UnitedConsumers
Achtergrond

Verwarming in huis: goedkoop je huis verwarmen

Hoe zorg ik voor goedkope verwarming in huis? Omdat gas duurder is dan stroom, is gas besparen óf van het gas af de beste manier om te besparen. Met simpele aanpassingen en een beetje creativiteit, wordt jouw huis verwarmen makkelijker én goedkoper dan je denkt. Wij vertellen je hoe je jouw woning goedkoop kunt verwarmen.

Huis verwarmen banner 2

Goedkope verwarming in huis

Hoe houd je de verwarming in huis goedkoop? Het antwoord is simpel: minder gas verbruiken! Wist je dat gas gemiddeld de grootste kostenpost is op je energierekening? Op deze pagina geven we je een aantal handige tips, waarmee je direct minder gas gaat verbruiken. Daarnaast bespreken we alternatieven om je huis elektrisch te verwarmen.

Huis verwarmen zonder gas

Buiten het feit dat gas duur is, is het een fossiele brandstof en daarom niet duurzaam. Daarom is het interessant om je huis te verwarmen zonder gas. Zo bespaar je op je energierekening en maak je minder gebruik van fossiele brandstoffen. Goed voor het milieu én je portemonnee!


Bespaartips verwarming in huis

Je woning gasvrij maken is uiteindelijk de goedkoopste manier om je huis te verwarmen. Maar dit is bij veel (oudere) woningen een ingrijpende en dure maatregel. Gas besparen kan ook eenvoudiger: met de volgende tips kun je slim én goedkoop je huis verwarmen:

 1. Verwarm alleen de kamer waar je bent. Eén ruimte verwarmen in plaats van de hele woning is natuurlijk zuiniger. Houd daarbij tussendeuren goed dicht, om tocht te beperken. Maar let op: andere ruimtes in huis mogen niet té koud worden. Anders ontstaan er mogelijk vochtproblemen.
 2. Gebruik je apparaten. Staat er vanavond een ovenschotel op het menu? Dan is het een idee om je oven na gebruik open te laten staan. Je oven koelt dan geleidelijk af en het huis warmt ervan op. Ook met andere apparaten die warmte of warm water gebruiken, zoals je droger, kunt je jouw huis verwarmen.
 3. Gebruik de warmte van buiten. Is het buiten warmer dan binnen? Dan is het tijd om de ramen open te zetten! Schijnt daarnaast de zon? Schuif dan de gordijnen opzij en doe de rolluiken omhoog. 

Huis verwarmen met minder gas

In Nederland worden de meeste huizen verwarmd met een cv-ketel. Is de cv-ketel aan vervanging toe? Vanaf 2026 is het verplicht om bij de vervanging van je warmtesysteem minimaal een hybride warmtepomp te installeren. Als je vóór 2026 je cv-ketel moet vervangen, kun je ook kiezen om alleen een nieuwe cv-ketel aan te schaffen.

Een hr-ketel is het zuinigste type cv-ketel om je huis te verwarmen. Hr staat voor hoog rendement: de vrijkomende warmte wordt opnieuw gebruikt bij het verbrandingsproces. Naast het kiezen van een hr-ketel, hebben we de volgende tips om je huis zo goedkoop mogelijk te verwarmen met een cv-ketel:

 • Combiketel: heb je een aparte boiler voor warm water? Vervang je boiler en cv-ketel voor een combiketel. Dit is een zuinigere manier om zowel je huis als het tapwater te verwarmen.
 • Plaatsing: zorg dat de leidingen vanaf je cv-ketel niet te lang worden. Met lange leidingen heb je meer warmteverlies en dus een hoger gasverbruik. Plaats de hr-ketel bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de keuken en niet te ver van de badkamer.
 • Instellingen: is je huis goed geïsoleerd? Dan kun je de aanvoertemperatuur van de hr-ketel instellen tussen 50 en 60 graden. Daarnaast kun je de comfortstand voor warm water omzetten naar de eco-stand. Je moet dan iets langer wachten op warm water, maar je bespaart eenvoudig zo'n 15 m3 gas per jaar (Milieu Centraal).

Combinatie met zonneboiler

Een zonneboiler zet zonne-energie om in warm water. Deze kun je aansluiten op je cv-ketel, mits je lage temperatuur verwarming in huis hebt. Zo'n systeem werkt met een watertemperatuur van maximaal 55 graden, terwijl een cv-ketel vaak een aanvoertemperatuur heeft van 70 tot 80 graden.

Verwarm je jouw woning met bijvoorbeeld vloerverwarming? Dit is een lage temperatuur verwarming, en dus zijn een zonneboilercombi en vloerverwarming een geschikte combinatie. Door de zonneboiler met je cv-ketel te combineren, verbruik je minder gas en warm je jouw huis goedkoop op.


