UnitedConsumers
Achtergrond

kWh berekenen: mijn energieverbruik berekenen in kWh

kWh staat voor kilowattuur, een bepaalde eenheid elektrische energie per uur. Stroom wordt gemeten in kWh. Eén kilowatt bestaat uit 1.000 watt. Wanneer je meer inzicht wilt in je stroomkosten en stroomverbruik, is het aantal kWh berekenen interessant. Maar, hoe doe je dat?

kwh-berekenen-banner-
Deel deze blog
whatsapp
facebook
linkedin
x

kWh berekenen in 4 stappen

Het berekenen van het aantal kWh van een apparaat is eenvoudig met de volgende 4 stappen. Eerst bepaal je hoeveel Watt (W) het apparaat verbruikt, vervolgens rekenen we dit aan de hand van 2 stappen om naar een formule om kWh te berekenen.  

Stap 1: aantal Watt berekenen

De eenheid Watt (W) is de aanduiding van het vermogen van een apparaat. Meestal staat dit op de verpakking van het apparaat dat je koopt. Kun je dit niet achterhalen, dan kun je het berekenen aan de hand van de spanning in Volt (V) en de stroomsterkte in Ampère (A):

Vermogen (W) = spanning (V) x stroomsterkte (A)

Het vermogen van een stofzuiger met 230 V en 10 A is dus W = V x A, oftewel 230 V x 10 A = 2300 W.

Stap 2: kiloWatt berekenen

Als je het aantal Watt van je apparaat hebt achterhaald, is de volgende stap het berekenen van het aantal kiloWatt (kW):

1 kiloWatt (kW) = 1.000 Watt

In het voorbeeld van de stofzuiger van 2.300 Watt staat dit dus gelijk aan 2,3 kW.

Stap 3: kWh berekenen

Het aantal kWh is afhankelijk van hoelang je het apparaat gebruikt, dus vermenigvuldig je het aantal kW met hoeveel uur (h) het apparaat wordt gebruikt:

1 kWh = 1.000 W x 1 uur

Passen we dit vervolgens toe op het voorbeeld van de stofzuiger, dan verbruikt deze 2.300 W x 1 = 2,3 kWh in 1 uur tijd.

Stap 4: formule voor kWh berekenen

Wil je de berekening zonder tussenstappen maken? Maak dan gebruik van onderstaande formule:

Aantal kWh = aantal uren in gebruik (h) x (aantal Watt (W) / 1.000)

Gebruik je de stofzuiger 5 uur per week? Dan is het aantal kWh van de stofzuiger in een week tijd 5 uur x (2.300 (W) / 1.000) = 11,5 kWh.


kWh kosten berekenen

De kosten voor kWh worden bepaald door je energiecontract. Dit komt namelijk overeen met de prijs voor stroom die je betaalt. Momenteel is de gemiddelde prijs voor stroom stroom € 0,25 per kWh (Milieu Centraal). Dat betekent dat de stofzuiger uit bovenstaand voorbeeld per week 11,5 uur x € 0,25 = € 2,88 kost aan stroom.

Opbouw kWh prijs

De prijs per kWh bestaat uit de kale kWh prijs en de energiebelasting per kWh. De kosten per kWh bereken je zo: verbruik (kWh) x (kale kWh prijs + energiebelasting per kWh). Om vervolgens de totale energiekosten te berekenen, tel je hier de (vaste) netbeheerkosten bij op.

Stel, de kale kWh prijs is € 0,12 per kWh (inclusief btw) en de energiebelasting is € 0,13 per kWh (inclusief btw). Stel daarnaast dat je netbeheerkosten € 300,00 per jaar bedragen. Je huishouden verbruikt 4.000 kWh per jaar. Dan betaal je in totaal aan energiekosten: 4.000 kWh x (€ 0,12 + € 0,13) + € 300,00 = € 1.300,00 per jaar.


Besparen op je kWh verbruik

Door het verbruik in kWh te berekenen, krijg je een beter inzicht in je kosten voor stroom. Wil je jouw stroomkosten zo laag mogelijk houden? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bij ons kies je namelijk voor voordelige energietarieven. Zo houd je meer over voor een leuker leven! Wil je weten hoeveel je kunt besparen?


Ook interessant

stroomverbruik-tv-thumbnail
Alles over het verbruik van je laptop, computer, lampen en tv
verbruik-keuken-thumb
Alles over het verbruik in je keuken
energieverbruik-droger-thumbnail
Alles over het verbruik van wasmachine en droger
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies