Contact
Mijn UnitedConsumers

Verbruik laptop berekenen: dit is het energieverbruik van uw laptop

Een laptop is een handig en veelgebruikt apparaat, bijvoorbeeld tijdens het thuiswerken. Maar, wat verbruikt een laptop? In dit artikel leggen wij u uit hoe u het energieverbruik van uw laptop kunt berekenen én hoe u het stroomverbruik van uw laptop kunt verminderen.

Stroomverbruik laptop


 

Stroomverbruik laptop

Het stroomverbruik van een laptop verschilt per laptop en per situatie waarin het apparaat wordt gebruikt. Het vermogen van de batterij en de batterijduur spelen een grote rol bij het verbruik van uw laptop. Hoe vaker u uw laptop oplaadt, hoe meer stroom u verbruikt.

Daarnaast beïnvloeden verschillende specificaties van uw laptop de batterijduur en daarmee het stroomverbruik van uw laptop. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De processor: belangrijke hardware die ervoor zorgt dat uw laptop een aantal taken (tegelijk) kan uitvoeren. 
  • Het beeldscherm: resolutie, helderheid en verversing beïnvloeden het vermogen dat uw laptop nodig heeft.
  • Het besturingssysteem: belangrijke software die o.a. het geheugen en de processen van uw laptop beheert.
  • De grootte van de laptop: een grote behuizing van een laptop en een groot beeldscherm verbruiken meer energie.
  • Het productiejaar (leeftijd): oudere laptops verbruiken meer energie dan nieuwe, energiezuinige laptops.

Energieverbruik laptop: randapparatuur

Houd rekening met bijkomend energieverbruik van randapparatuur die u in combinatie met uw laptop gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een tweede monitor, speakers of printers.

Deze apparaten hebben invloed op het energieverbruik van uw laptop. Bovendien hebben de apparaten een eigen stroomaansluiting nodig, waardoor het verbruik effect heeft op uw totale stroomverbruik

Tip: maak gebruik van een stroommeter om het exacte stroomverbruik van randapparatuur te meten. Zo krijgt u meer inzicht in uw stroomverbruik.      


 
 

Hoeveel stroom verbruikt een laptop?

Het verbruik van uw laptop staat niet duidelijk aangegeven op uw laptop, maar gelukkig kunt u zelf eenvoudig het energieverbruik van uw laptop berekenen. Hiervoor heeft u de volgende gegevens nodig: 

  • Het vermogen van de batterij in Watt (W).
  • Het aantal uren per dag dat u uw laptop gebruikt.
  • Het aantal dagen per jaar dat u uw laptop gebruikt.

Om het verbruik van uw laptop in kWh te berekenen, gebruikt u de volgende formule: aantal uren per dag x aantal dagen per jaar x (vermogen in Watt / 1.000) = het energieverbruik van uw laptop per jaar. 

Voorbeeld energieverbruik laptop berekenen

Stel, de batterij van uw laptop heeft een vermogen van 45 W. U gebruikt uw laptop 8 uur per dag tijdens het thuiswerken. Dit doet u twee dagen per week (2 dagen x 52 weken = 104 dagen per jaar).

U wilt het jaarverbruik van uw laptop in kWh berekenen. De berekening ziet er dan als volgt uit: 8 uur x 104 dagen x (45 W / 1.000) = 37,44 kWh per jaar. 

Hoeveel stroom verbruikt een laptop per dag?

Als u het stroomverbruik van uw laptop per jaar weet, kunt u eenvoudig het verbruik van uw laptop per dag berekenen. Wij leggen u uit hoe u dit kunt doen. Hierbij gaan wij uit van een laptop met een vermogen van 45 W en jaarverbruik van 37,44 kWh op basis van 104 dagen per jaar.

Het stroomverbruik van uw laptop per dag berekent u door het verbruik in kWh te delen door het aantal dagen per jaar dat u uw laptop gebruikt. In dit geval is het stroomverbruik van uw laptop per dag: 37,44 kWh / 104 dagen = 0,36 kWh. 

Stroomverbruik laptop per uur

Wilt u meer inzicht in het energieverbruik van uw laptop? Dan kunt u naast het stroomverbruik per dag, ook het stroomverbruik van uw laptop per uur berekenen. Gebruik hiervoor het aantal uren dat u uw laptop gebruikt en het verbruik per dag.

Bijvoorbeeld: uw laptop verbruikt 0,36 kWh per dag. U gebruikt deze 8 uur per dag. Dan ziet de berekening er als volgt uit: 0,36 kWh per dag / 8 uur per dag = 0,045 kWh per uur. 

Stoomverbruik laptop stand-by

Uw laptop verbruikt stroom als die op stand-by staat. Hierbij gaat het gemiddeld slechts om een paar Watt (2 tot 5 W). Toch is het de moeite waard om uw laptop, als u deze even niet nodig heeft, helemaal uit zetten in plaats van op stand-by. 

Stel, uw laptop verbruikt op stand-by 5 W. Uw laptop staat 260 dagen per jaar (5 dagen per week), 8 uur op stand-by. Dan is het stroomverbruik van uw laptop op stand-by per jaar: 8 uur x 260 dagen x (5 W / 1.000) = 10,4 kWh. Door uw laptop volledig uit te zetten, bespaart u op het verbruik van uw laptop. Bovendien gaat de batterij langer mee!

Gemiddeld verbruik energiezuinige laptop

Volgens gegevens van Milieu Centraal ligt het jaarlijkse stroomverbruik van een energiezuinige laptop rond de 55 kWh. Op basis van het plafondarief van € 0,40 per kWh (Nibud), is dat gelijk aan € 22,- aan stroomkosten. 

Onthoud: het stroomverbruik van uw laptop en de verbruikskosten kunnen hiervan afwijken, want het verbruik hangt af van hoe intensief u uw laptop gebruikt en de specificaties van uw laptop.

Gebruikt u bijvoorbeeld dagelijks een (oude) laptop en hangt die daarom vaak aan de oplader? Dan vallen het verbruik van uw laptop en de kosten wellicht hoger uit. Een lager verbruik is natuurlijk ook mogelijk. Bijvoorbeeld als u uw laptop niet dagelijks gebruikt, het apparaat volledig uitzet in plaats van op stand-by of als u geen extra monitor gebruikt. 


 

Kosten verbruik laptop

De kosten van het verbuik van uw laptop kunt u eenvoudig berekenen. Vermenigvuldig uw stroomtarief per kWh met het stroomverbruik van uw laptop.  

Wij zetten het verbruik en de kosten van een laptop met een vermogen van 45 W, voor u op een rijtje. Hierbij gaan wij uit van het plafondtarief van € 0,40 per kWh (Nibud). Zo krijgt u in één oogopslag meer inzicht in de kosten van het stroomverbruik van een laptop: 

Verbruik laptop in kWh Kosten stroomverbruik laptop
0,045 kWh per uur. € 0,02
0,36 kWh per dag. € 0,14
37,44 kWh per jaar. € 14,98
10,4 kWh per jaar op stand-by. € 4,16

 

Verbruik laptop verminderen

Wilt u het energieverbruik van uw laptop verminderen en daarmee besparen op stroom? Dat is mogelijk door de batterijduur van uw laptop te verlengen. Als de batterij leeg is, dan moet u die weer opladen en dat kost stroom.

U kunt de batterijduur van uw laptop op verschillende manieren verlengen, door: 

Tip 1  De helderheid van uw scherm lager te zetten. 
Tip 2 De energiebesparingsmodus op uw laptop te gebruiken.
Tip 2 Gebruik te maken van de slaap-/sluimerstand bij (korte) pauzes. 
Tip 2 Achtergrondactiviteiten te beperken en overbodige software en (opstart)programma's uit te schakelen.
Tip 2 Uw laptop niet aan de oplader te laten als de batterij vol zit. De batterij kan hierdoor namelijk beschadigen.  
Tip 2 Externe apparaten zoals harde schijven, monitoren, of uw smartphone los te koppelen als u deze niet nodig heeft.
Tip 2 Draadloze functies en ingebouwde apparaten, zoals bluetooth, wifi en webcams, uit te schakelen als u die niet gebruikt. 

Extra tip: is uw laptop aan vervanging toe? Kies dan voor een nieuw en modern type laptop. Die zijn energiezuiniger dan oudere modellen. 


 

Besparen op stroomverbruik laptop

Hoe intensiever u uw laptop gebruikt, hoe vaker u het apparaat moet opladen. Dit heeft invloed op uw energierekening. Maakt u graag gebruik van uw laptop, maar wilt u ook besparen op stroom? Met onze voordelige stroomtarieven kunt u maandelijks besparen op stroomkosten. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u weten hoeveel u precies kunt besparen?  

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

Stroomverbruik computer

Wat is het stroomverbruik van mijn computer?

> Lees meer

 

Stroomverbruik tv

Zo berekent u het stroomverbruik van uw tv

> Lees meer

 

Energie besparen thuiswerken

Energie besparen met thuiswerken: 7 tips

> Lees meer

 

Blog homepage