SDE+ subsidie: wat is SDE subsidie?

SDE+, kort voor Stimulering Duurzame Energieproductie, is een subsidie vanuit de Nederlandse overheid die is bedoeld om de productie van duurzame energie te stimuleren. Op deze pagina vertellen wij u graag meer over de SDE subsidie.

SDE Subsidie

SDE+ subsidie: wat is het?

SDE+ is een subsidie die voornamelijk bedoeld is voor bedrijven en (non-profit) instellingen om de productie van duurzame energie te stimuleren. Dankzij de SDE+ subsidie verdienen zij hun investering in duurzame energie sneller terug. Dit maakt het voor hen een stuk aantrekkelijker om een dergelijke grote investering te doen.

SDE subsidie aanvragen

Er zitten vaak voorwaarden aan het aanvragen van SDE+ subsidie. Zo dient er vaak wel al een plan, een transportindicatie of rapport klaar te liggen die u met de subsidieaanvraag kunt meesturen. Heeft u interesse in SDE? Dan kunt u via de website van de RVO kijken hoe en/of u SDE+ subsidie kunt aanvragen.

Welke soort SDE subsidies zijn er?

Binnen de SDE+ zijn een zestal categorieën, namelijk:

  • Wind SDE+: stimuleert het opwekken van windenergie op land, meer en waterkering. 
  • Zon SDE+: dit is niet enkel een zonnepanelen SDE, maar voor alle vormen van zonne-energie.
  • Water SDE+: stimuleert investering in, of renovatie van, installaties die energie halen uit waterkracht.
  • Biomassa SDE+: stimuleert energieproductie door vergisting, verbranding en vergassing van biomassa.
  • Geothermie SDE+: stimuleert het tewerkstellen van geothermie, ofwel energie opgewekt uit de warmte van de aarde.
  • Windenergie op zee SDE+: de subsidie voor windenergie op zee kon van 2015 tot 2018 aangevraagd worden, maar is in 2018. gesloten.

Hoe draag ik bij aan de productie van duurzame energie?

Als consument heeft u ook te maken met SDE+. Een gedeelte van uw energierekening - de zogeheten ODE - wordt namelijk in het potje voor de SDE subsidie gestopt. Zo bent u al indirect aan het investeren in duurzame energie. De heffing Opslag Duurzame Energie - ofwel ODE - is bij elke energieleverancier hetzelfde. Hoeveel u betaalt, wordt namelijk door de overheid bepaald. Momenteel zijn de ODE-tarieven als volgt:

Energieverbruik ODE

Tot 10.000 kWh stroom

€ 0,0273 per kWh

Tot 170.000 m3 gas

€ 0,0775 per m3

Subsidies voor particulieren

Als particulier kunt u ook zelf duurzame energie opwekken! Zo kunt u investeren in zonnepanelen, een zonneboiler of zelfs in een kleine windmolen voor thuis! Investeren in duurzame energie is niet goedkoop. Kijk daarom snel welke subsidiemogelijkheden er voor u zijn: 

Zonnepanelen subsidie

Met zonnepanelen kunt u geheel of gedeeltelijk zelf uw eigen groene stroom opwekken. Voor zonnepanelen kunt u een subsidie aanvragen.

Zonnepanelen subsidie

Zonneboiler subsidie

Kiest u voor een zonneboiler? Dan kunt u voortaan op een duurzame manier uw eigen warm water produceren. Is dit iets voor u?

Zonneboiler subsidie

Subsidie energiebesparing

Wanneer u energiebesparende maatregelen neemt in uw woning, dan kunt u hier een energie subsidie voor aanvragen bij de overheid. 

 Subsidie energiebesparing


Aanbevolen voor u


 

Blog homepage