UnitedConsumers
Achtergrond

Wat is stadsverwarming en wat kost stadsverwarming?

Stadsverwarming of stadswarmte; bijna iedereen heeft het weleens voorbij horen komen. Maar wat is stadsverwarming nou precies, hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen van stadsverwarming?

Stadsverwarming banner

Wat is stadsverwarming?

Stadsverwarming - of stadswarmte - is een manier om je huis te verwarmen of om warm water te krijgen, zonder dat er gebruik wordt gemaakt van gas. Wanneer je stadsverwarming hebt, dan heb je geen eigen cv-ketel.

Je krijgt warm water en warmte in huis via een netwerk waterleidingen dat aangelegd is in de wijk waarin je woont. Op deze centrale plek wordt warmte geproduceerd en vervolgens geleverd aan de woningen die aangesloten zijn op stadsverwarming. Stadswarmte ontstaat door de restwarmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales.


Hoe werkt stadsverwarming?

Bij stadsverwarming is er geen sprake van een eigen cv-ketel. De warmte wordt in jouw woning geleverd via een netwerk van waterleidingen. Het afgekoelde water stroomt vervolgens vanuit je woning weer terug naar het warmtenet en in het warmtenet wordt het water opnieuw opgewarmd. 

Omdat er geen cv-ketel in je meterkast zit, wordt er een warmtemeter geïnstalleerd waarin de verbruikte stadswarmte wordt opgenomen. Op je energierekening staat de stadswarmte vervolgens geregistreerd in de eenheid Gigajoule (GJ). 


Leverancier stadsverwarming

Wanneer je woning wordt verwarmd met stadsverwarming, is het niet mogelijk om zelf een leverancier voor stadsverwarming te kiezen. Je bent in het geval van stadsverwarming gebonden aan één specifieke leverancier voor warmte.


Kosten stadsverwarming

In eerste instantie klinkt stadsverwarming gemakkelijk en aantrekkelijk, maar wat zijn de kosten van stadsverwarming? Een vergelijking met de kosten voor het afsluiten van aardgas is niet eerlijk, want de opbouw van het tarief is helemaal anders. Bij de aansluiting, levering en afsluiting komen de volgende kosten voor stadsverwarming kijken:

 • Aansluittarief: dit is het tarief dat je betaalt wanneer je voor het eerst aangesloten wordt op het warmtenet.
 • Huur afleverset: je hebt een warmtewisselaar nodig om stadswarmte te kunnen krijgen. Zo'n warmtewisselaar is onderdeel van een zogenaamde afleverset. Je huurt deze van de warmteleverancier.
 • Warmte en warm tapwater: je betaalt voor het warmteverbruik een vast jaartarief en een bedrag per verbruikte Gigajoule (GJ) .
 • Temperatuur: je betaalt voor warmte van een bepaalde minimum- en maximumtemperatuur. Dit tarief wordt opgenomen in de warmteovereenkomst.
 • Meettarief: de warmteleverancier plaatst één of meerdere meters in je huis om te meten hoeveel warmte je verbruikt. Je betaalt de leverancier voor deze warmtemeters en het meten van je verbruik.
 • Afsluittarief: dit is het tarief dat je betaalt wanneer je jouw stadsverwarming hebt opgezegd. Daarna ontvang je een eindafrekening.

Stadsverwarming en de Warmtewet

Omdat er bij stadsverwarming geen keuzevrijheid in leverancier is, bestaat wellicht de angst dat je onredelijk hoge tarieven moet betalen. Gelukkig bestaat er een wet die onredelijk hoge tarieven verbiedt, zodat je als consument goed beschermd bent. 

De Warmtewet bevat regels omtrent de levering van warmte. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert of leveranciers zich aan de opgenomen regels in de Warmtewet houden. De Warmtewet geldt voor woningen en bedrijven met een stadswarmteaansluiting tot maximaal 100 kilowatt. De Warmtewet regelt het volgende:

 • De Warmtewet waarborgt de levering van warmte, inclusief de service.
 • De warmteleverancier moet aangesloten zijn bij een geschillencommissie.
 • Leverancier mag niet meer in rekening brengen dan de landelijk vastgestelde tarieven.
 • In het geval van een ernstige storing heeft de consument recht op een financiële vergoeding.

Maximumtarief Warmtewet

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt jaarlijks wat de landelijke maximumtarieven voor warmte, koude en bronwarmte zijn. Bij de bepaling van de maximumtarieven voor stadsverwarming, wordt rekening gehouden met de kosten van een gemiddelde verbruiker met een gasaansluiting. Zo waarborgt de ACM dat de tarieven voor stadsverwarming niet veel hoger zijn dan de gemiddelde tarieven voor gas.


Stadsverwarming: de voor- en nadelen

Heb je stadsverwarming of stap je binnenkort over op stadsverwarming? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje:

Voordelen stadsverwarming
Nadelen stadsverwarming
 • Stadsverwarming is duurzaam. De warmte wordt namelijk hergebruikt.
 • Je kunt niet kiezen bij welke energieleverancier je stadsverwarming afneemt.
 • Je woning maakt geen gebruik van aardgas.
 • Tarieven kunnen hoger zijn dan bij een reguliere gasaansluiting.
 • Je hebt geen CV-ketel nodig.
 • Bij storingen in het warmtenet heb je geen warm water.

Leverancier voor stroom kiezen

Wil je 100% Nederlandse groene stroom én besparen op je vaste lasten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wil je weten waar onze groene stroom precies vandaan komt? Je vindt het gemakkelijk terug op ons stroometiket.


Ook interessant

beste-temperatuur-in-huis-thumbnail
Wat is de beste temperatuur in huis?
Huis verwarmen thumb
Verwarming in huis: goedkoop je huis verwarmen
stroomverbruik-zonder-gas-thumb
Hoeveel stroom verbruik ik zonder gas?
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies