Contact
Mijn UnitedConsumers

Verbruik diepvries berekenen: hoeveel stroom verbruikt een vriezer?

Een vriezer staat dag en nacht aan, zodat uw voedselproducten goed blijven. Het verbruik van een vriezer kan daardoor flink oplopen. Hoeveel stroom verbruikt een vriezer? Dat kunt u eenvoudig berekenen. In dit artikel vertellen wij u hoe u het stroomverbruik van uw vriezer kunt berekenen én geven wij u 9 tips waarmee u het verbruik van uw diepvries direct kunt verminderen!

Verbruik vriezer


 

Verbruik vriezer

Een vriezer staat dag en nacht aan en verbruikt daardoor veel stroom. Het exacte verbruik van een vriezer verschilt per type en per situatie. Factoren die de meeste invloed hebben op het verbruik van een vriezer, zijn: de grootte, de temperatuur in de vriezer, de omgevingstemperatuur en het energielabel.  

Verbruik diepvries: energielabel

U kunt het gemiddelde stroomverbruik van een vriezer op het energielabel terugvinden. Dit staat per jaar en in kWh aangegeven. Het energielabel van vriezers is op 1 maart 2021 veranderd. Voor 1 maart 2021 liep het energielabel van vriezers van A+++ t/m D. De plusjes waren voor veel mensen onduidelijk en zijn daardoor verdwenen. 

dirk expert autoverzekeringen

advies Goed om te weten

"De kans bestaat dat u nog een vriezer heeft met een oud energielabel. Het vernieuwde energielabel betekent niet dat uw (oude) vriezer met een oud label minder zuinig is geworden. Het vernieuwde label C is vergelijkbaar met het oude, meest energiezuinige A+++ label."

Dirk Mutsaers - expert in energie


Stroomverbruik oude vriezer vs. nieuwe vriezer

Het gemiddelde verbruik van een oude vriezer ligt hoger ten opzichte van het verbruik van een nieuwe vriezer. Moderne vriezers beschikken namelijk over betere isolatie- en koeltechnieken en verbruiken daardoor minder energie. 

Echter heeft het aantal levensjaren van uw vriezer in principe geen invloed op de energie-efficiëntie. Stel, u heeft een vriezer van 20 jaar oud die gemiddeld 280 kWh per jaar verbruikt. Dan kunt u ervan uitgaan dat het verbruik door de jaren heen gelijk blijft. De leeftijd van uw vriezer zorgt er namelijk niet voor dat de energie-efficiëntie van uw diepvries achteruitgaat.  


 

Stroomverbruik vriezer berekenen

Het verbruik van een vriezer kunt u zelf eenvoudig berekenen. Wij leggen het aan u uit. Stel, u wilt het verbruik van uw vriezer per dag weten. Dan heeft u twee gegevens nodig: het vermogen van uw diepvries in Watt (W) en het aantal uren dat uw vriezer per dag aanstaat.

Gebruik vervolgens de volgende formule om het verbruik van uw vriezer per dag in kWh te berekenen: aantal uren per dag dat uw vriezer aanstaat x (vermogen in Watt / 1.000). 

Voorbeeld: verbruik diepvries per dag berekenen

Stel, uw vriezer heeft een vermogen van 17 W en staat 24 uur per dag aan. Dan berekent u het verbruik van uw diepvries in kWh als volgt: 24 x (17 / 1.000) = 0,408 kWh per dag. 

Kosten verbruik diepvries per dag 

Wilt u de kosten van het stroomverbruik van uw diepvries berekenen? Vermenigvuldig uw stroomtarief per kWh met het verbruik van uw vriezer. Als we uitgaan van een diepvries met een verbruik van 0,408 kWh per dag en het plafondtarief van € 0,40 per kWh (Nibud), is de berekening als volgt: € 0,40 x 0,408 kWh = € 0,16 aan verbruikskosten per dag. 

