Contact
Mijn UnitedConsumers

Alles over uw stroommeter

Een stroommeter is in de meeste huishoudens te vinden. De stroommeter houdt nauwkeurig het stroomverbruik in uw woning bij. Maar, welke stroommeter heeft u in huis en zijn er ook stroommeters voor individuele apparaten?

Stroommeter

 

Wat is een stroommeter?

Een stroommeter is een meter die meet hoeveel stroom u verbruikt. Een stroommeter geeft namelijk informatie over het aantal kWh (kilowattuur) stroom dat u verbruikt. U vindt een stroommeter meestal in de meterkast, vaak in de buurt van de gasmeter. De stroommeter vindt u meestal op ooghoogte in de meterkast.

Wilt u graag het stroomverbruik meten van een afzonderlijk apparaat? Dan kunt u ook gebruik maken van een stroommeter in uw stopcontact. Dit is een stroommeter die u tussen een apparaat en het stopcontact plaatst. Zo kunt u eenvoudig het stroomverbruik van bijvoorbeeld uw computer meten.  


 

Welke stroommeter heb ik?

Er zijn drie typen stroommeters te onderscheiden, namelijk: de analoge stroommeter, de digitale stroommeter en de slimme stroommeter. Het is dus wel zo fijn om te weten welke stroommeter u heeft, want zo kunt u uw stroomverbruik aflezen.

Analoge stroommeter

Er zijn analoge stroommeters met één telwerk, maar ook met een dubbel telwerk. Bovendien kan ook de weergave van deze telwerken er anders uitzien:

analoog-stroom-1    Telwerk met komma: geef alleen de getallen vóór de komma door.
Analoog-stroom-2   Telwerk zonder komma: geef alleen de eerste zes getallen door.

 

Digitale stroommeter

De digitale stroommeter heeft een display met daarop de meterstand. Als u enkeltarief heeft, staat er maar één stand op het scherm. Met een dubbeltarief moet u twee meterstanden doorgeven. Afhankelijk van uw stroommeter, worden deze meterstanden afwisselend op het display getoond of moet u op een knop drukken om naar een andere meterstand te gaan.

stroommeter digitaal    Telwerk I: Het eerste cijfer '1' geeft aan dat u naar het stroom daltarief kijkt. Geef alle getallen door.
Telwerk II: Het eerste cijfer '2' geeft aan dat u naar het stroom normaaltarief kijkt. Geef alle getallen door.

 

Slimme stroommeter

Met een slimme stroommeter hoeft u niets te doen; de meterstanden worden automatisch doorgegeven aan uw energieleverancier. Is het toch nodig om zelf de meterstand af te lezen? Dan doet u dat op dezelfde manier als bij een digitale stroommeter, aangezien de digitale en de slimme stroommeter er hetzelfde uitzien. 


 

Teruglevering stroommeter

Levert u stroom terug aan het net door bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan is de hoeveelheid stroom die u teruglevert altijd te zien op uw stroommeter. Om te bekijken hoeveel stroom u teruglevert, moet u weten waar u deze standen kunt aflezen. Wij zetten het voor u op een rijtje:

Teruglevering analoge stroommeter

Als u stroom teruglevert aan het net door middel van het gebruik van zonnepanelen, kunt u dit zien op uw analoge stroommeter. Bij een analoge stroommeter draaien de schijf en het telwerk achteruit. Zo ziet u altijd uw netto stroomverbruik.

Teruglevering digitale stroommeter

Wanneer u stroom teruglevert aan het netwerk via een digitale stroommeter, kunt u de standen aflezen als aparte telwerken. Bij een digitale stroommeters zijn twee extra telwerken (TIII en TIV) waar u de terugleverstanden kunt aflezen. Als u uw meterstanden moet doorgeven én zelf stroom opwekt, moet u er dus rekening mee houden dat u deze standen niet vergeet door te geven.

Teruglevering slimme stroommeter

Bij een slimme stroommeter worden alle terugleverstanden automatisch doorgegeven. U hoeft dus helemaal niets te doen! Wel kunt u altijd uw terugleverstanden vinden op uw slimme stroommeter. Druk op de knop op uw slimme stroommeter om de verschillende meterstanden te zien.


 
 

Stroommeter stopcontact

De stroommeter in uw meterkast geeft u een goed beeld van het totale stroomverbruik. Maar, bent u benieuwd naar stroomvreters bij u in huis, of bent u benieuwd hoeveel stroom uw apparaten verbruiken? Dan kunt u ook een stroommeter in uw stopcontact plaatsen. Met deze stroommeter kunt u vervolgens het verbruik van individuele apparaten meten. 

Er zijn verschillende stroommeters op de markt. De meeste stroommeters zijn uitgerust met een LCD-scherm dat het stroomverbruik in kWh en euro's uitdrukt. Daarnaast wordt vaak ook de frequentie, vermogensfactor, stroom en spanning gemeten.


 

Stroommeter en stroom besparen

Met de stroommeter in uw meterkast, en eventueel een stroommeter in uw stopcontact, krijgt u een goed inzicht in uw verbruik. Vervolgens kunt u gericht starten met het besparen op stroom. En dat is voordelig. Hoe lager uw stroomverbruik, hoe meer u overhoudt voor een leuker leven!

Bovendien is het ook interessant om uw energiecontract eens onder de loep te nemen. Betaalt u momenteel niet teveel voor uw stroom? Door verschillende stroomtarieven met elkaar te vergelijken kunt u erachter komen of overstappen van energieleverancier voor u interessant is!


Ook interessant voor u
 

sluipverbruik

Zo kunt u sluipverbruik herkennen in uw woning!

> Lees meer

 

Appen achter het stuur

Elektriciteit besparen: tips voor besparen op stroom

> Lees meer

 

Doorgeslagen stoppen

Doorgeslagen stoppen in uw meterkast: in 8 stappen opgelost

> Lees meer

 

Blog homepage