Contact
Mijn UnitedConsumers

Alles over het verbruik van lampen

Verlichting in huis; we kunnen niet zonder! Maar, hoeveel stroom verbruikt een lamp? En is het verbruik van een ledlamp zuiniger dan het verbruik van een halogeenlamp, gloeilamp of spaarlamp? In dit artikel geven wij antwoord op deze vragen én 7 tips, zodat u direct kunt besparen op het energieverbruik van uw lamp!

Verbruik lampen berekenen


 

Energieverbruik lamp

Lampen in huis verbruiken stroom. Het energieverbruik van uw lamp heeft daardoor invloed op uw energierekening. Er zijn verschillende soorten lampen. Wat het stroomverbruik van een lamp precies is, hangt af van het soort lamp, hoe lang en hoe vaak u de lamp laat branden.

Om meer inzicht te krijgen in het stroomverbruik van uw lamp, kunt u onder andere het energielabel raadplegen. Vanaf 1 september 2021 loopt het energielabel voor lampen van A t/m G. Label A is het meest zuinig, label G is het minst zuinig.   


 

Verbruik ledlamp Verbruik ledlamp

Het verbruik van een ledlamp ligt een stuk lager dan het verbruik van een halogeenlamp, gloeilamp of spaarlamp. Het vermogen van een ledlamp is zo'n 6 W, dit komt neer op een verbruik van slechts 0,006 kWh per uur. Door het lage energieverbruik en een lange levensduur (15.000 tot 50.000 branduren) is een ledlamp de meest zuinige soort verlichting.

De aanschafkosten van een ledlamp liggen wel hoger, maar door het zuinige verbruik en de lange levensduur, verdient u de investering snel terug. Daarnaast heeft de productie van een ledlamp beperkt impact op het milieu; het energieverbruik om een ledlamp te produceren, wint u binnen 300 branduren terug. 


dirk expert autoverzekeringen

advies Bespaartip

"Door te kiezen voor ledlampen in plaats van gloeilampen, bespaart u tot wel 90% op het stroomverbruik."

Dirk Mutsaers - expert in energie


 

Verbruik halogeenlamp Verbruik halogeenlamp

Een halogeenlamp verbruikt veel meer stroom dan een ledlamp en behoort niet tot de meest zuinige soorten verlichting. Wel is het verbruik van een halogeenlamp gemiddeld 30% minder dan het verbruik van een gloeilamp.  

Bovendien ligt het rendement van een halogeenlamp ten opzichte van een gloeilamp 15% tot 20% hoger, doordat de gloeidraad van een halogeenlamp heter wordt. Daardoor wordt er meer energie omgezet naar licht. 

Verbruik halogeen vs LED

Volgens gegevens van Milieu Centraal verbruikt een ledlamp 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Halogeenlampen zijn goedkoper in aanschaf dan ledlampen, maar gaan minder lang mee; gemiddeld 3.500 branduren. Ledlampen gaan 15.000 tot 50.000 branduren mee.

De impact van een halogeenlamp op het milieu is groter dan bij een ledlamp. Dat zit hem met name in de hoeveelheid elektriciteit die nodig is om de lamp te laten branden.


 

Verbruik gloeilamp Verbruik gloeilamp

Een gloeilamp is het minst zuinig. Gemiddeld verbruikt een gloeilamp ongeveer 60 Watt. Het verbruik van een gloeilamp ligt daarmee flink hoger dan het verbruik van andere soorten verlichting, zoals een ledlamp, spaarlamp of halogeenlamp.

Bij een gloeilamp wordt maar een klein percentage (zo'n 5%) effectief omgezet naar licht. Het overige percentage wordt omgezet in warmte, waardoor een gloeilamp erg heet kan worden. Onder andere door een hoog verbruik en een klein percentage effectief licht, is de milieu-impact van een gloeilamp groter dan bij andere lampen.

Verbruik gloeilamp vs LED

Een ledlamp verbruikt 90% minder stroom dan een gloeilamp (Milieu Centraal). Gloeilampen zijn goedkoper, maar door het onzuinige energieverbruik en de kortere levensduur (tussen de 1.000 en 1.500 branduren), bent u met het verbruik van ledlampen, die tot wel 50.000 branduren meegaan, in de meeste gevallen voordeliger uit.  


 

Verbruik spaarlamp Verbruik spaarlamp

Het duurt even voordat een spaarlamp voluit licht geeft, waardoor het energieverbruik van de lamp kan oplopen. Toch is een spaarlamp één van de zuinigste soorten verlichting. Spaarlampen zijn in staat om een groot deel van elektriciteit efficiënt om te zetten in licht. Dat beperkt het verbruik van een spaarlamp én de milieubelasting. 

Verbruik spaarlamp vs LED

Het verbruik van een spaarlamp is gelijkwaardig aan het verbruik van een ledlamp. Een spaarlamp moet echter op andere aspecten wel onderdoen voor een ledlamp. Zo is het rendement van een spaarlamp lager omdat deze niet meteen op volle sterkte brandt.

Daarnaast bevat een spaarlamp kwik. Als kwik opwarmt komen er schadelijke dampen vrij die negatieve impact hebben op het milieu. Een ledlamp bevat geen kwik en gaat bovendien langer mee dan een spaarlamp. Een spaarlamp is goed voor 6.000 tot 10.000 branduren, terwijl een ledlamp een levensduur heeft tussen de 15.000 en 50.000 branduren. Wel liggen de aanschafkosten van een spaarlamp gemiddeld lager.  


 

Verbruik lampen berekenen

Hoeveel kWh verbruikt een lamp? Wij leggen u uit hoe u dit eenvoudig kunt berekenen met behulp van de volgende gegevens: 

  • Het stroomverbruik van de lamp in Watt (W). 
  • Het aantal uren per dag dat u de lamp laat branden.
  • Het aantal dagen per jaar dat u de lamp laat branden.

Vul de gegevens vervolgens in de volgende formule in om het verbruik per jaar te berekenen: aantal uren per dag x aantal dagen per jaar x (stroomverbruik in Watt / 1.000). Door het stroomverbruik in Watt te delen door 1.000, rekent u het stroomverbruik van uw lamp om naar kWh.

Goed om te weten: u kunt de formule gebruiken om het verbruik van elke soort lamp te berekenen. U kunt de gegevens in de formule invullen die voor uw verlichting van toepassing zijn.

Voorbeeld: verbruik lampen berekenen

Stel, u gebruikt een ledlamp met een stroomverbruik van 6 W om uw woonkamer te verlichten. De ledlamp brandt gemiddeld 6 uur per dag op elke dag van het jaar (365 dagen). Dan is het verbruik van uw ledlamp in kWh per jaar: 6 uur x 365 dagen x ( 6 W / 1.000) = 13 kWh  

Kosten verbruik lampen berekenen 

Wat kost het energieverbruik van uw lamp? Dat kunt u eenvoudig berekenen door het verbruik in kWh te vermenigvuldigen met het tarief dat u voor stroom betaalt. Bij ons onderstaande voorbeeld gaan wij uit van het plafondtarief van stroom per kWh (€ 0,40) op basis van gegevens van Nibud

Stel, het verbruik van uw ledlamp is 13 kWh per jaar. Dan kost het energieverbruik van uw lamp: 13 kWh x € 0,40 = € 5,20 per jaar.


 

Besparing verbruik gloeilamp 

Heeft u (oude) gloeilampen in huis en wilt u besparen op stroomkosten? Uw energiebesparing loopt flink op als u energiezuinige lampen in plaats van gloeilampen gebruikt.

Als u een gloeilamp vervangt door een energiezuinigere lamp, zoals een ledlamp, spaarlamp of halogeenlamp, kunt u het volgende percentage aan energie besparen: 

Soort lamp Besparing t.o.v. gloeilamp
Ledlamp 90%
Spaarlamp 85%
Halogeen 80%
Bron: Milieu Centraal

Voorbeeld: besparing verbruik gloeilamp berekenen

Stel, u laat een gloeilamp van 60 W 4 uur per dag branden om uw keuken te verlichten. Dit doet u 365 dagen per jaar. Het verbruik van uw gloeilamp is dan: 4 uur x 365 dagen x (60 W / 1.000) = 87,6 kWh per jaar. Op basis van het plafondtarief van € 0,40 per kWh (Nibud), is dit gelijk aan € 35,04 per jaar. 

Als u uw gloeilamp vervangt door een ledlamp bespaart u 90% procent op uw energieverbruik. Op basis van de gegevens uit bovenstaande voorbeeld bespaart u 78,8 kWh aan stroom wanneer u uw gloeilamp vervangt door een ledlamp (0,90 x 87,6 kWh).

Het verbruik van uw ledlamp is per jaar dan 8,8 kWh (87,6 kWh - 78,8 kWh). Als we uitgaan van het plafondtarief van € 0,40 per kWh, komen de kosten voor het verbruik van een ledlamp neer op: 8,8 kWh x € 0,40 = € 3,52 per jaar. Uw besparing is hierdoor gelijk aan: € 35,04 - € 3,52 = € 31,52 per jaar. 


 

7x besparen op stroomverbruik lamp

Wist u dat u op verschillende manieren eenvoudig kunt besparen op het stroomverbruik van uw lamp(en)? Wij helpen u op weg en geven u 7 bespaartips die u direct kunt toepassen: 

Tip 1: schakel lampen uit

Schakel uw lampen uit als u de ruimte in huis verlaat, zelfs als dat maar kort is. Schakel energiezuinige ledlampen ook uit en laat buitenverlichting niet onnodig aan. Dat is voordelig voor uw energierekening én het milieu! 


Tip 2: benut het daglicht

Benut het daglicht door uw gordijnen of andere raambekleding open te zetten. Zo kunt u uw lampen uit laten en bespaart u eenvoudig op het energieverbruik van uw lamp. 


Tip 3: bespaar energie met slimme ledverlichting

Slimme lampen kunt u via een app of afstandsbediening efficiënt afstellen en op afstand bedienen. Zo kunt u onnodig energieverbruik van een lamp eenvoudig beperken en sluipverbruik voorkomen. Bovendien is slimme verlichting bijna altijd ledverlichting. Extra zuinig! 


Tip 4: gebruik een dimmer

Verbruikt een gedimde lamp minder stroom? Ja zeker! Uw lampen dimmen is een goede manier om te besparen op het energieverbruik van uw lamp. Goed voor uw portemonnee én het zorgt voor een gezellige sfeer in huis!


Tip 5: zet een tijdschakelaar op uw lamp

Met een tijdschakelaar kunt u verlichting op gewenste tijdstippen automatisch in- en uitschakelen. Zo verbruikt u alleen energie wanneer dat echt nodig is. Het positieve effect van deze bespaartip ziet u terug op uw stroommeter én op uw stroomrekening. 


Tip 6: maak gebruik van een bewegingssensor

Is uw lamp uitgerust met een bewegingssensor? Dan gaat de lamp automatisch aan als die beweging waarneemt. Zo wordt de kamer alleen verlicht als u op dat moment ook echt aanwezig bent. Handig én zuinig! Zo beperkt u eenvoudig het verbruik van uw ledlamp of andere soorten lampen en bespaart u op stroomkosten.  


Tip 7: ga voor solarlampen als buitenverlichting

Wilt u verlichting in de tuin? Kies dan voor solarlampen, oftewel verlichting die werkt op zonne-energie. Deze lampen hebben geen invloed op uw stroomverbruik, want solarlampen laden op door het daglicht. Zo bent u voordelig voorzien van buitenverlichting op bijvoorbeeld een warme zomeravond!  


 

Energieverbruik lamp: voordelig woning verlichten

Met onze bespaartips bent u goed op weg om het energieverbruik van uw lamp te verminderen; dat is goed voor uw portemonnee én voor het milieu. Wilt u nog meer besparen op stroomkosten en verantwoord omgaan met energie? Dat is mogelijk met onze voordelige stroomtarieven én groene stroom. Zo houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn voordeel


Ook interessant voor u
 

Stroomvreters

Ontdek de grootste stroomvreters in huis om te besparen

> Lees meer

 

Sluipverbruik

Wat is sluipverbruik en hoe kunt u het voorkomen?

> Lees meer

 

Stroom besparen

Onze beste tips om stroom te besparen op een rij

> Lees meer

 

Blog homepage