UnitedConsumers
Achtergrond

Vaste lasten overzicht: gemiddelde vaste lasten per maand

Maandelijks zijn er veel vaste lasten die je moet betalen. Sterker nog: bijna de meeste mensen staan bijna de helft van hun maandelijkse inkomen af aan vaste lasten. Met een vaste lasten overzicht krijg je een goed beeld van de gemiddelde uitgaven per maand. Welke vaste kosten zijn er en hoe kun je jouw gemiddelde uitgaven per maand verlagen?

vaste-lasten-overzicht-banner

Vaste lasten overzicht

Een vaste lasten overzicht is handig, want zo krijg je een goed beeld van je maandelijkse uitgaven. Vraag je je weleens af waar je inkomen naartoe gaat elke maand? Dan is het handig om je vaste lasten eens op een rij te zetten.


Vaste kosten voorbeelden

Vaste lasten zijn kosten die periodiek terugkeren. Denk aan maandelijks, elk kwartaal of jaarlijks. Vaste lasten betaal je omdat je een overeenkomst aangegaan bent met een bepaalde partij. Eigenlijk zijn vaste lasten niet weg te denken uit ons leven. Voorbeelden van vaste kosten:

  • Kosten voor gas, water en licht.
  • Woonlasten: huur of hypotheek.
  • Kosten voor internet en televisie.
  • Vaste lasten, zoals: loterijen en goede doelen.
  • Zorgverzekering, autoverzekering, woonverzekeringen en (gemeentelijke) belastingen.
  • Telefoonabonnement, sportabonnement of een abonnement bij een streamingsdienst (bijvoorbeeld Netflix).

Naast bovenstaande kosten, zijn er maandelijks natuurlijk meer uitgaven waar je aan moet denken. Afhankelijk van je persoonlijke situatie zijn er nog kosten als: benzine, onderhoud aan je woning, onderhoud aan je auto, boodschappen, kleding, kinderopvang en ga zo maar door.  


Gemiddelde uitgaven per maand verlagen

Een makkelijke manier om je gemiddelde uitgaven per maand te verlagen, is letten op je energieverbruik. Want door te besparen op je energieverbruik, houd je jouw energierekening laag. Zo houd je meer over voor andere leuke dingen in je leven. Een aantal bespaartips:

Tip 1: energie besparen met ledverlichting

Een gemakkelijke, maar zeer efficiënte tip; overstappen op ledverlichting. Niet alleen verbruiken ledlampen minder energie, ze zijn ook nog eens beter voor het milieu.

Tip 2: energiezuinige apparaten

Bij de aankoop van een nieuw apparaat is het verstandig om op het energielabel te letten. Denk hierbij aan een energiezuinige wasmachine of droger, televisie of bijvoorbeeld een zuinige koelkast of vriezer. Deze apparaten verbruiken veel stroom en dus is het verstandig om een zo zuinig mogelijk apparaat te kiezen. Dat scheelt weer in de stroomkosten.

Tip 3: waterverbruik verminderen

Wellicht heb je er nog niet meteen aan gedacht, maar door je waterverbruik te verminderen, kun je flink op energie besparen. Wanneer je een heerlijk warme douche neemt of je kleding wast, wordt water verwarmd. Probeer daarom je douchebeurt te verkorten of investeer in een waterbesparende douchekop. Ook met je dagelijkse was kun je energie besparen. Was bijvoorbeeld op een lagere temperatuur of draai je was - indien mogelijk - op een eco-programma

Tip 4: energie besparen door sluipverbruik te voorkomen

Als iets zonde is, dan is het sluipverbruik! Stekkers die onnodig in het stopcontact zitten of apparaten die op stand-by staan, verbruiken namelijk stroom - ook als ze niet gebruikt worden. Volgens Milieu Centraal zou een huishouden gemiddeld zelfs 450 kWh per jaar verbruiken met apparaten die op stand-by staan. Voorkom sluipverbruik van deze stroomvreters en zet apparaten volledig uit of haal stekkers uit het stopcontact om op energie te besparen.

Tip 5: kies voor een goedkope energieleverancier

Misschien een voor de hand liggende tip, maar een goedkope energieleverancier kan je helpen om op je energiekosten te besparen. Wanneer je een nieuw energiecontract af wilt sluiten, dan is het handig om te weten waar je precies op moet letten. Het moment van overstappen, de tarieven voor energie en de eventuele korting spelen allemaal een rol in de uiteindelijke prijs die je gaat betalen.


Gemiddelde vaste lasten verlagen met UnitedConsumers

Wil je 100% Nederlandse groene stroom én besparen op je vaste lasten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Bij ons kies je namelijk altijd voor voordelige energietarieven. Wil je weten waar onze groene stroom precies vandaan komt? Je vindt het gemakkelijk terug op ons stroometiket.


Ook interessant

stroomverbruik-meten-thumb
Stroomverbruik meten
Kosten-gas-water-licht
Hoeveel kost gas, water en licht?
Energie besparen tips thumb
Onze beste tips om op water, stroom en gas te besparen
Blog homepage
Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies