Contact
Mijn UnitedConsumers

Wat verbruikt een vaatwasser?

Steeds meer mensen hebben een vaatwasser in huis. Het bespaart u tijd en werk, want u hoeft niet meer met de hand af te wassen. Maar, hoe zit het met het stroom- en waterverbruik van uw vaatwasser? Wij helpen u met het berekenen van het verbruik van uw vaatwasser!

verbruik vaatwasser banner


 

Stroomverbruik vaatwasser

Het verbruik van uw vaatwasser is eenvoudig terug te vinden op het energielabel van het apparaat. Hierop staat vermeld wat het verbruik is per 100 vaatwasbeurten.

Bereken het energieverbruik van uw vaatwasser

U kunt het energieverbruik van uw vaatwasser ook eenvoudig zelf berekenen. Stel u eens voor, u heeft een vaatwasser:

  • Met energielabel B.
  • Die gemiddeld 280 vaatwasbeurten per jaar draait.
  • Die gemiddeld 64 kWh per 100 vaatwasbeurten verbruikt.

Ten eerste berekenen we het gemiddelde verbruik van uw vaatwasser per beurt. Dit kunt u eenvoudig berekenen door het aantal kWh dat op het energielabel vermeld staat te delen door 100. Dus, het verbruik van uw vaatwasser per beurt is: 64 kWh / 100 beurten = 0,64 kWh per vaatwasbeurt. 

Vervolgens vermenigvuldigen we het verbruik van uw vaatwasser per beurt met het aantal wasbeurten per jaar. De vaatwasser uit het voorbeeld verbruikt: 0,64 kWh per beurt x 280 beurten per jaar = 179 kWh per jaar.

Gemiddeld stroomverbruik vaatwasser

Om het gemakkelijk te maken, hebben wij voor u een handig overzicht gemaakt met het gemiddelde stroomverbruik van een vaatwasser per jaar en de kosten van dit stroomverbruik

Energielabel Verbruik vaatwasser kWh per jaar Kosten per jaar*
A 151 kWh € 60,40
B 179 kWh € 71,60
C 210 kWh € 84,-
D 237 kWh € 94,80
E 263 kWh € 105,20
F 291 kWh € 116,40
* Onder het verbruiksplafond van 2.900 kWh geldt een stroomtarief van € 0,40 per kWh. Daarboven geldt een tarief van gemiddeld € 0,90 per kWh (Bron: Nibud).

dirk expert autoverzekeringen

advies Bespaartip

"Tijdens een wasbeurt verbruikt een vaatwasser gemiddeld 2.300 Watt. Heeft u ook een Quooker in uw keuken? Dan is het slim om beide apparaten op een aparte groep aan te sluiten."

Dirk Mutsaers - expert in energie


 

Hoeveel water verbruikt een vaatwasser?

Naast het stroomverbruik kunt u ook het waterverbruik van uw vaatwasser terugvinden op het energielabel. Dit is namelijk het getal bij het kraantje op het energielabel. Dit getal geeft het gemiddeld aantal liters per vaatwasbeurt aan.

Bereken het waterverbruik van uw vaatwasser

Om het waterverbruik van uw vaatwasser te berekenen, gaan we ervan uit dat een huishouden gemiddeld 280 vaatwasbeurten per jaar draait. Aan de hand van het vermelde aantal liters op het energielabel berekenen we het waterverbruik van uw vaatwasser per jaar. Stel dat uw vaatwasser gemiddeld 8,4 liter water per beurt verbruikt. Dan is het verbruik van uw vaatwasser per jaar: 8,4 liter water per beurt x 280 beurten per jaar = 2.352 liter water.

Gemiddeld waterverbruik van uw vaatwasser

Het energielabel is natuurlijk erg handig als u het waterverbruik van verschillende apparaten met elkaar wilt vergelijken. Daarom kan het ook per vaatwasser verschillen hoeveel liter de vaatwasser verbruikt. Dit is hoeveel water een afwasmachine gemiddeld verbruikt:

Energielabel Hoeveel liter verbruikt een vaatwasser per jaar Kosten per jaar*
A 2.352 liter € 3,08
B 2.660 liter € 3,48
C 2.744 liter € 3,59
D 3.220 liter € 4,22
E 3.612 liter € 4,73
F 3.360 liter € 4,40
* De kosten per jaar zijn berekend aan de hand van de gemiddelde waterprijs van € 1,31 per m3 (Bron: Nibud). 

 

Verbruik van uw vaatwasser verminderen: 4 tips

Het verbruik van uw vaatwasser per jaar en de kosten hiervan kunnen flink oplopen. Reden om het verbruik van uw vaatwasser te verminderen. Dankzij onze tips kunt u tot wel 30% op uw verbruik besparen! Zo houdt u meer over voor een leuker leven.

Tip 1: Vul de vaatwasser optimaal

Vult u de vaatwasser maar voor de helft? Zonde! De kans is namelijk groot dat u de vaatwasser 2 keer zoveel gebruikt. Hierdoor verbruikt u 2 keer meer stroom en water.

 

Tip 2: Spoel de vaat niet van tevoren af

Natuurlijk is het beter om etensresten van het bord te schrapen voordat u het bord in de vaatwasser zet. Maar schoonspoelen hoeft echt niet! Hierdoor verbruikt u namelijk meer water.

 

Tip 3: Kies de eco-stand 

Vaak hebben vaatwassers een eco-stand. Hiermee wast de vaatwasser op een lagere temperatuur, waardoor de vaatwasser 30% minder energie en 25% minder water verbruikt.

 

Tip 4: Reinig uw vaatwasser regelmatig

Reinig uw vaatwasser regelmatig met azijn en voorkom kalkaanslag. En dat is gunstig, want kalkaanslag zorgt voor 10% extra energieverbruik. Extra tip: maak ook het filter schoon!

Kies voor een goedkope energieleverancier

Naast het verbruik, kunt u ook de jaarlijkse kosten van uw vaatwasser verminderen door uw energietarieven onder de loep te nemen. Bij ons kunt u kiezen voor voordelige stroomtarieven, zodat u meer overhoudt voor een leuker leven. Daarnaast krijgt u altijd 100% Nederlandse groene stroom geleverd. Bent u benieuwd hoeveel u kunt besparen?

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

Verbruik vriezer

Energieverbruik vriezer berekenen én 9 bespaartips

> Lees meer

 

Verbruik magnetron

Zo berekent u het stroomverbruik van uw magnetron

> Lees meer

Stroom besparen tips

Met deze tips kunt u meer stroom besparen

> Lees meer

 

Blog homepage