UnitedConsumers
Achtergrond

Airco als verwarming: kosten verwarmen met airco

Airco als verwarming?! Dat klinkt voor de meeste mensen vast raar in de oren. Een airconditioner is toch om te koelen? Jazeker! Maar je kunt naast koelen ook verwarmen met een airco. Maar, wat verbruikt een airco als verwarming en is verwarmen met een airco een verstandige keuze?

Airco verwarming banner
scherm-vink

Wat is een airco verwarming?


Een airco verwarming is feitelijk gezien een lucht warmtepomp, die zowel kan koelen als verwarmen. Het heet daarom ook wel een warmtepomp airco. Een warmtepomp airco zorgt ervoor dat warmte op een milieuvriendelijke manier van binnen naar buiten wordt verplaatst. Zo houd je jouw huis lekker koel in de zomer.

Het fijne aan een airco met verwarmingsfunctie is dat het warmtepompsysteem in de winter kan worden omgedraaid; de warmtepomp airco haalt dan warmte uit de buitenlucht en blaast dit naar binnen. Dit resulteert vervolgens in een heerlijk verwarmd huis. Je kunt je huis dus koelen én verwarmen met een airco; een echte win-winsituatie! 


vergrootglas

Hoe werkt een warmtepomp airco?


Een warmtepomp airco bestaat uit een onderdeel buiten en één of meerdere units binnen. Het onderdeel aan de buitenkant van het huis verzamelt warmte uit de lucht. De warmte wordt vervolgens niet via je radiatoren verspreid, maar wordt via de unit(s) in huis naar binnen geblazen. Hierdoor is je kamer, of huis, veel sneller op temperatuur! 

Zelfs tijdens een strenge winter - met temperaturen onder de 0 graden - kan een warmtepomp airco je woning verwarmen. Ook al is het buiten koud, er is toch voldoende energie in de lucht om warmte op te wekken. Wel zo fijn, dus!

Verwarmen met airco én cv ketel

Een airco en verwarming (cv ketel) zijn prima te combineren. Een warmtepomp airco kan bijvoorbeeld snel en gemakkelijk je woning verwarmen tijdens de wat koudere dagen in het voor- en najaar. En wanneer het in de winter pas écht koud is, kan je cv ketel vervolgens bijspringen. Een airco verwarming in huis is dus een stuk energiezuiniger, omdat je bespaart op je gasverbruik!


Dirk Expert
duim

Advies van onze expert

"Wil je meerdere kamers verwarmen met een airco? Dan heb je een airco met meerdere binnenunits nodig: één per kamer. Als je de hele woning wilt verwarmen, is een (hybride) lucht/water warmtepomp een betere optie."

Dirk Mutsaers - Expert energie


munt-stapel

Verwarmen met airco kosten


Volgens Milieu Centraal verbruikt een airco als verwarming gemiddeld zo'n 3.000 kWh per jaar - mits je huis goed is geïsoleerd. De kosten worden berekend met een tarief van 25 cent per kWh (Milieu Centraal). De kosten van je energieverbruik zouden dan zo'n € 750,- per jaar bedragen.

Goed om te weten: een warmtepomp airco combineren met zonnepanelen is een interessante optie, gezien het hoge stroomverbruik van de airco. Zo wek je (een deel van) de benodigde stroom zelf op en bespaar je kosten! 

Verbruik airco als verwarming

Het precieze verbruik van een airco als verwarming hangt natuurlijk af van het rendement. De Coefficient of Performance, oftewel COP, geeft dit rendement weer. De COP drukt uit hoeveel kWh warmte je airco levert per 1 kWh dat deze verbruikt. Met andere woorden: een warmtepomp met 5 COP verbruikt 1 kWh elektriciteit om 5 kWh warmte te leveren. Hoe hoger de COP, hoe zuiniger de airco warmtepomp!

Airco verwarming kosten aanschaf

De kosten in aanschaf van een airco warmtepomp kunnen je wellicht afschrikken. Volgens Klimaatexpert ligt de prijs van een airco warmtepomp tussen de € 1.800,- en € 7.500,-.

Voor een airconditioner kun je geen subsidie krijgen. Maar als je overweegt een volledig lucht/lucht warmtepompsysteem aan te schaffen, kun je mogelijk wel subsidie aanvragen. Op de website van de RVO vind je hier meer informatie over. 


duim

Airco koelen en verwarmen: voor- en nadelen


Een warmtepomp airco is niet goedkoop. En voordat je overweegt een dergelijk systeem aan te schaffen, wil je daarom zeker weten dat het koelen en verwarmen met een airco iets voor jou is. Om je te helpen, zetten wij de voor- en nadelen voor je op een rij:

Verwarmen met airco voordelen
Verwarmen met airco nadelen
Door te verwarmen met een airco verbruik je minder/geen gas.
De buitenunit maakt redelijk veel geluid.
Verwarmen met een airco is energiezuiniger.
Een airconditioning verbruikt redelijk wat stroom.
Er is geen sprake van warmteverlies.
Er is geen stralingswarmte (radiatoren) - maar enkel luchtwarmte.

Ook interessant

Huis verwarmen thumb
Verwarming in huis: goedkoop je huis verwarmen
elektrische-boiler-thumbnail
Alles over het verbruik van je cv-ketel of warmtepomp
stroomverbruik-zonder-gas-thumb
Hoeveel stroom verbruik ik zonder gas?
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies