Contact
Mijn UnitedConsumers

Stroomverbruik waterkoker: dit verbruikt uw waterkoker

Met een waterkoker in huis heeft u binnen enkele minuten kokend warm water voor uw thee of bouillon. Lekker snel en makkelijk dus! Maar wat verbruikt een waterkoker eigenlijk? We leggen u uit hoe u het verbruik berekent, vergelijken het energieverbruik van een waterkoker met een Quooker én geven u tips om stroom te besparen.

verbruik waterkoker


 

Stroomverbruik waterkoker

Het energieverbruik van een waterkoker is vrij hoog. Maar gelukkig gaat het apparaat wel snel en efficiënt te werk. Zo'n 80% van het stroomverbruik van uw waterkoker gaat daadwerkelijk naar het opwarmen van water. Toch kunt u een hoop energie besparen met uw waterkoker!


 

Verbruik waterkoker berekenen

Het zal u niet verbazen: het verbruik van uw waterkoker hangt af van het aantal keer dat u deze aanzet. Daarnaast speelt mee hoeveel water u per keer opwarmt: meer water opwarmen kost meer energie. Een gemiddelde waterkoker heeft een vermogen van 2200 watt en doet er drie minuten over om een liter water op te warmen. 

Met deze gegevens berekent u het verbruik in kilowattuur (kWh) met de volgende formule: verbruik (kWh) = ( vermogen (W) aantal uur (h) ) / 1000.

Voorbeeld:

Stel, uw waterkoker heeft een vermogen van 2200 watt en u warmt 1 liter water gedurende drie minuten op. Drie minuten omgerekend naar uur is 3 / 60 = 0,05 uur. Dus uw waterkoker verbruikt (2200 x 0,05) / 1000 = 0,11 kWh per keer. 


 

Kosten verbruik waterkoker per jaar

Een gemiddelde waterkoker verbruikt ongeveer 0,11 kWh per keer. Met deze informatie kunt u eenvoudig zelf het jaarlijkse verbruik in kWh berekenen.

Stel dat uw waterkoker 0,11 kWh per keer verbruikt en dat u deze dagelijks eenmaal aanzet. Dan is het jaarlijkse energieverbruik van uw waterkoker 0,11 x 365 = 40,15 kWh. Per jaar bent u dan 0,40 x 40,15 = € 16,06 kwijt. Bij deze berekening gaan wij uit van de plafondprijs van € 0,40 per kWh (Nibud).


 

Sluipverbruik waterkoker

Hoe zit het met het sluipverbruik van uw waterkoker? Goed nieuws: dat apparaat staat alleen aan als u het gebruikt. Verder heeft een waterkoker geen sluipverbruik. U kunt dus met een gerust hart de stekker van uw waterkoker in het stopcontact laten zitten.

Tip: Benieuwd welke stroomvreters wél stiekem een weg vinden naar uw energierekening? Veel apparaten verbruiken namelijk stroom, zonder dat u ze gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld apparaten die veel op standby staan, zoals uw tv of computer. Sluipverbruik zorgt voor een hogere energierekening.


 

Energieverbruik Quooker vs waterkoker

Het energieverbruik van een kokendwaterkraan, oftewel een Quooker, is in het algemeen hoger dan dat van een waterkoker. Hoe dat komt? Een Quooker houdt een waterreservoir de hele dag op een constante temperatuur.

De luxe van een Quooker is dat u op ieder moment direct kokend water tapt. Het nadeel is dat uw Quooker constant energie verbruikt, terwijl uw waterkoker geen sluipverbruik heeft. 

Kosten energieverbruik Quooker vs waterkoker

Een gezin van drie personen dat 10 liter warm water per dag met de kokendwaterkraan tapt, verbruikt volgens Quooker zelf in totaal 511 kWh per jaar. De kosten voor dit gezin zijn € 204,40 per jaar. 

Hoeveel stroom verbruikt dit gezin als het 10 liter water per dag kookt met een waterkoker? Stel dat de waterkoker een gemiddeld verbruik van 0,11 kWh per keer heeft en tienmaal per dag aan gaat om 1 liter per keer op te warmen. Dan verbruikt deze in totaal € 160,60 per jaar.

De kosten van een Quooker zijn in deze situatie dus 204,40 - 160,60 = € 39,80 hoger per jaar. In het algemeen geldt: hoe meer heet water uw huishouden gemiddeld gebruikt, des te voordeliger een Quooker ten opzichte van een waterkoker is.


 

Verbruik gasfornuis vs waterkoker

Misschien heeft u het zich al eens afgevraagd bij het koken van pasta of groenten: wat is goedkoper, water aan de kook brengen met gas of met de waterkoker? U kunt kiezen welke manier u het gemakkelijkst vindt, want voor uw energierekening maakt het (bijna) niets uit. De kosten voor het opwarmen van 1 liter water zijn bij beide oplossingen ongeveer € 0,04. 

Goed om te weten: bij het verwarmen met een gasfornuis gaat meer warmte verloren dan in een waterkoker. De kosten voor het verbruik van een gasfornuis of waterkoker verschillen dus nauwelijks, maar een waterkoker is wel iets zuiniger. Dit is beter voor het milieu.


 

Besparen op verbruik waterkoker

Overstappen op een gasfornuis of Quooker levert dus geen besparing in vergelijking met het verbruik van uw waterkoker. Wat dan wel? We zetten drie handige tips voor u op een rij:

  • Ontkalk uw waterkoker regelmatig. 
    Door kalk doet uw waterkoker er langer over om water op te warmen. Dit kost meer energie.
  • Koop een kleine waterkoker.
    Zet u vaak de waterkoker aan voor één of twee kopjes thee? Kies dan voor een waterkoker die efficiënt kleine hoeveelheden water kan opwarmen, bijvoorbeeld minder dan een halve liter. Extra handig: een waterkoker die met maatstreepjes aangeeft hoeveel u opwarmt.
  • Verwarm alleen wat u nodig heeft. 
    Het verbruik van uw waterkoker is onnodig hoog als u 1 liter water kookt voor één kopje. Verwarm daarom niet meer water dan u nodig heeft.

 

Meer energie besparen met UnitedConsumers

Als u uw waterkoker slim gebruikt, bespaart u eenvoudig een paar euro per jaar. Mooi meegenomen! Nog meer besparen? Met onze tips kunt u met gemak veel meer op stroom besparen.

En u heeft nóg een manier: kies voor goedkope energie! Met de scherpe prijzen voor stroom en gas betaalt u bij UnitedConsumers nooit teveel. Zo houdt u meer over voor leuke dingen in het leven! Wilt u weten wat u kunt besparen?

Bereken mijn besparing


Ook interessant voor u
 

verbruik magnetron

Zo berekent én vermindert u het verbruik van uw magnetron

> Lees meer

 

verbruik elektrisch koken

Dit zijn de voor- en nadelen van elektrisch koken

> Lees meer

 

verbruik elektrische boiler

Dit kost uw elektrische boiler per jaar en zo bespaart u 

> Lees meer

 

Blog homepage