Contact
Mijn UnitedConsumers

Stroomverbruik meten

Je stroomverbruik hangt af van verschillende factoren, zoals de staat van je woning of je apparaatgebruik. Maar, hoe kun je het totale stroomverbruik meten? En hoe kun je het stroomverbruik meten per groep, of per apparaat? Wij helpen je een handje! Zo wordt energieverbruik meten een makkie.

stroomverbruik meten


 

Stroomverbruik meten

Je kunt je stroomverbruik meten door een paar keer per dag je meterstanden te noteren. Zo zie je eenvoudig hoeveel kWh je verbruikt binnen een bepaalde tijd. Stel, je gaat een kwartier stofzuigen. Dit is dan hoe je het energieverbruik kunt meten:

Stap 1: Noteer de meterstand in kWh.
Stap 2: Ga vervolgens een kwartier stofzuigen.
Stap 3: Noteer na een kwartier opnieuw de meterstand.
Stap 4: Bereken het verschil. Het verschil is het stroomverbruik van je stofzuiger.

Op deze manier kun je van allerlei apparaten het energieverbruik meten! Dit vergt echter wel veel tijd. Een handige manier van je stroomverbruik meten is gebruikmaken van stroommeters voor je stopcontact. Zo meet je gemakkelijk het stroomverbruik per apparaat.

Stroomverbruik meten met slimme meter

Met een slimme meter kun je ook eenvoudig het stroomverbruik meten. Via je energieleverancier wordt vaak je slimme meter uitgelezen, zodat je stroomverbruik in kaart gebracht wordt. Lees bijvoorbeeld dagelijks je slimme meter uit. Dan krijg je iedere dag zicht op je stroomverbruik.

Tip: Op je jaarnota zie je hoeveel stroom je in een jaar verbruikt. Heb je de jaarnota niet meer bij de hand? Vraag deze dan op bij je energieleverancier.


 
 

Energieverbruik apparaten meten

Wil je het stroomverbruik meten per apparaat of per groep? Hiervoor kun je een stroommeter (of kWh-meter) gebruiken. Dit is een apparaat om je stroomverbruik te meten.

Stroomverbruik per apparaat meten

Het stroomverbruik per apparaat meten is eenvoudig met een stroommeter. Eerst sluit je de stroommeter aan op een stopcontact, vervolgens sluit je het apparaat dat je wilt meten aan op de stroommeter. De kWh-meter begint direct het stroomverbruik van je apparaat te meten, welke je afleest op het display. Er zijn ook stroommeters die werken in combinatie met een app via WiFi. Zo krijg je inzicht in het stroomverbruik per apparaat en hierdoor spoor je stroomvreters op.

Stroomverbruik per groep meten

Wil je het stroomverbruik per groep meten? Sluit dan alle apparaten van een groep op één stekkerdoos aan. Stop vervolgens de stekker hiervan in een stroommeter. De kWh-meter is in het stopcontact aangesloten en meet zo het stroomverbruik van de groep.


 

Energieverbruik bijhouden

Heb je een slimme meter? Check dan de energieverbruiksmanager om het energieverbruik te meten. Een energieverbruiksmanager werkt namelijk samen met de slimme meter in je meterkast. Hierdoor krijg je een compleet inzicht in je energieverbruik. Op deze manier kun je direct met een energie app je energieverbruik bijhouden.

App energieverbruik bijhouden

Wij helpen je graag om grip te krijgen op je energieverbruik met onze verbruiksmanager. Heb je energie met korting via UnitedConsumers? Dan vind je in de Mijn UnitedConsumers omgeving de energieverbruiksmanager. Hier kun je maandelijks of jaarlijks je energieverbruik bijhouden. 

Daarnaast ontvang je elke maand tips om nóg meer energie te besparen. Zo houd je meer over voor een leuker leven!  


 

Stroom besparen door stroomverbruik meten

Door je stroomverbruik te meten, krijg je een goed inzicht van je verbruik. Want meten is weten! Heb je het stroomverbruik per afzonderlijk apparaat gemeten? Dan zie je welke apparaten stroomvreters zijn.

Vervolgens kun je gericht starten met besparen op stroom. Dat is goed voor het milieu én jouw portemonnee. Wil je ook een lagere stroomrekening? Bekijk dan ook eens onze tips.


Ook interessant
 

sluipverbruik

Zo herken je sluipverbruik in je woning!

> Lees meer

 

Verbruik lampen

Dit is het verbruik van je elektrische apparaten

> Lees meer

 

kwh berekenen

Hoe kan ik zelf kWh van stroom berekenen?

> Lees meer

 

Blog homepage