Subsidie isoleren woning: de subsidieregeling voor isoleren

Een subsidie voor het isoleren van uw woning is voordelig. Niet alleen blijft een goed geïsoleerde woning lekker warm in de winter en koel in de zomer, maar het is ook nog eens voordelig voor uw portemonnee. Met goede isolatie hoeft u minder te stoken en bespaart u dus op uw energierekening. De woning isoleren is niet goedkoop, maar gelukkig kunt u een subsidie krijgen van de overheid. 

Subsidie isoleren woning

Subsidie isoleren woning

De overheid stimuleert energiebesparende maatregelen door het beschikbaar stellen van subsidies. Zo zijn er subsidies mogelijk voor zonneboilers, warmtepompen en kunt u de BTW terugvragen van zonnepanelen. Door te investeren in dergelijke maatregelen, dragen we allemaal een steentje bij aan een beter milieu! 

Vanaf 2019 bestaat er een subsidieregeling voor het isoleren van uw woning vanuit de overheid, de zogeheten Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Met deze subsidieregeling voor het isoleren van uw woning bespaart zo'n 20%! Er zitten wel enkele voorwaarden aan vast:

Subsidieregeling isoleren: energiebesparende isolatiemaatregelen

U vraagt zich waarschijnlijk af: "maar waar krijg ik dan subsidie voor?". De landelijke subsidie isolatie - SEEH - geldt voor de volgende energiebesparende isolatiemaatregelen:

 • Dakisolatie.
 • Gevelisolatie.
 • Spouwmuurisolatie.
 • Hoogrendementglas.
 • Vloerisolatie en/of bodemisolatie.

Tip: voor de specifieke voorwaarden en eisen van de RVO subsidie isolatie checkt u de website van RVO. 

Subsidie isolatie aanvragen

De landelijke subsidieregeling isoleren (SEEH) kunt u aanvragen via de website van RVO. Een goede tip is dat u, vóór u de isolatiemaatregelen laat uitvoeren, goed checkt hoe de aanvraagprocedure in elkaar zit en wat de subsidievoorwaarden zijn. Zo weet u zeker of u in aanmerking komt voor een subsidie voor het isoleren van uw woning.

Wanneer u de isolatiemaatregelen heeft laten uitvoeren, is er geen termijn waarbinnen u de subsidie aan moet vragen. Een voorwaarde is wel dat de isolatiemaatregelen al uitgevoerd dienen te zijn, voordat u de subsidie aanvraagt.

Hoeveel subsidie isolatie krijg ik?

De subsidie isoleren woning is maximaal € 10.000,00. Milieu Centraal heeft berekend hoeveel sommige isolatiemaatregelen ongeveer kost - per type woning. Ook hebben zij berekend hoeveel subsidie u krijgt. Hier zijn de volgende indicatieve berekeningen uit voortgekomen:

Isolatiemaatregel Kosten Subsidie
Dakisolatie € 4.100 € 1.200
Vloerisolatie € 1.400 € 310
Spouwmuurisolatie € 800 € 200
Hoogrendementglas € 3.100 € 650
Isolatiemaatregel Kosten Subsidie
Dakisolatie € 4.700 € 1.300
Vloerisolatie € 1.600 € 350
Spouwmuurisolatie € 2.100 € 500
Hoogrendementglas € 3.500 € 750
Isolatiemaatregel Kosten Subsidie
Dakisolatie € 8.400 € 1.300
Vloerisolatie € 2.800 € 600
Spouwmuurisolatie € 3.100 € 750
Hoogrendementglas € 4.700 € 750

Tip: RVO heeft ook een handige rekentool gemaakt waarmee u zelf uw subsidie isolatie 2020 kunt berekenen.

Bonussubsidie: wat zijn de voorwaarden?

Maakt u uw woning zeer energiezuinig of zelfs energieneutraal? Dan kunt u nog een bonussubsidie krijgen! De bonussubsidie is een bedrag van € 4.000,00. Ook voor deze subsidie geldt dat u eigenaar én bewoner van het huis moet zijn. De bonussubsidie krijgt u wanneer u:

 • Kunt aantonen - met een luchtdichtheidstest - dat uw woning kierdicht is. 
 • Alle isolatiemaatregelen - met zeer hoge isolatiewaarden - laat uitvoeren.
 • Isolerende deuren en kozijnen laat installeren.
 • Een ventilatiesysteem laat installeren.

Gemeentelijke subsidie isolatie

De landelijke subsidie isolatie kunt u combineren met een gemeentelijke subsidie isolatie. Of er een gemeentelijke subsidie voor isolatie beschikbaar is, hangt af van uw gemeente. Soms hebben gemeenten en provincies lokale subsidiepotjes. Op de website van Energiesubsidiewijzer kunt u checken voor welke gemeentelijke subsidies u in aanmerking komt. 

Huis isoleren: lagere BTW

Het is wellicht geen vorm van subsidie, maar wel interessant om te weten! Wist u dat voor het arbeidsloon - bij woningisolatie - een laag BTW-tarief van 9% geldt? Dit scheelt u stiekem een hoop kosten! Enkele voorwaarden zijn:

 • Sloopwerk, het plaatsen van kozijnen en andere werkzaamheden vallen onder het gewone tarief van 21%.
 • Het lage BTW-tarief van 9% geldt echt alleen voor het aanbrengen van de isolatie. 
 • Voor het isolatiemateriaal betaalt u het normale BTW-tarief van 21%.
 • Het lage BTW-tarief geldt voor woningen van 2 jaar en ouder.

Aanbevolen voor u


 

Blog homepage