Contact
Mijn UnitedConsumers

Stroomverbruik oven: verbruik oven per uur berekenen

In veel huishoudens is een oven een veelgebruikt apparaat in de keuken. Maar, wat is het verbruik van een oven? Wij vertellen u de jaarlijkse kosten van een oven én geven 10 tips hoe u kunt besparen op het stroomverbruik van uw oven! 

Verbruik oven


 

Verbruik oven

Een standaard, elektrische oven verbruikt stroom. Een elektrisch verwarmingselement zorgt namelijk voor warme lucht die uw gerecht in de oven verwarmt. U kunt het stroomverbruik van een oven in kWh op het energielabel terugvinden. Het energielabel van ovens loopt van A+++ (het meest energiezuinig) tot en met D (het minst energiezuinig). Het gemiddelde vermogen van een oven met energielabel A+ is 2.000 W. Het verbruik van een oven is daarom 2 kWh per uur. 

Het stroomverbruik van een oven verschilt echter per oven en per situatie, omdat het verbruik o.a. afhangt van het type, de grootte van de oven (hoe groter het apparaat, hoe meer energie het verbruikt), hoe vaak en waarvoor u uw oven gebruikt.

Verbruik heteluchtoven

Een heteluchtoven wordt verhit doordat een ventilator warme lucht de oven in blaast. Deze ventilator werkt op stroom. Volgens gegevens van Milieu Centraal is het verbruik van een heteluchtoven 15% zuiniger dan het verbruik van een standaard, elektrische oven.

Heteluchtovens kunnen met een lagere temperatuur hetzelfde bakresultaat bereiken als een elektrische oven met een verwarmingselement. Daarnaast zijn heteluchtovens sneller en kunnen ze warmte goed verdelen. 

Verbruik gasoven

Een gasoven verbruikt gas en is vaak gekoppeld aan uw gasfornuis. Daardoor heeft het verbruik van de oven invloed op uw totale gasverbruik. Een gasoven raakt zeer snel op temperatuur en geeft intense hitte af, waardoor uw ovengerecht goed verwarmd wordt.

Koken op een lage temperatuur is met een gasoven echter niet gemakkelijk te regelen, waardoor het verbruik van een gasoven niet altijd gelijkmatig en efficiënt is. Om meer inzicht te krijgen in het exacte verbruik van uw gasoven, kunt u bijvoorbeeld een slimme meter gebruiken.


 

Stroomverbruik oven per jaar

Stel, u heeft een standaard, elektrische oven met energielabel A+ en een vermogen van 2.000 W. U gebruikt deze oven 90 dagen per jaar en heeft de oven gemiddeld één uur per keer aanstaan. ?In deze situatie verbruikt uw oven 360 kWh per jaar. Dit is gelijk aan € 144,- per jaar aan verbruikskosten. Hierbij gaan wij uit van het plafondtarief van € 0,40 per kWh (Nibud).  

Goed om te weten: het stroomverbruik van uw oven en de kosten hiervan kunnen afwijken van het bovenstaande voorbeeld. Het verbruik van uw oven is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals het vermogen, het energielabel en hoe intensief u uw oven gebruikt. 

Kosten verbruik oven

De kosten van het verbruik van uw oven berekent u door het aantal kWh te vermenigvuldigen met het stroomtarief per kWh. Hieronder geven wij een overzicht van het stroomverbruik van een oven en de verbruikskosten.

Hierbij gaan wij uit van een oven met een gemiddeld vermogen van 2.000 W die gemiddeld twee uur per dag en 90 dagen per jaar wordt gebruikt. De kosten zijn berekend met het plafondtarief van € 0,40 (Nibud). 

Stroomverbruik oven Kosten verbruik oven
2 kWh per uur. € 0,80
4 kWh per dag. € 1,60
360 kWh per jaar. € 144,-

Verbruik oven: 10 tips om energie te besparen

U kunt het verbruik van uw oven op verschillende manieren verminderen. Zo bespaart u energie én kosten en houdt u meer over voor een leuker leven! Wij geven u 10 bespaartips op een rij: 

Tip 1 Ontdooi voedselproducten 

Laat voedselproducten uit de koelkast of vriezer eerst ontdooien en op kamertemperatuur komen, voordat u het gerecht in de oven bereidt. Zo vermindert u het verbruik van uw oven en dat is goed voor uw energierekening!

Uw oven moet namelijk harder werken en verbruikt daardoor meer energie als deze koud voedsel moet verwarmen of bevroren producten nog moet ontdooien.  


Tip 2 Gebruik geschikte ovenschalen

Bereid uw kookkunsten in keramische of glazen ovenschalen. Dit zijn geschikte ovenschalen die warmte beter vasthouden dan bijvoorbeeld metalen ovenschalen.

Zo kunt u een lagere temperatuur gebruiken, waardoor u direct bespaart op het verbruik van uw oven. Dat is goed voor uw portemonnee! 


Tip 3 Kies energiezuinige standen

Veel ovens hebben verschillende standen die minder energie verbruiken. Bijvoorbeeld een heteluchtfunctie, grillfunctie en stoomovenfunctie of de mogelijkheden van verschillende temperatuurstanden. 

Door uw gerechten op energiezuinige ovenstanden te bereiden, bespaart u direct op het verbruik van uw oven zonder dat het ten koste gaat van uw culinaire creaties! 


Tip 4 Vermijd aluminiumfolie

De reflecterende eigenschap van aluminiumfolie verstoort de warmteverdeling in uw oven. Daarnaast kan de ventilator door aluminiumfolie worden belemmerd, waardoor uw oven minder efficiënt kan verwarmen.

Om het stroomverbruik van uw oven zo goed mogelijk te benutten en onnodig energieverbruik te voorkomen, kunt u dus beter geen aluminiumfolie in de oven plaatsen. 


Tip 5 Haal de bakplaat weg

Heeft u de bakplaat in de oven niet nodig? Dan kunt u deze er beter uithalen. Het verwarmen van uw gerecht wordt dan niet belemmerd.

De warme lucht kan zo optimaal rondstromen, waardoor de warmte efficiënt wordt benut. Dat is goed voor uw energierekening én uw kookkunsten!


Tip 6 Verwarm de oven niet altijd voor

Voor sommige gerechten is het niet altijd nodig om de oven tot een specifieke, hoge temperatuur voor te verwarmen. Door uw kookkunsten direct in de oven te plaatsen, gaat u efficiënt om met het energieverbruik van uw oven en dat is goed voor uw energiebesparing!

U maakt meteen gebruik van de hitte die in de oven ontstaat, want ook op een lagere temperatuur kunt u een lekkere maaltijd bereiden. Dubbel win!  


Tip 7 Bereid meer gerechten tegelijk

U kunt slim met het verbruik van uw oven omgaan door meerdere gerechten tegelijk te bereiden en in de oven te plaatsen. U bespaart veel energie doordat u de oven niet elke keer opnieuw hoeft te verwarmen.

Dat is voordelig! Zorg er wel voor dat u niet te veel gerechten tegelijk in de oven zet om de werking van ventilatoren niet te belemmeren. 


Tip 8 Laat de ovendeur dicht

Het kan voorkomen dat u uw gerecht moet verplaatsen en de oven open moet doen. Probeer dit echter zo min mogelijk te doen om het verbruik van de oven te beperken en energie te besparen.

Wanneer u de oven opent, verdwijnt er namelijk warmte uit de oven. Daardoor verbruikt de oven extra energie om de gewenste temperatuur opnieuw te bereiken. 


Tip 9 Zet de oven eerder uit

Het is de moeite waard om uw oven eerder uit te zetten. Uw oven verbruikt dan geen energie meer, zonder dat dit ten koste gaat van uw lekkere maaltijd.

De restwarmte in de oven is namelijk voldoende om uw eten verder te bereiden. Door uw oven ongeveer vijf minuten voordat uw gerecht klaar is uit te zetten, vermindert u efficiënt het verbruik van uw oven.


Tip 10 Zorg voor een schone oven

Een schone oven warmt sneller op en kan warmte effectiever verspreiden. Daardoor werkt uw oven energiezuiniger en beperkt u het energieverbruik van uw oven. 

Het zelfreinigende programma van de oven verbruikt veel stroomMaak uw oven daarom met de hand schoon om kosten te besparen. Zo bent u altijd voordelig uit!  


 

Maandelijks besparen op stroomverbruik oven

Met onze tips bespaart u direct op het energieverbruik van uw oven. Maar, het kan nog voordeliger! Met onze scherpe energietarieven kunt u maandelijks besparen op het stroomverbruik van uw oven. Zo kunt u uw favoriete ovengerechten voordelig bereiden en houdt u meer over voor een leuker leven! 

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

Verbruik magnetron

Verbruik magnetron verminderen met onze bespaartips

> Lees meer

 

Verbruik vaatwasser

Verbruik vaatwasser: zo berekent u dat

> Lees meer

 

Verbruik vriezer

Dit verbruikt uw vriezer aan stroom

> Lees meer

 

Blog homepage