UnitedConsumers
Achtergrond

Woning isoleren: zo kun je jouw huis isoleren in 3 stappen

Je woning isoleren is altijd een goed idee! Het vraagt een flinke investering van je, maar deze verdien je weer terug. Bovendien krijg je subsidie om de kosten voor jouw huis isoleren omlaag te brengen. Benieuwd hoe je het aan moet pakken, je huis isoleren? Volg dan ons stappenplan.

Huis-isoleren-banner

Huis isoleren: de voordelen

Een goed geïsoleerd huis heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Door je huis te isoleren heb je minder last van kou en tocht, en bespaar je op je energierekening. Door je dak, vloer en spouwmuren te isoleren, kun je volgens Nibud gemiddeld zo'n € 1.410,- per jaar besparen! Bovendien betekent minder energieverbruik minder CO2-uitstoot, dus ben je ook nog eens milieubewust bezig! 

De kosten van het (laten) isoleren van je huis kunnen erg oplopen. Een voordeel is wel dat je vaak voor het isoleren van je woning een subsidie aan kunt vragen. Je kunt daarnaast een energiebespaarlening aanvragen voor verdere verduurzaming van je huis. Uiteindelijk verdien je de kosten van jouw huis isoleren terug door de lagere energiekosten. Ook zal je woning door het isoleren meer waard worden.


Stap 1 woning isoleren: doe een check

Hoe makkelijk het is om je huis te isoleren, hangt helemaal af van je woning. Woon je bijvoorbeeld in een vrijstaande woning, hoekwoning of tussenwoning? En hoe groot is je woning? 

Jaren 30 huis isoleren 

De belangrijkste factor is het bouwjaar van je woning. Dat komt doordat er bij oudere woningen tijdens de bouw nog nauwelijks aan isoleren is gedacht. Daarom is een jaren 30 woning isoleren een grotere klus dan een relatief nieuwe woning met een bouwjaar na 2000. 

Hoe goed is mijn huis geïsoleerd? De mate van isolatie kan natuurlijk per jaren 30 woning alsnog verschillen, want een vorige eigenaar kan al extra isolatie hebben aangebracht. Over het algemeen kun je volgens Milieu Centraal uitgaan van het volgende. Jouw huis heeft:

  • Bouwjaar tot 1975: de isolatie is slecht tot matig. 
  • Bouwjaar tussen 1975 en 2000: de isolatie is matig tot redelijk. 
  • Bouwjaar vanaf 2000: de isolatie is redelijk tot goed.

Check zelf de isolatie in je huis

Door een slecht geïsoleerd huis goed te isoleren, bespaar je honderden euro's per jaar. Hetzelfde geldt als je van een matige naar een goede isolatie gaat, al valt de besparing dan wat lager uit. 

Maar hoe check je hoe je woning geïsoleerd is? Het is goed om te weten dat je huis het meeste warmte verliest via de vloer, de ramen, het dak en de muren. Deze onderdelen van je huis goed isoleren levert dus de meeste energiebesparing op. Ook is het nuttig om de naden en kieren in je huis te dichten. Kortom, je huis is goed geïsoleerd als:

  • De naden en kieren dicht zijn. Controleer hiervoor de kieren bij ramen en deuren en (bijvoorbeeld) de naden tussen het dak en de muur. Vergeet ook je brievenbus niet.

  • Je geïsoleerde buitenmuren hebt. In de meeste gevallen is dit spouwmuurisolatie. Als je een ouder huis zonder spouw hebt, dan kies je voor gevelisolatie.

  • De ramen minimaal HR++-glas hebben. Hoe zie je of je HR++-glas hebt, in plaats van dubbel glas? Houd een brandende lucifer of aansteker ongeveer tien centimeter van het raam. Zie je vier vlammetjes met dezelfde kleur in het raam? Dan heb je dubbel glas. Als één van de reflecties van de vlam een andere kleur (meestal roze of blauw) heeft, dan is het HR+-glas. De verkleuring komt namelijk door de coating van het HR++-glas.

  • Het dak een isolatielaag heeft met een dikte van minimaal 8 tot 10 centimeter (of meer). 

  • De vloer goed geïsoleerd is. Hoe dik de isolatielaag moet zijn, hangt af van het materiaal. Je kunt uitgaan van minimaal 10 centimeter voor goede isolatie. Je kunt de isolatie controleren in de kruipruimte onder je vloer. 


Stap 2 woning isoleren: welke maatregelen neem jij?

In de vorige stap heb je gecontroleerd welke isolatie in je huis aanwezig is. Ontbreekt op enkele plekken in je huis isolatie? Pak deze dan het eerste aan: daarmee bespaar je het meest op je energierekening. 

Naden en kieren dichten

De naden en kieren van jouw huis isoleren is een makkelijke en relatief goedkope maatregel. Hiermee kun je al veel warmteverlies voorkomen. Ook kan de verwarming mogelijk een graadje lager, omdat je minder tocht in huis voelt. Volgens Milieu Centraal kun je zo jaarlijks ongeveer € 250,00 besparen. 