Voorbeeld: verbruik diepvries per jaar 

Om het verbruik van uw vriezer per jaar te berekenen, vermenigvuldigt u het verbruik per dag met het aantal dagen per jaar dat uw vriezer aanstaat. In ons voorbeeld gaan we uit van een vriezer met een verbruik van 0,408 kWh per dag die alle dagen per jaar aanstaat. Het jaarverbruik is dan: 0,408 kWh x 365 dagen = 148,92 kWh.

Kosten verbruik diepvries per jaar 

Stel, uw vriezer verbruikt 148,92 kWh per jaar. De kosten van het verbruik van uw vriezer op jaarbasis, berekent u dan door uw stroomtarief te vermenigvuldigen met het verbruik van uw diepvries. Als we uitgaan van het plafondtarief van € 0,40 per kWh (Nibud) zijn de kosten voor het stroomverbruik van uw vriezer gelijk aan € 59,57 per jaar (€ 0,40 x 148,92 kWh).


 

Gemiddeld verbruik vriezer: vrieskast, vrieskist en tafelmodel

Het verbruik van een vriezer hangt af van de situatie waarin u het apparaat gebruikt, maar ook van het type diepvries. Er zijn verschillende soorten vriezers: een vrieskast, vrieskist en tafelmodel vriezer.

In onderstaande tabel geven wij een overzicht van het gemiddeld jaarverbruik in kWh per type vriezer:

Energielabel Verbruik vrieskast Verbruik vrieskist Verbruik tafelmodel
C 173 kWh 151 kWh 110 kWh
D 207 kWh 179 kWh 137 kWh
E 229 kWh 221 kWh 168 kWh
F 284 kWh 289 kWh 222 kWh
Let op: het exacte verbruik van uw diepvries kan van bovenstaande gegevens afwijken.

Kosten verbruik vrieskast, vrieskist en tafelmodel

De kosten van het gemiddelde verbruik van een vrieskast, vrieskist en tafelmodel vriezer, vindt u in ons onderstaande overzicht. De kosten zijn berekend op basis van het gemiddelde jaarverbruik per type diepvries en het plafondtarief van € 0,40 per kWh (Nibud). 

Label Energieverbruik vrieskast in € Energieverbruik vrieskist in € Energieverbruik tafelmodel in €
C € 69,20  € 60,40 € 44
D € 82,80 € 71,60 € 54,80
E € 91,60 € 88,40 € 67,20
F € 113,60 € 115,60 € 88,80
Let op: de verbruikskosten van uw diepvries kunnen van bovenstaande bedragen afwijken.

 

9x stroomverbruik diepvries verminderen

Het stroomverbruik van een vriezer kan flink oplopen. Met onze 9 tips kunt u het verbruik van uw vriezer direct verminderen, waardoor u bespaart op energie. Goed voor het milieu én voor uw portemonnee!

Tip 1 Bepaal de juiste temperatuur 

De ideale temperatuur voor uw vriezer is -18 graden. Bij veel vriezers kunt u de temperatuur kouder instellen, maar dat is niet nodig. U verbruikt dan onnodig veel energie. 

Zet de temperatuur op -18 graden om het verbruik van uw vriezer te verminderen. Door de temperatuur in uw vriezer stabiel te houden, voorkomt u temperatuurswisselingen. Dat is beter voor uw voedselproducten, het milieu én uw portemonnee.


Tip 2 Zet uw vriezer op de juiste plek

Plaats uw vriezer op een goede plek. Zet het apparaat op een vlakke ondergrond en zorg voor voldoende ruimte aan de achterkant, zodat uw vriezer warmte goed kwijt kan. Daarmee beperkt u het energieverbruik van uw vriezer. 

Plaats de diepvries niet naast een warmtebron, zoals een oven, radiator of kachel, en voorkom dat uw vriezer in de volle zon staat. Zo zorgt u ervoor dat uw vriezer zuinig werkt en dat is goed voor uw energierekening


Tip 3 Check de klimaatklasse

De klimaatklasse van een diepvries geeft aan voor welke omgevingstemperaturen het apparaat geproduceerd is. Plaats uw vriezer in een omgeving die aansluit op de klimaatklasse om onnodig energieverbruik te voorkomen.

