SDE+ subsidie: Stimulering Duurzame Energieproductie

SDE+, kort voor Stimulering Duurzame Energieproductie, is een subsidie vanuit de Nederlandse overheid die is bedoeld om de productie van duurzame energie te stimuleren. Wilt u meer weten over de SDE+ subsidie? Dan bent u op de juiste pagina!

SDE Subsidie

SDE+ subsidie: wat is het?

SDE+ is een subsidie die voornamelijk bedoeld is voor bedrijven en (non-profit) instellingen om de productie van duurzame energie te stimuleren. Dankzij de SDE+ subsidie verdienen zij hun investering in duurzame energie sneller terug. Dit maakt het voor hen een stuk aantrekkelijker om een dergelijke grote investering te doen.

SDE+ subsidie aanvragen

Er zitten vaak voorwaarden aan het aanvragen van SDE+ subsidie. Zo dient er vaak wel al een plan, een transportindicatie of rapport klaar te liggen die u met de subsidieaanvraag kunt meesturen. Heeft u interesse in SDE+? Dan kunt u via de website van de RVO kijken hoe en/of u SDE+ subsidie kunt aanvragen.

Welke soort SDE+ subsidies zijn er?

Binnen de SDE+ zijn een zestal categorieën, namelijk:

  • Wind SDE+: stimuleert het opwekken van windenergie op land, meer en waterkering. 
  • Zon SDE+: dit is niet enkel een zonnepanelen SDE+, maar voor alle vormen van zonne-energie.
  • Water SDE+: stimuleert investering in, of renovatie van, installaties die energie halen uit waterkracht.
  • Biomassa SDE+: stimuleert energieproductie door vergisting, verbranding en vergassing van biomassa.
  • Geothermie SDE+: stimuleert het tewerkstellen van geothermie, ofwel energie opgewekt uit de warmte van de aarde.
  • Windenergie op zee SDE+: de subsidie voor windenergie op zee kon van 2015 tot 2018 aangevraagd worden, maar is in 2018 gesloten.

Hoe draag ik bij aan de productie van duurzame energie?

Als consument heeft u ook te maken met SDE+. Een gedeelte van uw energierekening - de zogeheten ODE - wordt namelijk in het SDE+ subsidiepotje gestopt. Zo bent u al indirect aan het investeren in duurzame energie. De heffing Opslag Duurzame Energie - ofwel ODE - is bij elke energieleverancier hetzelfde. Hoeveel u betaalt, wordt namelijk door de overheid bepaald. Momenteel zijn de ODE-tarieven als volgt:

Energieverbruik ODE

Tot 10.000 kWh stroom

€ 0,0273 per kWh

Tot 170.000 m3 gas

€ 0,0775 per m3

Subsidies voor particulieren

Als particulier kunt u ook zelf duurzame energie opwekken! Zo kunt u investeren in zonnepanelen, een zonneboiler of zelfs in een kleine windmolen voor thuis! Investeren in duurzame energie is niet goedkoop. Kijk daarom snel welke subsidiemogelijkheden er voor u zijn: 

Zonnepanelen subsidie

Met zonnepanelen kunt u geheel of gedeeltelijk zelf uw eigen groene stroom opwekken. Voor zonnepanelen kunt u een subsidie aanvragen.

Zonnepanelen subsidie

Zonneboiler subsidie

Kiest u voor een zonneboiler? Dan kunt u voortaan op een duurzame manier uw eigen warm water produceren. Is dit iets voor u?

Zonneboiler subsidie

Subsidie energiebesparing eigen huis

Wanneer u energiebesparende maatregelen neemt in uw woning, dan kunt u hier een subsidie voor aanvragen bij de overheid. 

 Subsidie energiebesparing eigen huis


Blog homepage