UnitedConsumers
Achtergrond

Vast of variabel energietarief 2024

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract maak je de keuze uit een vast of variabel tarief voor energie. Een variabel energiecontract is niet hetzelfde als een vast contract. Wat is het verschil tussen vaste en variabele energieprijzen?

Vast energietarief: is een vast energietarief slim?

Een vast energietarief verandert niet tijdens de looptijd van het energiecontract. De prijzen liggen vast en je betaalt de gehele contractperiode hetzelfde bedrag per kWh stroom en per m³ gas. Je weet dus waar je aan toe bent en je hoeft je verder niet meer druk te maken over stijgende en dalende energieprijzen.

Het nadeel van een vast energiecontract is dat je op deze manier niet kunt profiteren van een prijsdaling. Bij een variabel contract kun je dit wel. Aan de andere kant ben je, met een vast energietarief, wel beschermd tegen prijsstijgingen. Zo weet je waar je aan toe bent!

1 jaar vast én voordelig bij UnitedConsumers

Profiteer nu 1 jaar lang van vaste tarieven. Bereken je voordeel en start direct met besparen!

 • 100% Nederlandse groene stroom

 • Ontvang € 50,00 korting

 • 1 jaar lang zekerheid

Vast energiecontract

Variabel energietarief

Variabele energieprijzen kunnen tijdens de looptijd van je energiecontract veranderen. De wijziging van het variabel energietarief kan vier keer per jaar plaatsvinden: op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Op deze momenten kan je variabele energietarief dus stijgen of dalen.

Met een variabel energietarief heb je minder zekerheid over het tarief dat je betaalt tijdens de looptijd van je contract. Als de prijzen stijgen, dan stijgt je variabele tarief automatisch mee. Dalen de energieprijzen? Dan profiteer je automatisch ook van lagere variabele energieprijzen.

Leveringskosten energie vast of variabel

Je keuze voor een vast of variabel energietarief heeft alleen invloed op de leveringskosten. De andere kosten die op de energierekening vermeld staan, zoals de energiebelastingvaste leveringskosten en de netwerkkosten, zijn voor iedere contractvorm hetzelfde. Hiervoor betaal je een vast bedrag aan een energieleverancier die dit op zijn beurt weer afdraagt aan de overheid en de netbeheerder.

Vast of variabel energiecontract kiezen?

Of je goedkoper uit bent met een vast of variabel tarief, hangt af van de ontwikkeling van energieprijzen. Een vast contract geeft je meer zekerheid, een variabel contract geeft je meer flexibiliteit om over te stappen. Een variabel contract is namelijk maandelijks opzegbaar, zonder opzegvergoeding

Momenteel liggen de vaste en variabele energieprijzen niet ver uit elkaar. Daarom is het in veel gevallen voordelig om te kiezen voor een vast contract. Bij veel energieleveranciers krijg je namelijk een aantrekkelijke welkomstbonus als je een vast energiecontract afsluit.

Dirk Expert
duim

Advies van onze expert

"Als je kiest voor een vast contract, krijg je een jaar lang zeker niet te maken met stijgende prijzen. Dus: wie zekerheid wil, kiest het best een vast energiecontract. Kies juist een variabel contract als je flexibel wilt zijn om over te stappen."

Dirk Mutsaers - Expert energie

Vast of variabel: de voor- en nadelen

De ideale keuze voor jou hangt af van je voorkeuren. Kies je voor zekerheid of wil je kunnen profiteren van eventuele prijsdalingen? We zetten de voor- en nadelen van een vast of variabel tarief op een rij:

Vast contract

 • Zekerheid: je energieprijzen veranderen niet tijdens de looptijd van je contract.

 • Vaak ontvang je een aantrekkelijke korting.

 • Je hebt geen last van prijsstijgingen.

 • Je kunt niet zomaar opzeggen. Stap je tussentijds over, dan betaal je mogelijk een opzegboete.

 • Als energieprijzen dalen, daalt je vaste tarief niet mee.

Variabel contract

 • Je kunt op elk moment kosteloos opzeggen, met een opzegtermijn van één maand.

 • Als energieprijzen dalen, daalt je variabel tarief mee.

 • Als energieprijzen stijgen, stijgt je variabele tarief automatisch ook.

 • Je ontvangt geen extra korting.

Heb ik een vast of variabel energietarief?

Of je een vast of variabel tarief voor energie hebt, vind je terug in je leveringsovereenkomst. Naast het vast of variabel energietarief, zie je ook tot wanneer je energiecontract loopt. Je bekijkt jouw leveringstarieven in Mijn UnitedConsumers.


Wil je een goede service?

Een goede service, daar staan wij voor. Om je dit te kunnen bieden gebruiken wij cookies. Door op 'Ja, dat wil ik' te klikken ga je hier mee akkoord. Bekijk hier onze privacy statement voor meer uitleg.

Nee, ik wil alleen minimale cookies