Let goed op de klimaatklasse als u uw vriezer bijvoorbeeld in een onverwarmde ruimte, zoals een garage of schuur wilt plaatsen. De meeste vriezers werken niet goed bij een omgevingstemperatuur onder de 10 graden.


Tip 4 Ontdooi uw vriezer regelmatig

Het komt voor dat er een laag ijs in uw vriezer ontstaat. Dit zorgt voor een hoger energieverbruik van uw vrieskast. Door uw vriezer regelmatig te ontdooien, vermindert u het verbruik van uw diepvries en dat is voordelig voor uw stroomrekening! 

Wilt u een ijslaag en een hoger energieverbruik voorkomen? Kies dan voor een vriezer met 'no frost'. Die hoeft u niet te ontdooien. Handig én zuinig!


Tip 5 Laat voedsel afkoelen

Laat warm eten eerst buiten de diepvries afkoelen voordat u het in uw diepvries zet. Zo voorkomt u dat het apparaat opwarmt en het energieverbruik van uw vrieskast hoger uitvalt. 

Bovendien blijven andere producten op deze manier langer houdbaar omdat de koude temperatuur in uw vriezer stabiel blijft. 


Tip 6 Vul uw vriezer

U verwacht het misschien niet, maar een volle vriezer verbruikt minder energie dan een lege vriezer. Bevroren producten zoals, brood, vlees en diepvriesfruit houden koude lucht namelijk vast.

Uw vriezer hoeft dan minder hard te werken om de koude temperatuur te behouden en dat heeft positieve impact op het stroomverbruik van uw vriezer. Let er wel op dat u uw vriezer niet te vol stopt om te voorkomen dat de luchtcirculatie wordt beperkt.


Tip 7 Sluit uw vriezer goed af

Uw vriezer verbruikt meer energie als die niet goed is afgesloten. Om het energieverbruik van uw vrieskast te verminderen, is het belangrijk dat de deur goed sluit.

Anders kan koude lucht kan namelijk ontsnappen, waardoor uw vriezer extra energie verbruikt om te koelen. Zorg daarom voor goede deurrubbers en vervang ze als deze versleten zijn.


Tip 8 Beperk het openen van uw vriezer

Wanneer de vriezer even openstaat, ontsnapt er veel koude lucht en komt er warme lucht binnen. Probeer het openen van uw vriezer zoveel mogelijk te beperken om het verbruik van uw vriezer zo laag mogelijk te houden. 

Bedenk van tevoren wat u precies uit de vriezer wilt halen en open daarna pas de deur. Extra tip: organiseer uw vriezer. Zo kunt u snel bij uw diepvriesproducten. Dat is niet alleen handig, maar ook goed voor het energieverbruik van uw vrieskast. 


tip 9 Kies een energiezuinige vriezer

Is uw vriezer aan vervanging toe? Kies dan voor een nieuw, energiezuiniger model vriezer. Dit is een investering die u gegarandeerd terugverdient, doordat het verbruik van een nieuwe vriezer een stuk lager ligt dan een oude vriezer. 

Wilt u een energiezuinige vriezer aanschaffen? Kies dan voor een vriezer met het energielabel C.


 

Diepvries verbruik: energiekosten besparen

Met onze tips bespaart u direct op het verbruik van uw diepvries. Dat is goed voor het milieu én voor uw energierekening. Wilt u nog meer besparen op energiekosten van deze grote stroomverbruiker? Kies dan voor onze voordelige stroomtarieven. Zo bespaart u maandelijks op het stroomverbruik van uw vriezer en houdt u meer over voor een leuker leven!

Bereken mijn voordeel


Ook interessant voor u
 

Elektrisch koken

Verbruik inductiekookplaat eenvoudig berekenen

> Lees meer

 

Verbruik magnetron

Wat is het verbruik van een magnetron?

> Lees meer

 

Energieverbruik quooker

Wat kost het energieverbruik van een Quooker?

> Lees meer

 

Blog homepage