Bereken uw energie aanbod

Postcode
Huisnr.

Stroommeter: welke stroommeters zijn er?

Een stroommeter is in de meeste huishoudens te vinden. De stroommeter houdt nauwkeurig het stroomverbruik in uw woning bij. Maar, welke stroommeter heeft u in huis en zijn er ook stroommeters voor individuele apparaten?

Stroommeter

 

Wat is een stroommeter?

Een stroommeter vindt u meestal in de meterkast, vaak in de buurt van de gasmeter. Een stroommeter geeft informatie over het aantal kWh (kilowattuur) stroom dat u verbruikt. De stroommeter vindt u meestal op ooghoogte in de meterkast.  


 

Welke stroommeter heb ik?

Er zijn drie typen stroommeters te onderscheiden, namelijk: de analoge stroommeter, de digitale stroommeter en de slimme stroommeter. Het is dus wel zo fijn om te weten welke stroommeter u heeft, want zo kunt u uw stroomverbruik aflezen.

Analoge stroommeter

Er zijn analoge stroommeters met één telwerk, maar ook met een dubbel telwerk. Bovendien kan ook de weergave van deze telwerken er anders uitzien:

analoog-stroom-1  Telwerk met komma: geef alleen de getallen vóór de komma door.
Analoog-stroom-2  Telwerk zonder komma: geef alleen de eerste zes getallen door.

 

Digitale stroommeter

De digitale stroommeter heeft een display met daarop de meterstand. Als u enkeltarief heeft, staat er maar één stand op het scherm. Met een dubbeltarief moet u twee meterstanden doorgeven. Afhankelijk van uw meter, worden deze afwisselend op het display getoond of moet u op een knop drukken om naar een andere meterstand te gaan.

Slimme stroommeter

Met een slimme stroommeter hoeft u niets te doen; de meterstanden worden automatisch doorgegeven aan uw energieleverancier. Is het toch nodig om zelf de meterstand af te lezen? Dan doet u dat op dezelfde manier als bij een digitale stroommeter, aangezien de digitale en de slimme stroommeter er hetzelfde uitzien.  


 

Stroommeter stopcontact

De stroommeter in uw meterkast geeft u een goed beeld van het totale stroomverbruik. Maar, bent u benieuwd naar stroomvreters bij u in huis, of bent u benieuwd hoeveel stroom uw apparaten verbruiken? Dan kunt u ook een energiemeter (stroommeter) in uw stopcontact plaatsen. Met deze energiemeter kunt u vervolgens het verbruik van individuele apparaten meten. 

Er zijn verschillende energiemeters op de markt. De meeste energiemeters zijn uitgerust met een LCD-scherm dat het stroomverbruik in kWh en euro's uitdrukt. Daarnaast wordt vaak ook de frequentie, vermogensfactor, stroom en spanning gemeten.


 

Stroommeter en stroom besparen

Met de stroommeter in uw meterkast, en eventueel een stroommeter in uw stopcontact, krijgt u een goed inzicht in uw verbruik. Vervolgens kunt u gericht starten met het besparen op stroom. En dat is voordelig. Hoe lager uw stroomverbruik, hoe meer u overhoudt voor andere leuke dingen in uw leven!

Bovendien is het ook interessant om uw energiecontract eens onder de loep te nemen. Betaalt u momenteel niet teveel voor uw stroom? Door verschillende stroomtarieven met elkaar te vergelijken kunt u erachter komen of overstappen van energieleverancier voor u interessant is!


Aanbevolen voor u


sluipverbruik

Zo kunt u sluipverbruik herkennen in uw woning!

> Lees meer

 

Appen achter het stuur

Elektriciteit besparen: tips voor besparen op stroom

> Lees meer

 

Verkeersboetes 2020

Stroomvreters in huis: wat zijn stiekeme stroomvreters?

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven