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen is zo’n zeven jaar. In deze periode heeft u dus ongeveer uw investering in zonnepanelen terugverdiend. Ook als de salderingsregeling gaat veranderen en het belastingvoordeel wordt afgebouwd, blijft de terugverdientijd hetzelfde. De verwachting is namelijk dat de prijs van zonnepanelen in de komende jaren zal afnemen. U betaalt dan dus minder voor de zonnepanelen en kunt uw investering in dezelfde tijd terugverdienen.


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage