Contact
Mijn UnitedConsumers

Stroomverbruik magnetron berekenen én verminderen: onze 6 tips

Uw lekkere maaltijd kunt u met een magnetron snel opwarmen. Ideaal! Maar, het verbruik van een magnetron heeft invloed op uw stroomverbruik. Daarom is het goed om te weten hoe u het stroomverbruik van een magnetron zelf kunt berekenen en eenvoudig kunt verminderen. Met onze 6 bespaartips helpen wij u op weg! 

Verbruik magnetron


 

Verbruik magnetron

Voor het stroomverbruik van een magnetron geldt in het algemeen: hoe groter de inhoud van de magnetron, hoe groter het totale vermogen. Het vermogen van een magnetron wordt uitgedrukt in Watt. Het wattage geeft de sterkte van de microgolven aan, die uw maaltijd opwarmen. Dit heeft invloed op het verbruik van de magnetron én de bereidingstijd van uw gerecht.

Daarnaast hangt het energieverbruik van een magnetron af van hoe vaak u het apparaat gebruikt en het type magnetron. Ook is het goed om te weten dat een magnetron een sluipverbruiker is. Dat wil zeggen dat het apparaat ook stroom verbruikt wanneer u hem niet gebruikt, maar de stekker wel in het stopcontact laat zitten. 

Verbruik soorten magnetrons

Het soort magnetron speelt een rol bij het energieverbruik van een magnetron. Er zijn verschillende soorten magnetrons: conventionele magnetrons (ook wel solo-magnetrons), magnetrons met een grillrooster en magnetrons die uitgerust zijn met een grill én een ventilator (convector). 

Conventionele modellen worden meestal gebruikt om voedsel te verwarmen of te ontdooien. Met een magnetron met rooster kunt u voedsel koken en met modellen die een grill hebben kunt u maaltijden zowel koken als bakken. 

Een overzicht van het gemiddelde stroomverbruik in kilowatt van bovenstaande soorten magnetrons, vindt u hieronder: 

Soort magnetron Gemiddeld verbruik magnetron (kW)
Conventionele magnetron. 0,3 - 1,3 kW.
Magnetron met grillrooster. 1,4 - 2,7 kW.
Magnetron met grillrooster en ventilator. 2,5 - 3,5 kW.

Verbruik combimagnetron 

Een combimagnetron, een oven en magnetron in één, verbruikt stroom en verwarmt door middel van microgolven (elektromagnetische straling). Een combimagnetron is een zuinig alternatief voor een oven; een hoge concentratie microgolven zorgt voor warmte waarmee u maaltijden kunt ontdooien, opwarmen en zelfs garen. 

Het verbruik van een combimagnetron ligt doorgaans lager dan het verbruik van een oven, waardoor u energie kunt besparen in de keuken. Kies voor een combimagnetron met heteluchtfunctie als u extra zuinig met energie om wilt gaan: goed voor het milieu én voor uw portemonnee!


 

Verbruik magnetron berekenen

U kunt het energieverbruik van uw magnetron eenvoudig zelf berekenen. Factoren zoals het type magnetron, het benodigde vermogen en hoe vaak u uw magnetron gebruikt, spelen hierbij een rol. Wij helpen u een handje!

Hoeveel watt verbruikt een magnetron? 

Als u het verbruik van uw magnetron per dag in Watt wilt weten, vermenigvuldigt u het aantal uren per dag dat u uw magnetron gebruikt, met het vermogen in Watt. Stel:

  • U gebruikt uw magnetron een half uur per dag.
  • U verwarmt uw maaltijd met een vermogen van 600 Watt.

Dan is de berekening als volgt: 0,5 x 600 W = 300 Watt. Wilt u vervolgens het stroomverbruik van uw magnetron in kWh weten? Dan deelt u het verbruik in Watt door 1.000. In dit geval is dat dus: 300 W / 1.000 = 0,3 kWh per dag.

Energieverbruik magnetron per jaar

Stel, u wilt het verbruik van uw magnetron per jaar in kWh berekenen. Dan gebruikt u de volgende formule: aantal uren in gebruik per dag x aantal dagen in gebruik per jaar x (vermogen in Watt / 1.000) = het energieverbruik van magnetron in kWh per jaar. Stel:

  • U gebruikt een vermogen van 600 Watt. 
  • Uw magnetron staat een half uur per dag aan. 
  • U gebruikt uw magnetron vier dagen per week (4 x 52 weken = 208 dagen per jaar).

Dan is het energieverbruik van uw magnetron per jaar: 0,5 x 208 x (600 W / 1.000) = 62,4 kWh. 

Kosten verbruik magnetron berekenen

Om de kosten van het verbruik aan uw magnetron te berekenen, vermenigvuldigt u het verbruik met de stroomprijs die u per kWh betaalt. Wij gaan uit van het gemiddelde plafondtarief per kWh van € 0,40 (Nibud).

Bijvoorbeeld: het verbruik van uw magnetron is per jaar 62,4 kWh. De verbruikskosten zijn dan gelijk aan: 62,4 kWh x € 0,40 = € 24,96 per jaar.


 

Magnetron verbruik: 6 bespaartips

Door het verbruik van uw magnetron te verminderen, bespaart u direct op uw energierekening. Bovendien kunt u door uw magnetron efficiënt te gebruiken ook besparen op het totale gas- en stroomverbruik in uw keuken. Wij zetten onze 6 bespaartips voor u op een rij: 

Tip 1: ontdooi voedsel met een laag vermogen

Gebruik een laag vermogen, bijvoorbeeld 600 W, als u voedselproducten wilt ontdooien met uw magnetron. Zo voorkomt u dat u producten per ongeluk kookt én verbruikt u minder energie. Handig om te weten: sommige magnetrons hebben een ontdooi-stand die al een laag vermogen gebruikt. Handig en goed voor uw energierekening!


Tip 2: roer uw maaltijd door

U kunt het verbruik van uw magnetron verlagen door uw gerecht tijdens het opwarmen of ontdooien een paar keer door te roeren. De warmte kan zich dan beter verspreiden, waardoor uw maaltijd sneller opwarmt. Uw magnetron hoeft dan minder lang aan te staan en dat heeft positieve invloed op het stroomverbruik van uw magnetron.


Tip 3: vervang uw oude magnetron

Heeft u nog een oude magnetron? Dan is het goed om te weten dat het ingebouwde klokje stroom verbruikt. Dit kan volgens gegevens van Milieu Centraal, tussen de 25% tot 40% van het jaarlijkse stroomverbruik van een magnetron innemen. Daarom kunt u uw oude magnetron beter vervangen. Bij een moderner type magnetron verbruikt het klokje nog maar heel weinig stroom.


Tip 4: trek uw magnetron uit het stopcontact

Heeft u uw magnetron even niet nodig? Trek hem dan uit het stopcontact om sluipverbruik te voorkomen. Zo weet u zeker dat het stroomverbruik van uw magnetron niet onnodig hoog uitvalt en bespaart u eenvoudig op stroom.


Tip 5: gasverbruik verminderen met verbruik magnetron

Door uw magnetron efficiënt te gebruiken, kunt u uw gasverbruik in de keuken verminderen. Verwarm bijvoorbeeld kleine porties eten in de magnetron in plaats van op het gasfornuis. Dit kan in sommige gevallen gunstiger uitpakken op uw energierekening, omdat het gemiddelde stroomtarief (€ 0,40 per kWh) namelijk lager is dan de gemiddelde prijs voor gas (€ 1,45 per m³ gas). Houd er wel rekening mee dat verbruikskosten afhangen van de hoeveelheid stroom of gas die u verbruikt. 


Tip 6: kies voor voordelige stroomtarieven

Wilt u de kosten van het stroomverbruik van uw magnetron altijd zo laag mogelijk houden? Kies dan voor groene stroom van UnitedConsumers. Goed voor het milieu én voor uw portemonnee, want met onze scherpe stroomtarieven bent u altijd voordeliger uit. Zo houdt u meer over voor een leuker leven! Wilt u weten wat u precies kunt besparen? 

> Bereken mijn voordeel


Ook interessant voor u
 

Verbruik oven

Stroomverbruik oven berekenen: dit verbruikt uw oven per uur

> Lees meer

 

Elektrisch koken

Elektrisch koken: de voor- en nadelen op een rij

> Lees meer

 

Verbruik waterkoker

Hoeveel stroom verbruikt een waterkoker?

> Lees meer

 

Blog homepage