De kosten van deze isolatiemaatregel hangen af van het soort materiaal dat je nodig hebt, en hoeveel naden en kieren je ermee wilt dichten. Als je bijvoorbeeld met tochtstrips de kieren rondom ramen en deuren in jouw huis isoleert, dan betaal je tussen € 30,- en € 70,- voor 10 meter flexibele tochtstrips.

Tip: zorg er wel voor dat jouw huis voldoende geventileerd blijft.

Je muren isoleren

Als je een spouwmuur zonder isolatie hebt, dan is de spouw isoleren één van de makkelijkste en goedkoopste manieren om jouw woning te isoleren. Als je geen spouw hebt, kun je de gevel isoleren met een voorzetwand of isolatie aan de buitenzijde aanbrengen. De spouwmuur of gevel isoleren kun je niet zelf doen. Schakel hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in. 

HR++-glas of triple glas

Ramen met enkel of dubbel glas vervangen door HR++-glas zorgt voor minder kou door de ramen. Zijn ook je kozijnen aan vervanging toe? Dan kun je ook kiezen voor extra goed isolerend triple glas. Als je jouw huis wilt isoleren met nieuw isolatieglas in bestaande kozijnen, dan is HR++-glas de beste keuze.

Dakisolatie

Het dak isoleren kun je op meerdere manieren aanpakken. In veel situaties is isolatiemateriaal onder je dak aanbrengen het handigst. Isoleren bovenop het dak kan ook: dit is met name een goede optie als je van plan bent de dakpannen te vervangen.

Heb je een plat dak? Deze wordt geïsoleerd door isolerende platen te leggen onder de bestaande dakbedekking. Vervolgens wordt over deze isolatieplaten nieuwe dakbedekking geplaatst. Deze klus kun je beter niet zelf doen, vanwege de kans op vochtproblemen. Schakel daarom een gespecialiseerd bedrijf in. 

Je vloer isoleren

De vloer in jouw huis isoleren doe je via de kruipruimte. Daarvoor breng je isolerend materiaal aan tegen het plafond van de kruipruimte, oftewel de onderkant van je vloer. Heb je geen kruipruimte, of is deze minder dan 35 centimeter hoog? Dan is isoleren van de bodem van de kruipruimte (bodemisolatie) of je vloer isoleren van bovenaf ook mogelijk. Deze opties zijn wel duurder en minder effectief. 

Tip: als je een handige klusser bent, kun je zelf de vloer isoleren. Uiteraard kun je ook een isolatiebedrijf inschakelen. 


Stap 3 woning isoleren: subsidie aanvragen

Voor het isoleren van jouw huis kun je subsidie krijgen. De hoogte van de subsidie hangt af van welke maatregelen je neemt én hoeveel maatregelen je neemt. Bij minimaal twee maatregelen om je huis te isoleren, ontvang je tot 30% van de kosten terug.

Je vraagt de subsidie aan, nadat je de maatregelen om je woning te isoleren hebt laten uitvoeren. Let op: om recht te hebben op subsidie, mag je de werkzaamheden niet zelf uitvoeren. Deze moet je uitbesteden aan een bedrijf. 

Belangrijk: check vóórdat je jouw huis gaat isoleren onder welke voorwaarden je subsidie kunt krijgen. Zo voorkom je tegenvallers.


Huis isoleren kosten, subsidie en besparing

Je huis isoleren is niet goedkoop, daarom is het goed om te weten hoeveel je kunt besparen op je energierekening. We zetten de kosten van je huis isoleren, de jaarlijkse besparingen én de hoogte van de subsidie voor jou op een rij. Let op: de gegevens gelden voor een gemiddelde hoekwoning en zijn bedoeld ter indicatie. Ze hangen namelijk af van de grootte van je huis en dus hoeveel vierkante meter je gaat isoleren.

Maatregel
Kosten
Subsidie
Besparing per jaar
Dakisolatie
€ 5.700,-
€ 1.700,-
€ 600,-
HR++-glas
€ 4.000,-
€ 1.000,-
€ 370,-
Spouwmuur­isolatie
€ 2.400,-
€ 700,-
€ 580,-
Vloerisolatie
€ 2.000,-
€ 550,-
€ 190,-
De jaarlijkse besparing per maatregel is berekend op basis van gegevens van Milieu Centraal en gaat uit van een gasprijs van € 1,45 per m3 (Milieu Centraal).

Goedkope energie van UnitedConsumers

Door je woning te isoleren, ga je maandelijks besparen op je energierekening. Wist je dat er nóg een manier is om op je energierekening te besparen? Kies voor goedkope energie van UnitedConsumers. Bereken direct jouw voordeel!


Ook interessant

subsidie-isolatie-thumb
Wanneer kan ik subsidie krijgen voor isolatie van mijn huis?
Gasvrij wonen thumb
Stap voor stap naar een gasloze woning!
subsidie-isolatie-thumb
Alles over de energiebespaarlening
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies