Contact
Mijn UnitedConsumers

Verbruik koelkast: hoeveel watt verbruikt een koelkast?

Het verbruik van uw koelkast kan flink oplopen. Een koelkast staat namelijk dag en nacht aan, en dit kost stroom. Maar, wat is het stroomverbruik van uw koelkast precies? U kunt het verbruik van uw koelkast eenvoudig zelf meten. Wij vertellen u hoe.

verbruik koelkast

 

Verbruik koelkast

Hoeveel uw koelkast precies verbruikt, kunt u aflezen op het energielabelOp het energielabel kunt u zien hoeveel kWh een koelkast verbruikt per jaar. Heeft u een koelkast met energielabel A? Dan is uw koelkast energiezuiniger dan een koelkast met energielabel C. Dit kunt u ook terugzien in het verbruik van uw koelkast.

Verbruik koelkast per jaar

Het verbruik van een koelkast per jaar met een energielabel D ligt gemiddeld op 113 kWh. Tegen het huidige stroomtarief gaat kost het verbruik van een koelkast met energielabel D u jaarlijks €81,05. Voor uw gemak zetten wij het gemiddeld verbruik en de kosten per jaar voor u op een rij van koelkasten met energielabel D, E en F:

Energielabel Verbruik koelkast kWh per jaar Kosten per jaar*
D 113 kWh € 81,05
E 130 kWh € 93,25
F 139 kWh € 99,70

* Kosten per jaar zijn berekend aan de hand van de gemiddelde stroomprijs van € 0,7173 per kWh (Bron: Nibud).

Koelkast kWh per dag

Omdat uw koelkast dag en nacht aan staat, kunt u eenvoudig het gemiddeld verbruik van uw koelkast in Watt per dag berekenen. Dit doet u door het jaarverbruik van uw koelkast te delen door 365 dagen. U heeft dan het verbruik van uw koelkast per dag in kWh berekend. Om dit verbruik om te rekenen naar Watt, vermenigvuldigt u het verbruik van uw koelkast per dag in kWh met 1.000.

Het verbruik van een koelkast met energielabel D is: 113 kWh / 365 dagen = 0,31 kWh per dag en 0,31 kWh per dag / 1.000 = 310 Watt per dag.

Verbruik koelkast per uur

Vervolgens kunt u ook het verbruik van uw koelkast per uur berekenen. U berekent dit door het verbruik van uw koelkast per dag te delen door 24 uur. Het verbruik van een koelkast met energielabel D is: 0,31 kWh per dag / 24 uur = 0,013 kWh per uur en 310 Watt per dag / 24 uur = 12,92 Watt per dag.


 

Verbruik koel-vriescombinatie

Koel-vriescombinaties zijn tegenwoordig erg zuinig. Gemiddeld is een koel-vriescombinatie namelijk 20% tot 40% zuiniger in gebruik dan een aparte koelkast en een aparte vriezer. Zeker als u een koel-vriescombinatie heeft met energielabel A is het verbruik van uw koelkast per jaar laag. Benieuwd naar het verbruik van een koel-vriescombinatie en de kosten per jaar? Wij zetten het voor u in een handig overzicht:

Energielabel Verbruik koelkast kWh per jaar Kosten per jaar*
A 109 kWh € 78,19
B 129 kWh € 92,53
C 157 kWh € 112,62
D 194 kWh € 139,16
E 229 kWh € 164,26
F 253 kWh € 181,48

* Kosten per jaar zijn berekend aan de hand van de gemiddelde stroomprijs van € 0,7173 per kWh (Bron: Nibud).

 

Verbruik Amerikaanse koelkast

Amerikaanse koelkasten staan erom bekend dat ze een hoog energieverbruik hebben. Gemiddeld hebben Amerikaanse koelkasten namelijk een verbruik van 300 kWh per jaar. Een stuk meer dan een tafelmodel koelkast of een koel-vriescombinatie dus. Waar u wel rekening mee moet houden, is dat Amerikaanse koelkasten een grotere inhoud hebben. Hierdoor kunt u meer in uw koelkast bewaren.

Om het u makkelijk te maken, zetten wij het gemiddeld verbruik en de kosten per jaar voor u op een rijtje:

Energielabel Verbruik koelkast kWh per jaar Kosten per jaar*
C 225 kWh € 161,39
D 269 kWh € 192,95
E 337 kWh € 241,73
F 406 kWh € 291,22

* Kosten per jaar zijn berekend aan de hand van de gemiddelde stroomprijs van € 0,7173 per kWh (Bron: Nibud).

 

Stroomverbruik koelkast meten: 4 stappen

Bent u benieuwd naar het precieze verbruik van uw koelkast? Dan kunt u ook het stroomverbruik van uw koelkast meten met een stroommeter. Op deze manier meet u het stroomverbruik van uw koelkast:

Stap 1: Steek de stroommeter in het stopcontact en druk op de aan- of resetknop.
Stap 2: Stop de stekker van uw koelkast in de stroommeter.
Stap 3: Noteer de 'beginstand' in kWh en lees na 24 uur de stroommeter af.
Stap 4: Bereken het verschil. Dit is het stroomverbruik van uw koelkast.

Tip: lees voor het gebruik van de stroommeter altijd de gebruikershandleiding voor optimaal gebruik. 


 

Hoger stroomverbruik bij een lagere temperatuur

Een koelkast zal meer stroom verbruiken wanneer u een lagere koeltemperatuur instelt. Voor elke graad lager, moet uw koelkast harder werken. Daarom is het verstandig om van tevoren te bedenken op welke temperatuur u uw koelkast instelt. De ideale temperatuur voor uw koelkast is 4 graden Celsius. 

De ideale temperatuur instellen

Wilt u de ideale temperatuur van uw koelkast instellen? Dat werkt per type koelkast verschillend. Nieuwere, energiezuinige koelkasten hebben namelijk vaak een digitaal display waarbij u nauwkeurig de temperatuur in graden Celsius kunt instellen. Heeft u een koelkast met een draaiknop met standen? Dan geldt: hoe hoger de stand, hoe kouder de koelkast zal worden.

Tip: in de gebruikershandleiding kunt u vaak vinden welke temperatuur hoort bij welke stand. 

 

Verbruik oude koelkast

Heeft u een oude koelkast van 10 jaar of ouder? Dan kan het slim zijn om uw koelkast te vervangen. Oudere koelkasten zijn vaak stroomvreters en zorgen ervoor dat u een hogere energierekening krijgt. Met een nieuwe, energiezuinige koelkast bespaart u op uw energierekening en draagt u ook nog eens een steentje bij aan het milieu. Win-win!


 

Energie besparen met een koelkast

Energie besparen met een koelkast? Dat kan! Met onze tips kunt u uw koelkast energiezuinig gebruiken. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!


Ook interessant voor u
 

Verbruik oven

Stroomverbruik oven: dit verbruikt uw oven per uur

> Lees meer

 

Energie besparen

Energie besparen met onze beste tips!

> Lees meer

 

energieverbruik droger

Dit is het stroomverbruik van uw droger

> Lees meer

 

Blog homepage

Terug naar boven