Elektrische verwarming in huis

Elektrisch je huis verwarmen werkt even goed als wanneer je gas gebruikt. Zonder gas je huis verwarmen betekent dat je meer stroom verbruikt. Maar, gas is duurder dan stroom. Gasloos je huis verwarmen is dus voordelig voor je energierekening én het klimaat! Hoe kun je jouw huis elektrisch verwarmen? We bespreken je opties één voor één:

Huis verwarmen met warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater om je huis elektrisch te verwarmen. Met een volledig elektrische warmtepomp gebruik je helemaal geen gas en met een hybride warmtepomp gaat je gasverbruik 60 procent omlaag. Beide apparaten maken de kosten van je huis verwarmen dus een stuk lager! Dit is het verschil:

 • Volledig elektrische warmtepomp

De volledig elektrische warmtepomp vervangt je cv-ketel. Dat betekent geen gas in je woning! Deze warmtepomp voorziet je van warm water en dit gaat op een duurzame manier, want een volledige waterpomp werkt op stroom. 

Een volledig elektrische warmtepomp is geschikt voor een goed geïsoleerde woning. Combineer hem bijvoorbeeld met vloer- en of wandverwarming of radiatoren om je huis elektrisch te verwarmen.

 • Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een goede oplossing wanneer je nog niet volledig zonder gas kunt, of wilt zijn. Deze werkt op stroom en wordt gekoppeld aan de cv-ketel. Eigenlijk zorgt de hybride warmtepomp voor het grootste deel voor de verwarming van je woning.

Is het buiten erg koud of heb je warm water nodig in de badkamer of keuken? Dan springt de cv-ketel bij. De hybride warmtepomp is geschikt voor huizen die matig of redelijk geïsoleerd zijn.

Tip: je kunt een zonneboiler goed combineren met een warmtepomp. Deze apparaten vormen een mooie aanvulling op elkaar: als de zon schijnt, verwarmt een zonneboiler op een duurzame manier je tapwater. Daardoor hoeft de warmtepomp minder bij te springen en gaat het verbruik van de warmtepomp omlaag.

Stadsverwarming 

Je huis aansluiten op het warmtenet, ook wel stadsverwarming, is een manier om zelf geen gas meer te gebruiken. Stadsverwarming is eigenlijk een grote cv-installatie voor meerdere huizen in een wijk. Vooral wijken waar huizen dicht op elkaar staan, krijgen waarschijnlijk stadsverwarming (Milieu Centraal).

Je hebt geen cv-ketel in huis meer nodig. Die wordt vervangen door een warmtewisselaar, die warmte uit het warmtenet haalt en deze via de cv-leidingen door je huis verspreidt. Verder regel je de temperatuur in huis op dezelfde manier: met een thermostaat of draaiknoppen op je radiatoren.

Kamer verwarmen 

Wil je een losse kamer elektrisch verwarmen? De volgende apparaten zijn vooral als bijverwarming geschikt, maar minder geschikt als hoofdverwarming. Je kunt ze dus prima gebruiken om een losse kamer te verwarmen.

 • Infraroodpaneel
  Infraroodverwarming is een manier van elektrisch je kamer verwarmen door middel van een warmtepaneel. Infraroodpanelen kun je plaatsen in je vloer, plafond of aan de wand. Deze verwarmen je kamer vaak efficiënt en met een relatief laag verbruik, mits de plaatsing goed is.
 • Pelletkachel
  Bij een pelletkachel stook je pelletkorrels bestaande uit houtzaagsel. Je plaatst de pelletkachel in de kamer die je wilt verwarmen. Dit apparaat is efficiënt en heeft een lage CO2-uitstoot. Het heeft ook nadelen: het kan lawaai maken door de ingebouwde ventilatoren en het apparaat is prijzig.
 • Elektrische kachel
  Er zijn verschillende elektrische kachels, die elk op een andere manier je kamer verwarmen: onder andere met een gloeidraad, convectiewarmte of een keramische plaat. Goed om te weten: een elektrische kachel verbruikt relatief veel stroom en er zijn vaak duurzamere alternatieven.

Huis verwarmen met goedkope energie

Wil je jouw huis verwarmen met goedkope energie en op een duurzame manier? Dan kun je ook eens je energiecontract onder de loep nemen. Levert je huidige energieleverancier bijvoorbeeld groene stroom en betaal je niet te veel voor je energie? Wij bieden 100% Nederlandse groene stroom tegen scherpe energietarieven. Goed voor het milieu en je portemonnee. Benieuwd hoeveel jij kunt besparen?


Ook interessant

elektrische-boiler-thumbnail
Alles over het verbruik van je cv-ketel of warmtepomp
Gasvrij wonen thumb
Stap voor stap naar een gasloze woning!
Airco verwarming thumb
Airco als verwarming: kosten verwarmen met airco
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies